Endoskopi uygulanacak çocuklarda müzik ve beyaz gürültünün korku, anksiyete ve ağrı düzeyine etkisinin karşılaştırılması
Comporison of the effects of music and white noise on fear, anxiety and pain levels in children undergoing endoscopy
  1. Tez No: 969831
  2. Yazar: BÜŞRA İNAÇ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Endoskopisi, Korku, Anksiyete, Ağrı, Müzik, Beyaz Gürültü, Pediatric Endoscopy, Fear, Anxiety, Pain, Music, White Noise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endoskopi uygulanan okul yaş dönemi çocuklarında işlem öncesi, sırası ve sonrasında müzik ve beyaz gürültünün korku, anksiyete ve ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tasarım olarak gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini 6-12 yaş endoskopi yapılacak 105 çocuk oluşturmuştur (müzik grubu:35, beyaz gürültü grubu:35, kontrol grubu:35). Deney gruplarındaki çocuklara bulunduğu gruba göre Acemaşiran makamındaki müzik veya beyaz gürültü olarak okyanus sesi dinletilmiştir. Veriler işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası olmak üzere üç aşamada toplanmıştır. Verilerin toplanmasında çocuklar için veri toplama formu, Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ), Çocuk Anksiyete Skalası Durumluluk (ÇAS-D), The Faces Pain Scale–Revised (FPS-R), nabız, solunum ve oksijen satürasyonu değeri; ebeveynler için de veri toplama formu ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 27.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Tüm gruplarda işlem sonrası ebeveyn anksiyete düzeyleri işlem öncesine göre anlamlı şekilde azalmıştır (p<0,05). Endoskopi işlemi sonrası beyaz gürültü grubundaki çocukların korku, anksiyete ve ağrı puanları, sırasıyla müzik ve kontrol grubundaki çocuklardan anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Endoskopi öncesi, sırası ve sonrası gruplar nabız hızı, solunum sayısı ve oksijen satürasyonu açısından karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Tüm gruplarda endoskopi sırasında nabız hızı, solunum sayısı ve oksijen satürasyonu artış, endoskopi sonrasında ise azalma göstermiştir. Sonuç: Beyaz gürültünün okul yaş dönemi çocuklarında endoskopi işlemi sırasında korku, anksiyete ve ağrı üzerinde daha etkili olduğu belirlendi. Çocuklarda diğer invaziv tıbbi prosedürler sırasında beyaz gürültü uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the effects of music and white noise on fear, anxiety, and pain levels before, during, and after endoscopy in school-aged children. Method: The research was conducted using a randomized controlled experimental design. The sample consisted of 105 children aged 6–12 years who were scheduled to undergo endoscopy (music group: 35, white noise group: 35, control group: 35). Children in the intervention groups listened to either Acemashiran mode music or ocean wave sounds as white noise, depending on their assigned group. Data were collected in three phases: pre-procedure, during the procedure, and post-procedure. Data collection tools included: a data collection form for children, the Children's Fear Scale (CFS), the State-Trait Anxiety Inventory for Children (STAIC-S), the Faces Pain Scale–Revised (FPS-R), as well as measurements of pulse rate, respiratory rate, and oxygen saturation. For parents, a demographic form and the Beck Anxiety Inventory were used. Data were analyzed using the SPSS 27.0 software package. Results: In all groups, parental anxiety levels significantly decreased post-procedure compared to pre-procedure (p<0,05). Following endoscopy, children in the white noise group had significantly lower scores in fear, anxiety, and pain compared to those in the music and control groups (p<0,05). No statistically significant differences were found among the groups in terms of pulse rate, respiratory rate, and oxygen saturation before, during, or after the procedure (p>0,05). All groups exhibited an increase in physiological parameters during the procedure and a decrease afterward. Conclusion: White noise was found to be more effective than music in reducing fear, anxiety, and pain during endoscopy in school-aged children. It is recommended that white noise, be utilized during other invasive medical procedures to promote comfort and reduce distress.