Changing American values in the 20th century: The poetry of Robert Frost, Robert Lowell, and Charles Bukowski
20. yüzyılda değişen Amerikan değerleri: Robert Frost, Robert Lowell ve Charles Bukowski'nin şiirleri
  1. Tez No: 970332
  2. Yazar: FİKRET KEMAL YENİSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan şiiri, Bireysellik, Bukowski, Charles, Frost, Robert, Gizdökümcü sanat, Robert Lowell, Yabancılaşma, American poetry, Individualism, Bukowski, Charles, Frost, Robert, Confessional art, Robert Lowell, Alienation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Yirminci yüzyıl, Amerika Birleşik Devletleri'nde değişimin ve hızlı kentleşmenin çağıdır. Bu değişimler, Amerikan toplumu üzerinde önemli etkiler yaratmıştır. Değişim ve kargaşa dolu bir yüzyılda Amerikalılar değerlerinin hem bireysel hem de toplumsal olarak değiştiğini gözlemlemişlerdir. Şiir merceğiyle bu değişimler gün yüzüne çıkmaktadır. Robert Frost, Robert Lowell ve Charles Bukowski bu değişimi eserlerinde tasvir eden Amerikan şiirinin ve edebiyatın ikonik isimleridir. Robert Frost'un şiirleri, yirminci yüzyılın başlarında çoğunlukla doğa ve bireycilik temalarına odaklanır. Robert Lowell'ın yirminci yüzyıl ortasındaki şiirleri bireysel ve toplumsal kaygılar ile tarih bilincini ele alır. Charles Bukowski'nin şiirleri ise yirminci yüzyılın sonlarında hayal kırıklığı, yabancılaşma, anti-kahramanın övgüsü ve sosyal kurumlara yönelik sert eleştirilerle uğraşır. Bu çalışma, her şairden seçilen beş şiir üzerinde yoğunlaşarak, yirminci yüzyıl Amerikan toplumunda gerçekleşen değer değişimini şiirlerin yakın okuma ve analizi yoluyla inceleyecektir. David Riesman ve Robert Putnam gibi Amerikalı sosyal eleştirmenlerin önemli eserlerine de yer vererek, bu çalışma yirminci yüzyılda meydana gelen değişiklikleri sosyolojik bir perspektiften inceleyecektir. Çalışma, şairlerin eserlerindeki Amerikan yaşamı ve değerlerinin zengin, çok yönlü tasvirini göstererek, edebiyat ile sosyal değişim arasındaki etkileşimi vurgulayarak sonuca ulaşacaktır. Bu çalışma aracılığıyla, şiirin değişen Amerikan kimliğini anlamada ve yorumlamada bir araç olarak önemi vurgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
The twentieth century is an era of change and rapid urbanization in the United States of America. These changes have had significant effects on American society. In a turbulent century of change and strife, Americans observed their values shift both individually and communally. With the lens of poetry these changes come to the surface. The poets Robert Frost, Robert Lowell, and Charles Bukowski are all iconic names of American poetry and literature depicting this change. The poetry of Robert Frost often grapples with themes of nature and individualism in the early twentieth century. Robert Lowell's mid-twentieth century poetry deals with personal and societal anxieties and historical consciousness, and Charles Bukowski's poetry addresses disillusionment, alienation, and the praise of the anti-hero, along with harsh critiques of social institutions in the late twentieth century. This study will focus on five selected poems from each poet to examine the shift of values in the twentieth century American society through close reading and analysis of the poems. By giving place to the prominent works of American social critics such as David Riesman and Robert Putnam, this study will examine the changes that happened in the twentieth century from a sociological perspective. The study will conclude by showing the rich, multifaceted portrayal of American life and values in the poets' works, highlighting the interaction between literature and social change. Through this study, the significance of poetry as a medium for understanding and interpreting the evolving American identity will be highlighted.