Hemiplejik hastalarda omuz problemlerinin denge üzerine etkisi
The effect of shoulder problems on balance in hemiplegic patients
  1. Tez No: 970353
  2. Yazar: EDA SALGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZKOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Omuz Ağrısı, Postural Kontrol, Denge, Düşme Riski, Hemiplegia, Shoulder pain, Postural Balance, Balance, Fall Risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemiplejik hastalarda omuz problemlerinin denge üzerine ilişkisini incelemektir. Araştırma, İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürütülmüş olup, hemipleji tanısı almış ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 108 gönüllü birey çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar, hemipleji sonrası omuz ağrısı olan ve omuz ağrısı olmayan hastalar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastaların omuz ağrısı şiddeti Görsel Analog Skalası (VAS) ile değerlendirilmiştir. Omuz ağrı değerlendirmesi hareket halinde ve istirahat halinde iki şekilde değerlendirilmiştir. Omuz eklem hareket açıklıkları, EuLeria Health firmasına ait EuLeria Lab Cihazı Pro Modeli kullanılarak objektif olarak ölçülmüştür. Denge değerlendirmesi ise hem Berg Denge Ölçeği (BDÖ) hem de EuLeria Health firmasının EuLeria Lab Cihazı Gait Pro Modeli ile değerlendirilmiştir. Araştırmamızda gruplar arasında BDÖ ve Omuz eklem hareket açıklığı arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). VAS aktivite skoru ve BDÖ arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,043). BDÖ ve Kapalı Gözle Denge arasında anlamlı ilişki bulundu(p<0,05). VAS aktivite skoru ve Kapalı Gözle Denge arasında GK salınım medyan GK frontal medyan haricinde anlamlı bulundu(p<0,05). BDÖ ve Açık Gözle Denge arasında anlamlı ilişki bulundu(p<0,05). VAS aktivite skoru ve Açık gözle Denge arasında anlamlı ilişki bulundu(p<0,05). BDÖ ve VAS Aktivite Skoru'nun düşme riski ve alt parametreleri arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemiplejik hastalarda omuz problemlerinin denge performansı ve düşme riski üzerinde belirgin etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between shoulder problems and balance in hemiplegic patients. The research was conducted at Istanbul Aydın University Health Application and Research Center, and a total of 108 volunteer individuals diagnosed with hemiplegia who met the inclusion criteria were enrolled. Participants were divided into two groups: those with post-stroke shoulder pain and those without. The severity of shoulder pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Shoulder pain was evaluated in two conditions: during movement and at rest. Shoulder joint range of motion was objectively measured with the EuLeria Lab Device Pro Model (EuLeria Health). Balance was assessed with both the Berg Balance Scale (BBS) and the EuLeria Lab Device Gait Pro Model (EuLeria Health). Significant relationships were found between the BBS and shoulder joint range of motion (p<0.05), as well as between VAS activity scores and the BBS (p=0.043). Moreover, significant associations were observed between the Berg Balance Scale and closed-eye balance (p<0.05), and between VAS activity scores and closed-eye balance (except for mediolateral sway median parameters) (p<0.05). Similarly, significant relationships were found between the BBS and open-eye balance (p<0.05), and between VAS activity scores and open-eye balance (p<0.05). Furthermore, both the Berg Balance Scale and VAS activity scores were significantly related to fall risk and its subparameters (p<0.05). In conclusion, the findings revealed that shoulder problems in hemiplegic patients have a marked impact on balance performance and fall risk.