Prematüre bebeklerde retinopati muayenesi sırasında uygulanan ters kanguru bakım pozisyonu ve ROP pozisyonunun ağrıya etkisi
The effect of reverse kangaroo care position and ROP position on pain during retinopathy examination in premature infants
  1. Tez No: 970281
  2. Yazar: SİNEM BAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Görme taraması, Prematüre bebekler, Prematüre retinopatisi, Vision screening, Retinopathy of prematurity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, prematüre bebeklerde retinopati muayenesi sırasında uygulanan Ters Kanguru Bakım pozisyonu ve ROP pozisyonunun ağrıya etkisini belirlemektir. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini, Şubat 2024- Temmuz 2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prematüre Retinopatisi Polikliniği'ne getirilen ve dahil edilme kriterlerine uyan Ters Kanguru Bakım pozisyonu (n=25) ve ROP pozisyonu grubu (n=25) olmak üzere toplam 50 prematüre bebek oluşturmuştur. Araştırma verileri,“Prematüre Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Prematüre Bebek Takip Formu”,“Prematüre Bebek Ağrı Profili Ölçeği-Revize Formu”kullanılarak toplanmıştır. ROP muayenesinden 1 dakika önce prematüre bebeklere atandıkları gruplara göre pozisyonların verilmesiyle birlikte, muayeneden 1 dakika önce video kaydı başlatılmış olup, muayene süresince ve muayene sonrası 1 dakika daha kayıt altına alınmıştır. Video kayıtları araştırmacı ve bağımsız bir gözlemci tarafından incelenerek muayene öncesi 1. dakika, muayene sırası 1. dakika ve muayene sonrası 1. dakika ağrı değerlendirmeleri yapılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde ve ortalama tanımlayıcı istatistiklerinin yanı sıra; Shapiro Wilk testi, çarpıklık ve basıklıkla normal dağılım incelenmiş, bağımlı değişkenler gruplara göre normal dağılım göstermediğinden non-parametrik sonuçlara toleranslı birçok modelleme tekniği olan Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri analizi yapılmıştır. Ayrıca, analize grup × zaman etkileşim etkisi dahil edilerek zamanın her bir grup üzerindeki etkisinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Modelin genel etkileri Wald χ² (Wald chi-square) testleri ile değerlendirilmiş, anlamlı bulunan etkilerin hangi ölçüm ya da zamandan kaynaklandığını belirlemek için ileri analiz olarak tahmini marjinal ortalamalara (estimated marginal means) dayalı Bonferroni düzeltmeli ikili karşılaştırmalar (pairwise comparisons) kullanılmıştır. Her iki grubun muayene sürelerinin karşılaştırılmasında ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Gözlemciler arasındaki uyumu değerlendirmede Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Bulgular: Gruba ve zamana göre PIPP-R ağrı puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Grup × Zaman etkileşimi anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Grup içi zaman karşılaştırmaları incelendiğinde, Ters Kanguru Bakım pozisyonu grubu ve ROP pozisyonu grubundaki prematüre bebeklerde muayene sırası 1. dakikadaki ağrı puanları (6,52±2,29; 7,52±1,94) istatistiksel olarak anlamlı biçimde artarken (p<0,01), muayene sonrası 1. dakikadaki ağrı puanları (0,08±0,40; 1,04±1,77) anlamlı biçimde düşmüştür. Ters Kanguru Bakım pozisyonu grubundaki prematüre bebeklerde, muayene öncesi, sırası ve sonrası ağrı puanları ROP pozisyonu grubuna göre daha düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Gruplar arasında SpO2 düzeyleri açısından anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Gruba ve zamana göre kalp atım hızı ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,01). Her bir zaman noktasında farkın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için, gruplar arasında muayene öncesi ve muayene sırası 1. dakikalarda fark saptanmazken, muayene sonrası 1. dakikada Ters Kanguru Bakım pozisyonu grubunun kalp atım hızı ortalamasının daha düşük ve gruplar arasındaki farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Prematüre bebeklere retinopati muayenesi sırasında uygulanan Ters Kanguru Bakım pozisyonu ve ROP pozisyonu ağrıyı azaltmada etkili iki yöntemdir. Ters Kanguru Bakım pozisyonu kalp atım hızını azaltmada ROP pozisyonuna göre daha etkilidir. Prematüre retinopatisi muayenelerinde ağrı yönetimi için her iki pozisyonun da uygulanabileceği, mümkünse ebeveyn katılımını ten teması yoluyla destekleyen Ters Kanguru Bakım pozisyonunun tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effects of the Reverse Kangaroo Care position and ROP position on pain during retinopathy examination in premature infants. Methods: The sample of the study, which was conducted with a randomized controlled experimental design, consisted of a total of 50 premature infants in the Reverse Kangaroo Care position (n=25) and ROP position groups (n=25) who met the inclusion criteria at the Retinopathy of Prematurity Polyclinic of the Bakircay University Cigli Training and Research Hospital of the Izmir Provincial Health Directorate of the Republic of Türkiye Ministry of Health between February 2024 and July 2025. Data were collected using the“Premature Information Form,”the“Premature Infant Follow-up Form,”and the“Premature Infant Pain Profile Scale-Revised Form.”One minute before the ROP examination, the premature infants were positioned according to their assigned groups. Video recording was initiated one minute before the examination, and an additional one minute was recorded throughout the examination and afterward. The video recordings were reviewed by the researcher and an independent observer, and pain assessments were made at the 1st minute before the examination, the 1st minute during the examination, and the 1st minute after the examination. In the analysis of data, descriptive statistics were used, including number, percentage, and mean, as well as the Shapiro-Wilk test, and normal distribution was examined using skewness and kurtosis. Because the dependent variables did not show a normal distribution across groups, Generalized Estimating Equations analysis, a modeling technique tolerant of non-parametric results, was used. Furthermore, the group × time interaction effect was included in the analysis to examine whether the effect of time on each group differed. The overall effects of the model were evaluated using Wald χ² (Wald chi-square) tests. Pairwise comparisons with Bonferroni correction based on estimated marginal means were used as further analysis to determine which measurement or time accounted for the significant effects. The Mann-Whitney U test was used to compare the examination times of both groups. The Intraclass Correlation Coefficient was calculated to assess interobserver agreement. Results: The difference between the mean PIPP-R pain scores according to group and time was found to be statistically significant (p<0.001). The Group × Time interaction was not found to be significant (p>0.05). When the within-group time comparisons were examined, pain scores at the 1st minute during examination (6.52±2.29; 7.52±1.94) in the premature infants in the Reverse Kangaroo Care position group and the ROP position group increased statistically significantly (p<0.01), while pain scores at the 1st minute after examination (0.08±0.40; 1.04±1.77) decreased significantly. Although pain scores before, during, and after examination were lower in the premature infants in the Reverse Kangaroo Care position group compared to the ROP position group, this was not found to be statistically significant (p>0.05). No significant difference was determined in terms of SpO2 levels between the groups (p>0.05). The difference between the mean heart rate by group and time was found to be statistically significant (p<0.01). To determine which group accounted for the difference at each time point, no difference was found between the groups before and 1 minute during the examination. However, at 1 minute after the examination, the mean heart rate was lower in the Reverse Kangaroo Care group, and the difference between the groups was significant (p<0.05). Conclusion: The Reverse Kangaroo Care position and the ROP position applied to premature infants during retinopathy examinations are two effective methods for reducing pain. The Reverse Kangaroo Care position is more effective than the ROP position in reducing heart rate. Both positions can be used for pain management during retinopathy of prematurity examinations, and if possible, the Reverse Kangaroo Care position, which promotes parental participation through skin-to-skin contact, is recommended.