Geopolitical religion: Saudi Arabia's Wahhabi outreach and its consequences for Balkan Islam and regional stability
Jeopolitik din: Suudi Arabistan'ın Vahhabi yayılımı ve Balkan İslam'ı ile bölgesel istikrar üzerindeki sonuçları
  1. Tez No: 969452
  2. Yazar: TZAMPIR ICHTIAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET GÜLDEN AYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Vahhabilik, Selefilik, Neo-Selefilik, Suudi Arabistan Dış Politikası, Balkan İslamı, Bölgesel İstikrar, Wahhabism, Salafism, Neo-Salafism, Saudi Arabia Foreign Policy, Balkan Islam, Regional Stability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Suudi Arabistan'ın Balkanlar'da Vahhabilik-Selefiliği stratejik olarak yayma girişimlerini derinlemesine incelemekte ve bunun yerel İslami yaşayış, sosyo-politik yapılar ve bölgesel istikrar üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Sistematik inceleme (systematic review) tasarımıyla hazırlanan çalışma, veri toplama ve tematik analizde (Braun & Clarke, 2019) yapılandırılmış bir yaklaşım kullanmaktadır. Vahhabilik, Selefilik, Neo-Selefilik, Suudi dış politikası ve bunların Balkanlara etkilerine dair literatür taranmış ve ilgili çalışmalar tematik olarak analiz edilmiştir. Bulgular, Suudi Arabistan'ın kendisini İslam dünyasında merkezi bir güç konumuna yerleştirme sürecinde ideolojik etkisini genişletmek için kaynaklarını seferber ettiğini ve özellikle Bosna-Hersek, Kosova ve Arnavutluk'a odaklandığını ortaya koymaktadır. Çalışma, Suudi dış politikasını şekillendiren dini, ideolojik ve jeopolitik faktörleri analiz etmekte; bunları Balkanlar'ın geleneksel Hanefi fıkıh ve tasavvuf gelenekleriyle karşılaştırarak Vahhabi yaklaşımın yol açtığı sosyokültürel gerilimlere dikkat çekmektedir. Tez, Sovyetler Birliği'nin dağılması, ABD–Suudi ittifakı, yoksulluk ve bağımlılık gibi bölgesel koşulların Suudi müdahalesini mümkün kılmadaki rolünü ön plana çıkarmaktadır. Vahhabi doktrininin Balkan toplumlarına nüfuzu değerlendirilmekte; kısmi kabulün yanı sıra geleneksel dini otoritelerden güçlü bir direnişle de karşılaşıldığı gösterilmektedir. Analiz, sosyo-politik ve güvenlik boyutlarına uzanarak Vahhabi anlayışın dini pratikleri nasıl yeniden şekillendirdiğini, Müslümanlar arası gerilimleri nasıl tetiklediğini ve dinler arası ilişkileri nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Balkan hükümetlerinin tepkileri, Suudi Arabistan ile stratejik ilişkilerini koruma çabaları ile radikalleşme risklerini azaltma zorunluluğu arasında bir denge kurma gayretini yansıtmakta ve çoğu zaman AB'nin karşı-radikalleşme çerçeveleriyle uyumlu hareket ettikleri görülmektedir. İleriye dönük olarak araştırma, Selefi toplulukların muhtemel seyirlerini; demografik değişimler, göç ve siyasi gelişmeler bağlamında incelemektedir. Suudi Arabistan'ın dini ve siyasi faaliyetlerinin uzun vadeli sonuçlarını; bölgesel istikrar, dinler arası uyum ve güvenlik açısından değerlendirmektedir. Neo-Selefiliğin, özellikle eğitim, ekonomik girişimler ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla Balkan toplumuna entegre olduğu ve Suudi Arabistan'ın İslam anlayışının gelecekteki yönünü temsil ettiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides an in-depth analysis of Saudi Arabia's strategic promotion of Wahhabism-Salafism in the Balkans, examining its implications for indigenous Islamic practices, sociopolitical structures, and regional stability. Designed as a systematic review, it uses a structured approach to data collection and thematic analysis (Braun & Clarke, 2019). Databases were searched for literature on Wahhabism, Salafism, Neo-Salafism, Saudi foreign policy, and their impacts on the Balkans. Findings suggest that Saudi Arabia, positioning itself as a core Islamic power, has mobilized resources to expand ideological influence, focusing on Bosnia and Herzegovina, Kosovo, and Albania. The study analyzes religious, ideological, and geopolitical factors shaping Saudi policy, contrasting them with the Balkans' traditional Hanafi jurisprudence and Sufi traditions, and highlighting the sociocultural tensions introduced by Wahhabi doctrines. The thesis underscores the role of regional conditions—such as the USSR's decline, U.S.–Saudi alliances, poverty, and dependency—in enabling Saudi involvement. It assesses Wahhabi penetration into Balkan communities, noting partial acceptance but also strong resistance from traditional Islamic authorities. The analysis extends to sociopolitical and security dimensions, showing how Wahhabi orthodoxy reshaped practices, fueled intra-Muslim tensions, and affected interfaith relations. Balkan governments' responses reveal attempts to balance ties with Saudi Arabia while mitigating domestic radicalization risks, often in line with EU frameworks. Looking ahead, the research explores possible trajectories of Wahhabi-influenced Salafi communities, considering demographics, migration, and politics. It highlights long-term implications for regional stability, interfaith cohesion, and security. Neo-Salafism emerges as a growing force, promoted through education, economic initiatives, and civil society organizations—particularly by urban activist groups—signaling its integration into Balkan society and its role as the future direction of Saudi Islam.