Genç yetişkinlerde algılanan helikopter ebeveyn tutumunun narsisizm alt boyutlarıyla ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between perceived helicopter parent attitude and sub-dimensions of narcissism in young adults
- Tez No: 969408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Helikopter Ebeveynlik, Narsisizm, Kırılgan Narsisizm, Büyüklenmeci Narsisizm, Helicopter Parenting, Narcissism, Vulnerable Narcissism, Grandiose Narcissism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, genç yetişkinlerde, algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile narsisizmin kırılgan narsisizm ve büyüklenmeci narsisizm alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma ilişkisel tarama modeli şeklinde tasarlanmıştır. Çalışmaya, Kocaeli, İstanbul, Ankara, Samsun ve Rize illerinden, 95 kadın ve 22 erkek olmak üzere toplamda 117 kişi katılım sağlamıştır; katılımcıların 80'i 18-25, 37'si 26-30 yaşları arasındadır. Araştırma verileri öz-bildirim ölçekleri ile toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği (AHETÖ) ve Beş-Faktör Narsisizm Envanteri – Kısa Form kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesi SPSS programı ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada algılanan helikopter anne tutumu ile algılanan helikopter baba tutumu arasında anlamlı ve pozitif yönlü (p=.001, r=.2); algılanan helikopter anne tutumunu ile büyüklenmeci narsisizm ve toplam narsisizm puanları arasında anlamlı ve pozitif yönlü (p=.04, r=.1 ve p=.01, r=.1); helikopter baba tutumu ile kırılgan narsisizm arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü (p=.019, r=.1) bir ilişki bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to examine whether there is a statistically significant relationship between perceived helicopter parenting attitude and the sub-dimensions of narcissism, which are vulnerable narcissism and grandiose narcissism, among young adults. The study is designed in a correlational survey model. The sample consists of 117 participants, 95 women and 22 men; 80 of the participants were between the ages of 18 and 25, and 37 of them are between 26 and 30. Research data was collected using self-report scales. The data collection tools used were the Socio-Demographic Information Form, the Helicopter Parent Attitude/s Scale (HPAS), and the Five-Factor Narcissism Inventory - Short Form. Data analysis was performed using the SPSS program in a computer environment. The study found a significant and positive relationship between perceived helicopter mother attitude and perceived helicopter father attitude (p=.001, r=.2), a significant and positive relationship between perceived helicopter mother attitude and grandiose narcissism and total narcissism scores (p=.04, r=.1 and p=.01, r=.1), and a statistically significant and positive relationship between helicopter father attitude and vulnerable narcissism (p=.019, r=.1). The results of the study were discussed within the framework of the literature.