Sinema sanatında tipografinin rolü ve önemi
  1. Tez No: 969268
  2. Yazar: DENİZ TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. FUAT AKDENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tipografi, Sinema, Anlatı, Yazı Estetiği, Görsel Anlatım, Dijital Tasarım, Typography, Cinema, Narrative, Text Aesthetics, Visual Storytelling, Digital Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, sinema sanatında tipografinin yalnızca görsel bir unsur değil, aynı zamanda anlatının bütünleyici bir parçası olarak nasıl işlev görebileceğini incelemektedir. Literatürde çoğunlukla jenerik tasarımlarına odaklanan tipografi araştırmaları, yazının film anlatısındaki yapısal ve duygusal rolünü sınırlı biçimde ele almaktadır. Bu tez, bu eksiklikten yola çıkarak, sahne içi tipografi kullanımlarının anlatı yapısına etkisini hem kuramsal hem de görsel uygulamalar aracılığıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Kuramsal bölümde, tipografinin sinemadaki dört temel işlevi — bilgi verme, duygusal aktarım, mekân-zaman kodlama ve anlatıcının uzantısı olma — anlatı kuramları ve göstergebilimsel yaklaşımlar doğrultusunda incelenmiştir. Uygulamalı bölümde ise, seçilen film sahneleri üzerinde gerçekleştirilen tipografi entegrasyonları aracılığıyla bu işlevlerin görsel anlatıya nasıl yansıtılabileceği araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan sahneler, farklı tür ve estetik yaklaşımları temsil eden filmlerden ; The Shining (1980), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Requiem for a Dream (2000) ve The Dark Knight (2008), seçilmiştir. Bu filmler, tipografinin sahne atmosferine, karakter psikolojisine ve anlatı ritmine katkısını çeşitlilik içinde gözlemleme olanağı sunmuştur. Araştırma, sinemada yazının anlatıya katkısını yalnızca teorik bir düzlemde değil, aynı zamanda dijital tasarım ve hareketli tipografi uygulamaları üzerinden tartışarak, tipografi ile sinema arasındaki ilişkiye disiplinlerarası bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how typography in cinema functions not only as a visual element but also as an integral part of narrative construction. Existing research on cinematic typography largely focuses on title design, addressing the structural and emotional role of written text within film narratives in a limited way. Building upon this gap, the thesis aims to explore how in-scene typography contributes to narrative structure through both theoretical inquiry and visual practice. The theoretical framework discusses four primary narrative functions of typography — informative, emotional, spatial-temporal, and narrative extension — analyzed through narrative theory and semiotic approaches. In the practical section, these functions are examined through scene-based typography integrations, investigating how typographic elements can visually and narratively interact with cinematic storytelling. The selected scenes are drawn from films representing different genres and aesthetic approaches ; The Shining (1980), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Requiem for a Dream (2000), and The Dark Knight (2008). These films provide a diverse ground for observing how typography enhances atmosphere, conveys psychological depth, and supports narrative rhythm. The study seeks to contribute an interdisciplinary perspective to the relationship between typography and cinema by discussing the narrative functions of text not only in theoretical terms but also through digital design and motion typography applications.