Rahim fibroidleri olan ve olmayan kadınların ultra işlenmiş besin tüketiminin incelenmesi
Investigation of ultra-processed food consumption in women with and without uterine fibroids
- Tez No: 969821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEGİN ELMAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kadın hastalıkları, Sağlıklı beslenme, İşlenmiş gıdalar, Healthy nutrition, Processed foods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 20–45 yaş aralığında rahim fibroid tanısı almış kadın bireylerin beslenme alışkanlıkları ile ultra işlenmiş gıda (UİG) tüketim düzeylerini, sağlıklı kadın bireylerle karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya 90 rahim fibroid tanılı ve 90 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 180 birey dahil edilmiştir. Katılımcıların genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumları değerlendirilmiştir. Ultra işlenmiş gıda tüketim düzeylerinin belirlenmesinde Çok İşlenmiş Besin Tüketimi Kısa Tarama Anketi ile Besin Tüketim Sıklığı Anketi (FFQ) kullanılmıştır. Vaka grubunun yaş ortancası 37,0 (IQR: 9,3), kontrol grubun ise 30,0 (IQR: 8,0) olarak bulunmuş; bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Eğitim düzeyi, sigara ve alkol kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar mevcuttur (p<0,05). Bel çevresi ve beden kütle indeksi değerleri vaka grubunda daha yüksek saptanmıştır (p<0,05). Beslenme değerlendirmelerinde, vaka grubunun günlük enerji ve karbonhidrat alımı daha yüksek; protein, yağ, lif, A vitamini ve kalsiyum alımı ise daha düşük bulunmuştur. Ayrıca bu grupta doymuş ve doymamış yağlar ile kolesterol tüketimi anlamlı şekilde yüksektir (p<0,05). NOVA sınıflamasına göre ultra işlenmiş gıdalar, yoğun endüstriyel işlemlerden geçen, katkı maddeleri içeren ve genellikle evde hazırlanması mümkün olmayan ürünleri kapsamaktadır. Bu sınıflama doğrultusunda, UİG tüketimi vaka grubunda anlamlı şekilde daha yüksektir (p<0,05). Çok İşlenmiş Besin Tüketimi Kısa Tarama Anketi'ne göre, vaka grubunun ortanca puanı 6,0 (IQR: 2,0), sağlıklı grubun ise 4,0 (IQR: 2,0) olarak bulunmuş; gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Ayrıca hem NOVA–Grup 4 (UİG) sınıflandırması hem de çok işlenmiş besin tüketimi kısa tarama anketi puanlarının, ultra işlenmiş gıda tüketiminin yaş, enerji alımı, BKİ ve bel çevresinden bağımsız olarak rahim fibroid varlığı riskini yaklaşık üç kat artırdığı gözlemlenmiştir. Bu durumun rahim fibroid oluşumu ile ilişkili olabileceği düşünülmekte olup, daha fazla ve kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the dietary habits and ultra-processed food (UPF) consumption levels of women aged 20–45 diagnosed with uterine fibroids and healthy women. A total of 180 participants were included: 90 women diagnosed with uterine fibroids and 90 healthy women. Participants' general information, dietary habits, and physical activity status were evaluated. Ultra-processed food consumption levels were assessed using the Short Food Frequency Questionnaire for Ultra-Processed Food Consumption and the Food Frequency Questionnaire (FFQ).The median age of the case group was 37.0 (IQR: 9.3), while that of the control group was 30.0 (IQR: 8.0); this difference was statistically significant (p<0.05). Significant differences were also found between groups in terms of education level, smoking, and alcohol use (p<0.05). Waist circumference and body mass index values were higher in the case group (p<0.05).In dietary assessments, the case group had higher daily energy and carbohydrate intake, while protein, fat, fiber, vitamin A, and calcium intake were lower. Moreover, their consumption of saturated and unsaturated fats and cholesterol was significantly higher (p<0.05). According to the NOVA classification, ultra-processed foods are products that undergo extensive industrial processing, contain additives, and are generally not feasible to prepare at home. Based on this classification, UPF consumption was significantly higher in the case group (p<0.05).According to the Short Food Frequency Questionnaire for Ultra-Processed Food Consumption, the median score of the case group was 6.0 (IQR: 2.0), while that of the healthy group was 4.0 (IQR: 2.0); this difference was statistically significant (p<0.05). Furthermore, both the NOVA Group 4 (UPF) classification and the short screening questionnaire scores indicated that UPF consumption increased the risk of uterine fibroid occurrence by approximately three times, independent of age, energy intake, BMI, and waist circumference. This finding suggests a possible association between UPF consumption and uterine fibroid development, highlighting the need for further and more comprehensive research.