Kemoterapi uygulanan yaşlı bireylerde kırılganlık, yorgunluk ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between frailty, fatigue and fonctional status in elderly individuals undergoing chemotherapy
  1. Tez No: 969385
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA AKIN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Kemoterapi, Kırılganlık, Yaşlı Bireyler, Yorgunluk, Cancer, Chemotherapy, Elderly Individuals, Fatigue, Fraility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırma kanser hastalığı olan yaşlı bireylerin kırılganlık durumu, yorgunluk ve fonksiyonel durumlarının tanımlanması, kırılganlık, yorgunluk ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı-ilişki arayıcı araştırmadır. Çalışma örneklemini akciğer, kolon ve meme kanseri tanısıyla kemoterapi uygulanan 246 yaşlı birey oluşturdu. Veriler Hasta Bilgi Formu, Kronik Hastalık Tedavisinde Fonksiyonel Değerlendirme-Yorgunluk Ölçeği [FACIT-F], Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EFS) ve Lawton ve Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (IADL) kullanılarak toplandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 70,39 ± 4,52 yıldır. Örneklemin %33,7'si akciğer kanseri, %33,3'ü meme kanseri tanısıyla tedavi görmektedir. Edmonton Kırılganlık Ölçeği puan ortalaması (11,48 ± 2,28) grubun şiddetli kırılgan ve orta düzeyde yorgun olduğunu göstermektedir (FACIT-F Ölçeği: 93,43 ± 8,29). Yaşlı bireyler günlük işlevsel yeterlilik düzeyleri açısından orta düzeyde bağımlı bulundu (Lawton ve Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği: 3,57 ± 1,71). Edmonton Kırılganlık Ölçeği ile Lawton ve Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde ilişki (r= -0,445; p < 0,05), Edmonton Kırılganlık Ölçeği ile FACIT-F toplam ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve iyi düzeyde ilişki belirlendi (r=0,665; p < 0,05). Sonuç: Bu araştırmada grubun üçte ikisinin şiddetli kırılgan grupta yer aldığı, kolorektal kanserli yaşlı hastaların daha kırılgan olduğu ve günlük işlevsel yeterlilik düzeylerinin daha olumsuz etkilendiği, meme ve akciğer kanseri tanısıyla kemoterapi alan yaşlı hastaların daha yorgun olduğu bulundu. Kırılganlık oranı ve yorgunluk düzeyine ilişkin bulgular yaşlı kanser hastalarının kemoterapi süresince geriatri konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından bütüncül yaklaşımla değerlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to define frailty, the fatigue and functional status of elderly individuals with cancer, as well as to examine the relationship between frailty, fatigue and functional capacity. Materials and Methods: This research was designed as a descriptive correlational study. The study sample comprised 246 elderly individuals undergoing chemotherapy for lung, colorectal, or breast cancers. Data were collected using the Patient Information Form, the Functional Assessment of Chronic Illness Therapy-Fatigue (FACIT-F) Scale, the Edmonton Frailty Scale (EFS), and the Lawton and Brody Instrumental Activities of Daily Living (IADL) Scale. Results: The mean age of the participants was 70.39 ± 4.52 years. Of the sample, 33.7% were receiving treatment for lung cancer and 33.3% for breast cancer. The mean score on the Edmonton Frailty Scale (11.48 ± 2.28) indicated severe frailty, while the mean FACIT-F score (93.43±8.29) reflected moderate fatigue. Participants were moderately dependent in terms of daily functional competence, as measured by the IADL Scale (3.57 ± 1.71). A statistically significant negative correlation of moderate strength was identified between the Edmonton Frailty Scale and the IADL Scale (r = -0.445; p < 0.05), whereas a statistically significant strong positive correlation was observed between the Edmonton Frailty Scale and the FACIT-F total scores (r = 0.665; p < 0.05). Conclusion: The findings indicate that two-thirds of the participants were classified as severely frail. Elderly patients with colorectal cancer exhibited higher levels of frailty and greater impairment in daily functional competence compared to those with other cancer types. Individuals receiving chemotherapy for breast and lung cancer reported higher levels of fatigue. Results underline the necessity of a comprehensive, multidisciplinary approach in the management of elderly cancer patients, emphasizing the importance of geriatric-specialized teams to provide holistic support during chemotherapy.