Nonproliferatif diyabetik retinopatide nazal, santral ve temporal retinadaki vaskülarizasyonun optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of nasal, central, and temporal retina vascularization in nonproliferative diabetic retinopathy using optical coherence tomography angiography
  1. Tez No: 969977
  2. Yazar: BURAK UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. HİDAYET ERDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Optik koherens tomografi anjiyografi, Yüzeyel kapiller pleksus, Derin kapiller pleksus, Diabetic retinopathy, Optical coherence tomography angiography, Superficial capillary plexus, Deep capillary plexus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Nonproliferatif diyabetik retinopatisi (NPDR) olan hastalarda optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile nazal, santral ve temporal bölgeler arasındaki yüzeyel ve derin kapiller damar yoğunluk değişimlerini incelemek ve literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2024-2025 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) göz hastalıkları polikliniğine başvuran hastalarda öykü, klinik muayene, labaratuvar ve görüntülemeler neticesinde NPDR tanısı konulmuş hastaların OKTA verileri retrospektif olarak incelendi. Damar yoğunluk yüzdeleri niceliksel olarak bölgeler arasında ve katmanlar arasında (yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP)) total, süperior-hemi, inferior hemi ve 9 alt alana bölünmüş olarak kayıt altına alındı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak hem bölgeler arasında hem de sağlıklı bireylerle karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 50 diyabetik hastanın 96 gözü ve 50 sağlıklı kişinin 100 gözü dahil edildi. İncelenen üç retinal bölgenin birbiriyle olan karşılaştırmasında diyabet grubunda tüm alt alanlarda anlamlı fark varken (p<0,05), kontrol grubunda DKP1 alt alanı hariç diğer tüm alt alanlarda anlamlı fark vardı (p<0,05). Diyabet ve kontrol grubunun birbiriyle olan karşılaştırmasında makula bölgesinde her iki pleksus düzeyinde de anlamlı fark tespit edildi (p<0,05). Nazal ve temporal retinada ise bu iki grup arasında DKP düzeyinde daha fazla alt alanda anlamlı fark bulundu (p<0,05). Süperior-hemi ve inferior-hemi alt alanlarının karşılaştırmasında diyabet grubunda YKP ve DKP düzeyinde sadece nazal retinada anlamlı fark tespit edildi (p<0,05). Kontrol grubunda ise YKP düzeyinde her üç bölgede de anlamlı fark tespit edilirken (p<0,05), DKP düzeyinde anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). YKP-DKP karşılaştırmasında diyabet ve kontrol gruplarının makula ve temporal retinasındaki tüm alt alanlarda anlamlı fark tespit edildi (p<0,05). Nazal retinada ise diyabet grubunda birinci ve dördüncü, kontrol grubunda ise dördüncü alt alan hariç diğer tüm alt alanlarda anlamlı fark tespit edildi (p<0,05). Diyabet grubunun hastalık süreleri ile damar yoğunlukları arasında anlamlı bir korelasyon tespit edilmezken (p>0,05), yaş ile olan ilişkisinde çoğu alt alanda anlamlı bir korelasyon tespit edilmedi (p>0,05) Kontrol grubunun yaş ile damar yoğunlukları arasında anlamlı bir korelasyon tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Makula, nazal ve temporal retinaların birbiriyle olan karşılaştırmasında diyabet ve kontrol gruplarında en yüksek damar yoğunlukları makulada, en düşük damar yoğunlukları ise temporal retinada tespit edildi. Diyabet ve kontrol grubunun birbiriyle olan karşılaştırmasında diyabet grubunda daha düşük damar yoğunluk oranlarıyla karşılaşıldı. Süperior-hemi ve inferior-hemi alt alanlarının birbiriyle olan karşılaştırmasında her iki grupta ve her iki pleksusta süperior-hemi alt alanında damar yoğunluğu daha yüksek bulundu. Nonproliferatif diyabetik retinopatide makula ve temporal retinadaki YKP düzeyinde süperior yarı alan, DKP düzeyinde ise inferior yarı alan damar yoğunluğu daha fazla etkilenmektedir. YKP-DKP karşılaştırmasında ise diyabet ve kontrol grubunda incelenen üç retinal alanda da DKP'de daha yüksek damar yoğunluğu tespit edildi. YKP-DKP damar yoğunluk karşılaştırmasında nazal retinadaki YKP1-DKP1 arasındaki ilişki hastalığın erken evrelerinde bozulmaktadır. Daha detaylı ve kesin sonuçlar için çok merkezli ve hasta sayısının daha fazla olduğu prospektif çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the vascular density changes between retinal regions (nasal, central and temporal) and between layers (superficial and deep) using optical coherence tomography angiography (OCTA) in patients with nonproliferative diabetic retinopathy (NPDR). Materials and Methods: This study retrospectively analyzed the OCTA data of patients who presented to the ophthalmology outpatient clinic of Karadeniz Technical University (KTU) between January 2024 and 2025 and were diagnosed with NPDR based on history, clinical examination, laboratory tests, and imaging. Quantitative vascular density percentages were recorded across regions and layers (superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus (DCP)), divided into total, superior hemi, inferior hemi, and nine subfields. The results were statistically evaluated across regions and compared with healthy individuals. Results: The study included 96 eyes of 50 diabetic patients and 100 eyes of 50 healthy individuals. Comparisons of the macula, nasal, and temporal retina revealed significant differences in all subfields in the diabetic group (p<0.05), while in the control group, there were significant differences in all subfields except the DCP1 subfield (p<0.05). In the comparison of the diabetic and control groups, a significant difference was found at both plexus levels in the macular region (p<0.05). In the nasal and temporal retina, a greater significant difference was found at the DCP level between these two groups (p<0.05). In the comparison of the superior-hemi and inferior-hemi subfields, a significant difference was found at the levels of the SCP and DCP only in the nasal retina in the diabetic group (p<0.05). In the control group, a significant difference was found at the SCP level in all three regions (p<0.05), but no significant difference was found at the DCP level (p>0.05). In the SCP-DCP comparison, significant differences were found in all subfields in the macula and temporal retina (p<0.05). In the nasal retina, significant differences were found in the first and fourth subfields in the diabetes group and in all subfields except the fourth subfield in the control group (p<0.05). No significant correlation was found between disease duration and vascular density in the diabetes group (p>0.05), and no significant correlation was found in most subfields with age (p>0.05). No significant correlation was found between age and vascular density in the control group (p>0.05). Conclusion: In a comparison of the macula, nasal, and temporal retinas, the highest vascular densities were found in the macula in the diabetes and control groups, and the lowest in the temporal retina. In a comparison of the diabetes and control groups, lower vascular density rates were observed in the diabetes group. In a comparison of the superior hemi and inferior hemi subfields, vascular density was found to be higher in the superior hemi subfield of both groups and in both plexuses. In nonproliferative diabetic retinopathy, vascular density is more severe in the superior hemifield at the level of the SCP in the macula and temporal retina, and in the inferior hemifield at the level of the DCP. In a comparison of the SCP and DCP, higher vascular density was found in the DCP in all three retinal areas examined. In the comparison of the SCP and DCP, the relationship between SCP1 and DCP1 in the nasal retina is disrupted in the early stages of the disease. Prospective multicenter studies with larger patient numbers are needed for more detailed and definitive results.