İnovasyon faaliyetlerinin müşteri ilişkileri yönetiminin başarısına etkisinin incelenmesi
Examining the effect of innovation activities on the success of customer relationship management
  1. Tez No: 970018
  2. Yazar: İREM HELVACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri İlişkileri Yönetimi, İnovasyon, Müşteri Memnuniyeti, Sadakat, Dijital Dönüşüm, Customer Relationship Management, Innovation, Customer Satisfaction, Loyalty, Digital Transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, inovasyon faaliyetlerinin müşteri ilişkileri yönetiminin (CRM) başarısına etkisi kuramsal ve sektörel düzeyde incelenmiştir. İşletmelerin müşterileriyle uzun vadeli ve değer temelli ilişkiler kurabilmesi, yenilikçi yaklaşımları yönetim süreçlerine entegre etmeleriyle yakından ilişkilidir. Araştırma, akademik yayınlar, tezler ve raporların betimsel analizine dayanmaktadır. Elde edilen bulgular, inovasyonun CRM süreçlerine yalnızca teknoloji ve ürün boyutunda değil; stratejik, süreçsel ve kültürel düzeyde katkı sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak, inovatif uygulamaların müşteri memnuniyeti ve sadakatini artırdığı, işletmelere sürdürülebilir rekabet avantajı kazandırdığı ortaya konulmuştur. Çalışma, literatüre teorik katkı sağlamanın yanı sıra uygulamaya dönük öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of innovation activities on the success of Customer Relationship Management (CRM) at both theoretical and sectoral levels. The ability of businesses to establish long-term and value-based relationships with their customers is closely related to the integration of innovative approaches into management processes. The research is based on a descriptive analysis of academic publications, theses, and reports. The findings reveal that innovation contributes to CRM processes not only in technological and product dimensions but also at strategic, procedural, and cultural levels. As a result, innovative practices enhance customer satisfaction and loyalty while providing businesses with sustainable competitive advantages. The study aims to contribute theoretically to the literature and develop practical recommendations for implementation.