Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi işlemsel modelleme becerilerinin geliştirilmesi
Developing pre-service science teachers' computational modeling skills
  1. Tez No: 969978
  2. Yazar: AKİLE ASENA SÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN BATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilgi işlemsel düşünme, bilgi işlemsel modelleme, öz yeterlik, BİT, fen bilgisi, computational thinking, computational modeling, self-efficacy, ICT, science
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
21.yüzyıl becerilerinin öğrencilere kazandırılması son yıllarda oldukça büyük önem kazanmıştır. Bu becerilerin kazandırılmasında yaşamımızın ayrılmaz parçası olan teknolojinin öğretim süreçlerine entegrasyonu kaçınılmaz olmuştur. Bilgi işlemsel düşünme, bilgisayar ve bilgi iletişim teknolojilerini kullanarak problem çözmeyi içeren bir kavramdır. Bilgi işlemsel modelleme ise modelleme sürecinin bilgisayar bilimi ve veri biliminden yararlanılarak yürütülmesidir. Bu çalışmada bilgi işlemsel modelleme temelli programın fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi işlemsel düşünme öz yeterlik algılarını, teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeyleri üzerine etkisini, okullarda BİT (Bilgi İletişim Teknolojileri) kullanımına ilişkin görüşlerini ve bilgi işlemsel modelleme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda karma yöntemin keşfedici deseni kullanılmıştır. Keşfedici desenin deneysel araştırma bölümünde zayıf deneysel yöntemin tek gruplu ön test - son test deseni, nitel bölümündeyse durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesi fen bilgisi eğitimi ana bilim dalındaki 30 öğretmen adayıyla 2023 – 2024 akademik yılı bahar döneminde yürütülmüştür. Müdahale uygulamaları haftada iki saat verilen Bilimin Teknolojideki Uygulamaları seçmeli dersi kapsamında bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, fen bilgisi öğretmen adaylarının 21.Yüzyıl Becerileri Odaklı TPAB Ölçeği, Öğretmen Adayı BİT Yeterlikleri Ölçeği ve Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisine Yönelik Öz Yeterlik Algısı ölçeğinden aldıkları ön test ve son test puanları arasında son test puanları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular yapılan uygulamanın bilgi işlemsel modelleme temelli programın fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi işlemsel düşünme öz yeterlik algılarını ve BİT kullanımına ilişkin görüşlerini olumlu yönde etkilediği, bilgi işlemsel modelleme becerilerini geliştirdiği yönündedir. Bu bulgulardan yola çıkarak sınıflarda bilgi işlemsel modelleme temelli programların kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The acquisition of 21st-century skills by students has gained importance in recent years. The integration of technology, an essential part of daily life, into teaching processes has become inevitable in acquiring these skills. Computational thinking involves solving problems using computers and information and communication technologies. Computational modeling, on the other hand, is the modeling process conducted using computer and data science. This study investigates the effect of a computational modeling-based program on science teacher candidates' perceptions of computational thinking self-efficacy, levels of technological pedagogical content knowledge, views on the use of ICT in schools, and computational modeling skills. For this purpose, the exploratory design of the mixed method was used. In the quantitative part, a single-group pre-test–post-test design was adopted as a weak experimental method, while a case study was used in the qualitative part. The research was conducted with 30 science teacher candidates from a state university's faculty of education during the spring semester of the 2023–2024 academic year. Intervention activities were implemented in a computer lab as part of the elective course“Applications of Science in Technology,”held for two hours per week. According to the results, there was a statistically significant increase in post-test scores on the 21st Century Skills-Focused TPAB Scale, the Teacher Candidate ICT Competence Scale, and the Self-Efficacy Perception Scale for Computational Thinking Skills. The findings show that the program positively affected teacher candidates' perceptions and skills. Based on these results, it is recommended that such programs be incorporated into classroom practices.