Lomber disk hernisine bağlı kronik bel ağrısı olan hastalarda depresyon ve sarkopeni ilişkisi
Relationship between depression and sarcopenia in patients with chronic low back pain due to lumbar disc herniation
- Tez No: 970523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KÜLTÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, kronik bel ağrısı, depresyon, engellilik, sarkopeni, STAR, Lumbar disc herniation, chronic low back pain, depression, disability, sarcopenia, STAR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, lomber disk hernisi (LDH) tanısına bağlı kronik bel ağrısı olan hastalarda depresyon ve sarkopeni ilişkisi değerlendirildi. Beck Depresyon Ölçeği kullanılarak kronik bel ağrısının depresyon üzerindeki etkisi, sedanter yaşam tarzının sarkopeni ile ilişkisi incelendi. Ayrıca, Vizüel Analog Skalası (VAS) ve Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi ile ağrı ve engellilik düzeyinin depresyon ve sarkopeni ile bağlantısı araştırıldı. Çalışma, LDH'li bireylerde depresyon, ağrı ve engellilik düzeylerinin sarkopeni riskine katkılarını belirleyerek önleme stratejileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A.B.D.'ye başvuran, 45-70 yaş aralığında toplam 142 kişi dahil edildi. Katılımcıların 72'si LDH tanılı ve kronik bel ağrısı bulunan hastalar iken 70'i ise bel ağrısı olmayan bireylerdi. Çalışma tek merkezli ve kesitsel olarak planlandı. STAR grubu sarkopeni tanı algoritması temel alınarak katılımcılara, SARC-F anketi uygulandı. Daha sonra Jamar El Dinamometresi ile El Kavrama Gücü, 6 Metre Yürüme Hızı ve Sandalyede Otur-Kalk Testi ile fiziksel performans ve ultrason ile kas kalınlıkları (STAR- mm/VKI) değerlendirilip sarkopeni varlığı araştırıldı. Hastalara ayrıca; Vizüel Analog Skala (VAS), Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi ve LANSS Ağrı Skalası uygulandı. Bulgular: SARC-F Anket skoru, 6 Metre Yürüme Hızı, Sandalyede Otur-Kalk Testi, Jamar El Kavrama Gücü, RF ve VI Kas Kalınlığı değişkenleri sarkopeni varlığını belirleyici özellikler olarak tespit edildi. Depresyon seviyesi arttıkça; SARC-F Anket skoru ve Sandalyede Otur-Kalk Test süresi artmakta, 6 Metre Yürüme Hızı, Jamar El Kavrama Gücü, RF ve VI kas kalınlıkları azalmaktadır. Sigara kullanımı ile depresyon arasında anlamlı, orta düzeyde bir ilişki tespit edildi. Depresyon, sarkopeni kategorileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olup sarkopeni seviyesi arttıkça depresyon seviyesi de artmaktadır. VAS skoru ile sarkopeni arasında pozitif yönde kuvvetli bir ilişki bulunmuş olup sarkopeni seviyesi arttıkça VAS skoru da yükselmektedir. Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi skoru ile sarkopeni arasında pozitif yönde kuvvetli bir ilişki bulunmuş olup sarkopeni seviyesi arttıkça engellilik skoru da artmaktadır. Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi skoru ile depresyon ve VAS skoru arasında doğrusal, pozitif yönde kuvvetli bir ilişki bulunmaktadır. STAR grubu sarkopeni tanı algoritması, yüksek açıklama oranına sahiptir. Hasta verileri girilerek oluşturulan model sonucunda test edilen hastalarda doğru teşhis oranı %97 olarak elde edildi. Bu bulgu, kullanılan bağımsız değişkenlerin sarkopeni teşhisi için güvenilir bir algoritma olduğunu göstermektedir. Lomber disk hernisine bağlı kronik bel ağrısı olan hastalarda, Beck Depresyon Ölçeği skorlarının kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğu; sarkopeni sıklığının arttığı ve fiziksel performansın azaldığı görüldü. Ayrıca, VAS ve Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi skorlarının hem depresyon hem de sarkopeni ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuç: Kronik bel ağrısı, depresyon ve sarkopeni için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, klinik uygulamalarda bu hastalarda depresyon, engellilik, sarkopeni ve mortalite açısından da değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study evaluated the relationship between depression and sarcopenia in patients with chronic low back pain associated with a diagnosis of lumbar disc herniation (LDH). The Beck Depression Scale was used to examine the effect of chronic low back pain on depression and the relationship between a sedentary lifestyle and sarcopenia. Additionally, the connection between pain and disability levels and depression and sarcopenia was investigated using the Visual Analog Scale (VAS) and the Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire. The study aims to determine the contribution of depression, pain, and disability levels to sarcopenia risk in individuals with LDH and to develop prevention strategies. Materials and Methods: A total of 142 individuals aged 45–70 years who applied to the Department of Physical Medicine and Rehabilitation at Kırıkkale University Faculty of Medicine were included in the study. Seventy-two of the participants were patients diagnosed with LDH and chronic low back pain, while 70 were individuals without low back pain. The study was designed as a single-center, cross-sectional study. The SARC-F questionnaire was administered to the participants based on the STAR group sarcopenia diagnosis algorithm. Physical performance was assessed using the Jamar Hand Dynamometer for handgrip strength, the 6-meter walk test for walking speed, and the chair sit-to-stand test, while muscle thickness (STAR-mm/BMI) was evaluated using ultrasound to investigate the presence of sarcopenia. Patients were also administered the Visual Analog Scale (VAS), Oswestry Back Pain Disability Questionnaire, and LANSS Pain Scale. Findings: The SARC-F questionnaire score, 6-meter walking speed, sit-to-stand test, Jamar handgrip strength, RF, and VI muscle thickness variables were identified as predictive factors for sarcopenia. As depression levels increased, the SARC-F Questionnaire score and Sit-to-Stand Test time increased, while 6-Meter Walk Speed, Jamar Hand Grip Strength, and RF and VI muscle thickness decreased. A significant, moderate association was found between smoking and depression. Depression has a significant effect on sarcopenia categories, and as the level of sarcopenia increases, so does the level of depression. A strong positive relationship was found between the VAS score and sarcopenia, and as the level of sarcopenia increases, so does the VAS score. A strong positive correlation was found between the Oswestry Back Pain Disability Questionnaire score and sarcopenia, with disability scores increasing as sarcopenia levels increased. A strong linear, positive correlation was found between the Oswestry Back Pain Disability Questionnaire score and depression and VAS scores. The STAR group sarcopenia diagnosis algorithm has a high explanatory rate. The model created by entering patient data resulted in a 97% accuracy rate in the tested patients. This finding shows that the independent variables used are a reliable algorithm for sarcopenia diagnosis. In patients with chronic low back pain due to lumbar disc herniation, Beck Depression Scale scores were significantly higher than in the control group; the prevalence of sarcopenia increased and physical performance decreased. Additionally, VAS and Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire scores were found to be associated with both depression and sarcopenia. Conclusion: Chronic low back pain is an important risk factor for depression and sarcopenia. Therefore, in clinical practice, these patients should also be evaluated for depression, disability, sarcopenia, and mortality.