İntrauterin gelişme geriliğinde immatür trombosit fraksiyonunun tanısal ve prognostik değeri
Diagnostic and prognostic value of immature platelet fraction in intrauterine growth retardation
  1. Tez No: 970130
  2. Yazar: SENA TAYİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM DAMLA DENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biochemistry, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan trombositleri, Ortalama trombosit hacmi, Plasenta, İntrauterin gelişme geriliği, Blood platelets, Mean platelet volume, Placenta
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntrauterin gelişme geriliği (IUGG), fetüsün gebelik haftasına göre beklenen büyüme potansiyeline ulaşamamasıyla karakterize, fetal mortalite, morbidite ve uzun vadeli gelişimsel bozukluklarla ilişkili önemli bir gebelik komplikasyonudur. Günümüzde IUGG tanısı büyük ölçüde ultrasonografik değerlendirmelere dayanmaktadır ve hastalığın erken tanısında kullanılabilecek, kolay erişilebilir biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, IUGG tanısı almış gebelerde immatür platelet fraksiyonu (IPF) başta olmak üzere bazı hematolojik parametrelerin tanısal değerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. IUGG ile IPF arasındaki ilişkiyi doğrudan inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmaması çalışmamızın özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 1 Aralık 2024 – 1 Ağustos 2025 tarihleri arasında, Konya Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği ile Tıbbi Biyokimya Eğitim Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Vaka grubunu, IUGG tanısı almış, 20–45 yaş aralığında ve 24–37. gebelik haftasında olan tekil gebelikler oluşturmuştur. Kontrol grubuna ise aynı yaş ve gestasyonel haftalar aralığında, tahmini fetal ağırlığı %10–90 persentil arasında olan sağlıklı tekil gebeler dahil edilmiştir. IPF ölçümleri Sysmex XN-1000 analizörü kullanılarak floresan işaretleme yöntemi ile hemoglobin (HGB) sodyum lauril sülfat yöntemiyle, ortalama platelet hacmi (MPV) ve platelet sayısı (PLT) impedans ve optik ölçüm teknikleriyle belirlenmiş; nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR) ise tam kan sayımı verilerinden hesaplanmıştır. Bulgular:IUGG grubunda doğum ağırlığı ve doğum haftası, kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşüktü (p<0,001). Yaş ortalaması ve doğum şekli açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Laboratuvar bulguları incelendiğinde, IUGG grubunda IPF, HGB ve MPV düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (sırasıyla p<0,001; p=0,01; p<0,001). Buna karşılık, PLR IUGG grubunda belirgin şekilde daha düşüktü (p=0,039). PLT ve NLR açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışma ile IUGG tanısı alan gebelerde IPF düzeylerinin anlamlı artış gösterdiği ortaya konmuştur. Bulgular, uteroplasental dolaşım bozukluğu ve hipoksiye bağlı trombosit tüketiminin kompansatuvar trombopoezi tetiklediğini düşündürmektedir. IPF, kolay ulaşılabilir ve güvenilir ölçümü sayesinde IUGG'nin erken tanısında potansiyel bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Intrauterine growth restriction (IUGR) is a significant pregnancy complication characterized by the fetus's failure to reach its expected growth potential for gestational age, and is associated with increased fetal mortality, morbidity, and long-term developmental disorders. Currently, the diagnosis of IUGR largely relies on ultrasonographic evaluations, and there is a need for easily accessible biomarkers that can be used for early diagnosis. This study aimed to evaluate the diagnostic value of certain hematological parameters, particularly the immature platelet fraction (IPF), in pregnancies diagnosed with IUGR. The absence of any prior studies directly investigating the relationship between IUGR and IPF highlights the originality of our research. Materials and Methods: This study was conducted between December 1, 2024, and August 1, 2025, at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic and the Medical Biochemistry Training Clinic of Konya City Hospital. The case group consisted of singleton pregnancies diagnosed with intrauterine growth restriction (IUGR), aged between 20 and 45 years, and at 24 to 37 weeks of gestation. The control group included healthy singleton pregnancies within the same age and gestational age range, with an estimated fetal weight between the 10th and 90th percentiles. IPF levels were measured using the Sysmex XN-1000 analyzer with a fluorescence labeling method; hemoglobin (HGB) was determined using the sodium lauryl sulfate method. Mean platelet volume (MPV) and platelet count (PLT) were measured using impedance and optical techniques, while neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) were calculated from complete blood count data. Results: In the IUGR group, both birth weight and gestational age at delivery were significantly lower compared to the control group (p<0.001). No significant differences were found between the groups in terms of mean maternal age or mode of delivery. Laboratory findings showed that IPF, HGB, and MPV levels were significantly higher in the IUGR group than in the control group (p<0.001, p=0.01, and p<0.001, respectively). In contrast, PLR was significantly lower in the IUGR group (p=0.039). No significant differences were observed between the groups in terms of PLT and NLR values. Conclusion: This study demonstrated that IPF levels were significantly increased in pregnancies diagnosed with IUGR. The findings suggest that uteroplacental circulation disorders and hypoxia may lead to increased platelet consumption, which in turn triggers compensatory thrombopoiesis. Given its accessibility and reliable measurement, IPF may serve as a potential biomarker for the early diagnosis of IUGR.