Stability of butter oils
Sade yağın dayanırlılığı
  1. Tez No: 97012
  2. Yazar: OYA ÖZBAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sade yağ, ısıl dayanırlılık, hızlandırılmış raf ömrü testi, peroksit değeri, tiyobarbitürik asit değeri, serbest yağ asit değeri, butter oil, thermal stability, accelerated shelf-life testing, peroxide value, thiobarbituric acid value, free fatty acid value. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET SADEYAĞLARIN DAYANIRLILIĞI ÖZBAYRAM, Oya Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ahmet KAYA Ağustos 2000, 65 sayfa Farklı metotlar kullanılarak koyun ve inek sütlerinden üretilen sadeyağlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri ve ısıl dayamrlüığı çalışıldı. Sadeyağı numunelerinin ısıl dayanırlığı Hızlandırılmış Raf Ömrü Test Metodu kullanılarak tahmin edildi. Sonuçlar (i) pastörize ve pastörize edilmeyen süt, (ii) pastörize ve tatlı yoğurt ve (iii) tatlı ve ekşi yoğurttan üretilen koyun sadeyağları ve (i) pastörize süt ve tatlı yoğurt, (ii) tatlı ve ekşi yoğurt ve (iii) tatlı yoğurt 3 ve 6 saat eritme zamanı kullanılarak üretilen inek sadeyağları için karşılaştırıldı. Numuneler 60, 70 and 80°C lerde karardıkta saklandı ve reaksiyon peroksit, tiyobarbitürik asit and serbest yağ asit değerleri ölçümleriyle takip edildi. Peroksit ve tiyobarbitürik asit değerleri sıcaklık artışı ile yükseldi. Tüm numunelerde asit değerindeki artma önemli değildi. Serbest yağ asit değerinde önemli olmayan artma ısıl dayanırlıhk çalışmalarında, hidrolitik reaksiyonun sadeyağlarının bozulması için sorun olmadığını gösterdi. Oksidasyon değişimi hidrolitik değişimle kıyaslandığında sadeyağı numunelerinin ısıl dayanırhlığında daha önemliydi Koyun sütü kullanılarak tatlı yoğurttan üretilen sadeyağında ısıl dayanırlıhk daha yüksekti (60°C de 27 gün). İnek sütü kulamlarak elde edilen diğer sadeyağlen ile kıyaslandığı zaman tatlı yogurtan 6 saat eritme zamanı kullanılarak üretilen sadeyağı daha yüksek ısıl dayanırhlığa sahipti (60°C de 37.1 gün). İnek sütü kullanılarak üretilen sadeyağı koyun sütünden üretilen sadeyağından daha yüksek ısıl dayanırhlığa sahipti. ivKasım ve Aralık'ta üretilen sadeyağlarında ısıl dayanırlılıklar daha yüksekti. Aktivasyon enerjileri peroksit değerlerinden Arrhenius eşitliği kullanılarak tahmin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILITY OF BUTTER OILS ÖZBAYRAM, Oya M.Sc. in Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ahmet KAYA August 2000, 65 pages The physical and chemical characteristics and thermal stability of butter oils produced from sheep's and cow's milk by using different production methods were studied. Thermal stability of samples was estimated by using Accelerated Shelf-life Testing Method. Results were compared for sheep's butter oils produced from (i) pasteurized and nonpasteurized milk, (ii) pasteurized milk and sweet yogurt and (iii) sweet and sour yogurt, and for cow's butter oils produced from (i) pasteurized milk and sweet yogurt, (ii) sweet and sour yogurt, and(iii) sweet yogurt using 3 and 6 h of melting. Samples were stored at 60, 70 and 80°C in the dark and the reaction was monitored by measuring peroxide, thiobarbituric acid and free fatty acid values. The peroxide. and thiobarbituric acid values increased as the temperature increased. The increase of the acid value of all samples was not significant. A slight increase in free fatty acid value showed that hydrolytic reaction was not responsible for the deterioration of butter oil samples in thermal stability studies. Oxidative changes compared to hydrolytic changes was of greater significance in thermal stability of butter oil samples. Thermal stability was highest in butter oil produced from sweet yogurt (27.0 days at 60°C) using sheep's milk. Butter oil produced from sweet yogurt using 6 h of melting time had higher thermal stability (37. 1 days at 60°C) when it was compared to the other butter oils prepared from cow's milk. Butter oil produced from cow's milk had higherthermal stability than that sheep's milk. Thermal stabilities were highest in butter oils produced in November and December. Activation energies were estimated from PV data using Arrhenius equation.