Üç farklı endodonti dergisinde yayınlanan Türkiye adresli bilimsel makalelerin bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of scientific articles with Turkish addressespublished in three different endodontic journals
- Tez No: 970352
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TAŞDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atıf analizi, Bilimsel yayın, Citation analysis, Scientific publication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, endodonti alanında yüksek etki faktörlerine sahip Journal of Endodontics (JOE), International Endodontic Journal (IEJ) ve Australian Endodontic Journal (AEJ) dergilerinde yayımlanan Türkiye adresli bilimsel yayınların bibliyometrik analizini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Web of Science veri tabanında yapılan kapsamlı tarama sonucunda, 1983-2024 yılları arasında yayımlanmış toplam 753 makale analiz edilmiştir. Analiz sürecinde R programlama diliyle entegre çalışan Bibliometrix ve Biblioshiny yazılımları ile SPSS yazılımı kullanılmıştır. Makaleler, yayın türü, konu başlığı, atıf sayısı, yazar sayısı, multidisipliner yapılar ve iş birliği türleri açısından incelenmiştir. Bulgular, en çok çalışılan konuların kök kanal preparasyonu ve irrigasyon-dezenfeksiyon olduğunu; yayınların çoğunun laboratuvar çalışmaları olduğunu ortaya koymuştur. En yüksek atıf alan makaleler genellikle JOE'de yayımlanmış ve Hacettepe Üniversitesi en üretken kurum olarak öne çıkmıştır. En üretken yazar Arslan H. olurken, ABD ile yapılan uluslararası iş birliklerinin en yaygın olduğu belirlenmiştir. Bu analiz, Türkiye'nin endodonti alanındaki bilimsel katkılarını ve gelecekteki araştırma eğilimlerini anlamak açısından önemli ipuçları sunmaktadır. Bulgular, uluslararası iş birliklerinin ve multidisipliner yaklaşımların artırılması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct a bibliometric analysis of scientific publications affiliated with Turkey published in three high-impact journals in the field of endodontics: the Journal of Endodontics (JOE), International Endodontic Journal (IEJ), and Australian Endodontic Journal (AEJ). A comprehensive search was performed in the Web of Science database, and a total of 753 articles published between 1983 and 2024 were analyzed. The analysis was carried out using Bibliometrix and Biblioshiny software integrated with the R programming language, along with SPSS for statistical evaluation. Articles were examined in terms of type, subject, citation count, number of authors, multidisciplinary nature, and types of collaboration. The findings revealed that the most frequently studied topics were root canal preparation and irrigation-disinfection, with the majority of publications being laboratory-based studies. The most highly cited articles were predominantly published in JOE, and Hacettepe University emerged as the most productive institution. Arslan H. was identified as the most prolific author, and the United States was the most frequent international collaborator. This analysis offers important insights into Turkey's scientific contributions in the field of endodontics and highlights future research trends. The results emphasize the need to increase international collaborations and adopt more multidisciplinary approaches.