Kolon adenokarsinomlarında sistemik nötrofil/lenfosit oranının klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi
  1. Tez No: 969750
  2. Yazar: SERHAT OZAN
  3. Danışmanlar: DR. ESRA UÇARYILMAZ ÖZHAMAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), Mismatch repair (MMR), Colon cancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanserler, dünya genelinde en sık görülen malignitelerden biridir ve morbidite ile mortalite açısından ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Klasik prognostik faktörler dışında sistemik inflamasyon belirteçleri, özellikle nötrofil/lenfosit oranı (NLR), son yıllarda prognostik göstergeler arasında öne çıkmıştır. Bu çalışmada amacımız, kolon adenokarsinomu olgularında preoperatif NLR değerlerinin klinikopatolojik parametreler, sağkalım ve Mismatch Repair (MMR) durumu ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2019–2023 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü'nde kolon adenokarsinomu tanısı alan ve neoadjuvan tedavi uygulanmamış 532 olgu dahil edildi. Olguların klinik ve histopatolojik özellikleri kaydedildi. Preoperatif tam kan sayımlarından NLR değerleri hesaplandı. ROC analizi ile popülasyona özgü optimum eşik değeri belirlendi ve olgular düşük ve yüksek NLR gruplarına ayrıldı. NLR grupları, klinikopatolojik parametreler, MMR durumu ve sağkalım verileri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda olguların ortanca yaşı 65 yıl idi. Evre II (%40,4) ve Evre III (%36,2) olgular baskındı. Mismatch repair kayıp (dMMR) tümöre sahip olguların oranı %12,8 idi. ROC analizi ile NLR için optimum eşik değer 3,89 olarak belirlendi. Yüksek NLR'nin ileri T evresi, lenf nodu metastazı, tanı anında uzak metastaz, lenfovasküler ve perinöral invazyon ile ilişkileri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Buna karşılık yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, histolojik derece ve tümör boyutu ile NLR arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Yüksek NLR grubunda hem genel sağkalım hem de hastalıksız sağkalım anlamlı derecede daha kısaydı. Çok değişkenli analizlerde NLR; yaş, patolojik evre, histolojik derece ve MMR durumundan bağımsız prognostik faktör olarak bulundu. Analizlerde mismatch repair korunmuş (pMMR) grubunda yüksek NLR'ye sahip olguların oranının, dMMR grubuna kıyasla fazla olduğu görüldü. NLR'nin sağkalıma etkisinin de pMMR tümöre sahip olgularda istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamız, geniş örneklem büyüklüğü ile kolon kanserinde NLR'nin, klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkisini ortaya koyan araştırmalardan biridir. Ayrıca MMR durumu ile NLR'nin eş zamanlı olarak klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkisini değerlendiren, Türkiye'deki öncü araştırmalardan biri olması açısından da önemlidir. Bulgularımız, preoperatif NLR'nin, bağımsız bir prognostik faktör olarak, hasta takibi ve kişiye özel tedavi seçeneklerinde kullanılabileceğini göstermektedir. Anahtar KelTmeler: Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), DNA hatalı eşleşme tamir (MMR), Kolon kanseri
Özet (Çeviri)
ObjectTve: Colorectal cancers are among the most common malignancies worldwide and represent a major health problem in terms of morbidity and mortality. Beyond classical prognostic factors, systemic inflammation markers—particularly the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR)—have emerged in recent years as prognostic indicators. Our aim was to determine, in patients with colon adenocarcinoma, the relationship between preoperative NLR values and clinicopathologic parameters, survival, and mismatch repair (MMR) status. Materials and Methods: We included 532 patients diagnosed with colon adenocarcinoma at the Department of Pathology, Ankara Bilkent City Hospital, between 2019 and 2023, none of whom had received neoadjuvant therapy. Clinical and histopathological features were recorded. NLR values were calculated from preoperative complete blood counts. Using ROC analysis, a population-specific optimal cut-off for NLR was determined, and patients were classified into low- and high-NLR groups. These groups were compared with respect to clinicopathologic parameters, MMR status, and survival outcomes. Results: In our study, the med"an age of the cases was 65 years. Stage II (40.4 %) and Stage III (36.2 %) tumors predominated. The proportion of tumors with mismatch-repair deficiency (dMMR) was 12.8 %. Using ROC analysis, the optimal cut-off value for NLR was determined to be 3.89. High NLR was found to be statistically significantly associated with advanced T stage, lymph-node metastasis, distant metastasis at diagnosis, lymphovascular invasion, and perineural invasion. In contrast, no significant association was identified between NLR and age, sex, tumor location, histologic grade, or tumor size. Both overall survival and disease-free survival were significantly shorter in the high-NLR group. In multivariable analyses, NLR was identified as an independent prognostic factor regardless of age, pathologic stage, histologic grade, and MMR status. Analyses also showed that the proportion of patients with high NLR was higher in the mismatch-repair–proficient (pMMR) group than in the dMMR group, and the effect of NLR on survival was statistically significant in tumors with pMMR. Conclusion: With its large sample size, this study is among the investigations in colon cancer that delineate the relationship of NLR with clinicopathologic parameters and survival. It is also notable as one of the pioneering studies in Türkiye to concurrently evaluate the relationships of MMR status and NLR with clinicopathologic features and survival. Our findings suggest that preoperative NLR can serve as an independent prognostic factor to inform patient follow-up and personalized treatment decisions.