Glokom hakkındaki youtube® videolarının analizi
Analysis of youtube® videos about glokom
  1. Tez No: 970524
  2. Yazar: ALİ KANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATABEY ÖZER, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: YouTube®, Glokom, YouTube®, Glaucoma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı glokom ile ilgili YouTube® videoların güvenilirliğini, kalitesini, popülerliği ve içeriğini analiz edip değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma geriye dönük, kesitsel ve kayıt tabanlı bir çalışmadır. YouTube® İnternet sitesinin standart arama tercihlerinde değişiklik yapmadan ''glokom'' anahtar kelimesi kullanılarak arama yapıldı ve karşımıza çıkan ilk 100 Türkçe glokom videosu seçildi. Tüm videolar için süre, izlenme sayısı, yüklemeden beri geçen süre, izlenme oranları (izlenme/gün), yorum sayıları, beğeni ve beğenmeme sayıları ve beğeni oranları kayıt altına alındı. Video içeriklerinin kalitesi ve güvenilirliği; DISCERN skoru (16-80), Amerikan Tabipler Birliği Dergisi (Journal of the American Medical Association-JAMA) skoru (0–4) ve Küresel Kalite Puanı (Global Quality Score -GQS) (1–5) kullanılarak ölçüldü. Videolar glokom ile ilişkilendirdiğimiz; yaş, aile hikayesi, pediatrik hasta, konjenital glokom, körlük, asemptomatik olması, ağrı, medikal cerrahi ve lazer tedavileri, videolarda uzman göz hekimi bulunması, videolarda hasta bulunması açısından içerik analizi yapıldı. Ayrıca videolar görüntü kaliteleri ve videoları yükleyen kaynak açısından da analiz edildi. Bulgular: Araştırma kapsamında yer alan videoların süre ortalaması 2,79(0,21-71,46) dakika, İzleme sayısı 1001,5(21-53148), görüntülenme gün sayısı 1247,5(20-3999), 4 görüntülenme oranı 1,04(0,03-242,68), beğenme sayısı 7(1-399), beğenme oranı 100(97,92-100), yorum sayısı ise 0(0-87)'dir. Araştırma kapsamında yer alan videoların ortalama DİSCERN kalite düzeyi 35,5(20-57), JAMA kalite düzeyi 3(1-3), GQS kalite düzeyi 2(1-4)'dür. Araştırma kapsamında yer alan videoların %49'unda körlük glokom ilişkisi bulunmakta, %51'inde bulunmamaktadır. Videoların %41'inde ağrı glokom ilişkisi bulunmakta, %59'unda bulunmamaktadır. Videoların %57'sinde asemptomatik seyir glokom ilişkisi bulunmakta, %43'ünde ise bulunmamaktadır. Videoların %49'unda yaş glokom ilişkisi bulunmakta, %50'sinde bulunmamaktadır. Videoların %52'sinde glokom cerrahi tedavisi anlatılmakta, %48' inde anlatılmamaktadır. Videoların %62'sinde glokom medikal tedavisi anlatılmakta, %38' inde anlatılmamaktadır. Videoların %43'ünde glokom lazer tedavisi anlatılmakta, %57'sinde anlatılmamaktadır. Videoların %31'inde pediatrik yaş glokom ilişkisi bulunmakta, %69'unda bulunmamaktadır. Videoların %92'sinde profesyonel uzman göz hekimi bulunmakta, %8'inde bulunmamaktadır. Videoların %7'sinde hasta bulunmakta, %93'ünde bulunmamaktadır Araştırma kapsamında yer alan videoların %62'si özel hastaneler tarafından, %34'ü özel YouTube® kanalı tarafından, %4'ü kamu hastaneleri tarafından yüklenmiştir. Araştırma kapsamında yer alan videoların %17'si 720p altı, %26'sı 720p, %57'si 1080p görüntü kalitesine sahiptir İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 22.0 programında yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak alınmıştır Sonuç: Videoları birçok parametre açısından değerlendirdiğimiz çalışmamızda hastaların bilgi edinme ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olması açısından videoların faydalı olduğunu düşünsek de videoların daha kaliteli ve etik açıdan daha uygun olması gerektiğini düşünmekteyiz. 5
Özet (Çeviri)
2.PURPOSE The purpose of this research is to analyze and evaluate the reliability, quality, popularity and content of YouTube® videos about glaucoma. Methods: This is a retrospective, cross-sectional and record-based study. Without changing the standard search preferences of the YouTube® website, a search was made using the keyword“glaucoma”and the first 100 Turkish glaucoma videos were selected. For all videos, the duration, the number of views, the time elapsed since uploading, the viewing rates (views/day), the number of comments, the number of likes and dislikes, and the rate of likes were recorded. Quality and reliability of video contents; The DISCERN score (16-80) was measured using the Journal of the American Medical Association-JAMA score (0–4) and the Global Quality Score (GQS) (1–5). The videos we associate with glaucoma; Content analysis was performed in terms of age, family history, pediatric patient, congenital glaucoma, blindness, being asymptomatic, pain, medical surgery and laser treatments, presence of specialist ophthalmologists in the videos, and presence of patients in the videos. The videos were also analyzed for their image quality and the source that uploaded the videos. 7 Results: The average duration of the videos within the scope of the research is 2.79 (0.21-71.46) minutes, the number of views is 1001.5 (21-53148), the number of viewing days is 1247.5 (20-3999), the view rate is 1, 04 (0.03-242.68), the number of likes is 7 (1-399), the rate of likes is 100 (97.92-100), the number of comments is 0 (0-87). The DISCERN quality level of the videos within the scope of the research is 35.5 (20-57), the JAMA quality level is 3 (1-3), and the GQS quality level is 2 (1-4). There is a relation between blindness and glaucoma in 49% of the videos included in the research, and 51% of them have it. Pain is associated with glaucoma in 41% of the videos and not in 59%. In 57% of the videos, there is a relationship between asymptomatic course and glaucoma, 43% of them do not. Age glaucoma is related in 49% of the videos and not in 50%. Surgical treatment of glaucoma is explained in 52% of the videos, and not in 48%. Medical treatment of glaucoma is explained in 62% of the videos and not explained in 38%. In 43% of the videos, glaucoma laser treatment is explained, in 57% it is not. In 31% of the videos, there is a relationship between pediatric age and glaucoma, 69% of them do not. 92% of the videos have a professional specialist ophthalmologist, and 8% do not. 7% of the videos have patients, 93% do not. 62% of the videos included in the research were uploaded by private hospitals, 34% by private YouTube® channels, and 4% by public hospitals. 17% of the videos included in the research are below 720p, 26% have 720p, 57% have 1080p image quality. Statistical analyzes were made in IBM SPSS Statistics 22.0 program. Significance level was taken as α=0.05 Conclusion: In our study, in which we evaluated the videos in terms of many parameters, we think that the videos should be of higher quality and more ethically 8 appropriate, although we think that the videos are beneficial in terms of obtaining information and having information about their diseases.