Büyük azı keser hipomineralizasyonuna sahip pediatrik hasta grubunda bilgisayar destekli bir lokal anestezi cihazı ile yapılan enjeksiyon ve tedavilerde ağrı ve kaygının gözleme dayalı olarak incelenmesi
An observational investigation of pain and anxietyduring injections and treatments performed with a computer-controlled local anesthesia device in pediatric patients with molar-incisor hypomineralization
  1. Tez No: 970601
  2. Yazar: NUPELDA ÇAĞIRAN GÖRGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE AKSOY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: BAKH, ağrı, anksiyete, bilgisayar destekli lokal anestezi, çocuk diş hekimliği, MIH, pain, anxiety, computer-controlled local anesthesia, pediatric dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, mine yapısındaki hipomineralizasyon nedeniyle ağrı eşiği düşük olan çocuklarda, bilgisayar destekli lokal anestezi cihazlarının (CCLAD) ağrı ve anksiyete üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya 7–12 yaş aralığında, Büyük Azı Keser Hipomineralizasyonu (BAKH) tanısı almış 51 çocuk dahil edilmiştir. Her katılımcıya hem geleneksel enjektörle hem de CCLAD sistemiyle lokal anestezi uygulanmış; ağrı Wong-Baker Yüz Ağrı Ölçeği, anksiyete Modifiye Çocuk Dental Anksiyete Skalası (MCDASf), Görsel Analog Skala (VAS) ve Anlık Kaygı Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ayrıca işlem öncesi ve sonrası kalp atım hızları kaydedilmiştir. Sonuçlar, CCLAD uygulamalarında geleneksel yöntemlere göre anlamlı şekilde daha düşük ağrı ve kaygı düzeyleri olduğunu göstermiştir. Özellikle enjeksiyon korkusu olan çocuklarda, cihazın enjeksiyon hızını ve basıncını otomatik kontrol etmesi sayesinde daha konforlu bir deneyim sağlanmıştır. CCLAD sistemleri, BAKH'li çocuk hastalarda ağrısız ve daha olumlu bir tedavi deneyimi sunarak çocuk diş hekimliğinde anestezi yönetiminde etkili bir alternatif olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of computer-controlled local anesthesia delivery (CCLAD) systems on pain and anxiety in children with molar-incisor hypomineralization (MIH), a condition characterized by low enamel hardness and high dentin sensitivity. Fifty-one children aged 7–12 years diagnosed with MIH were included. Each participant received local anesthesia using both a conventional syringe and a CCLAD device. Pain levels were assessed using the Wong-Baker Faces Pain Rating Scale, while anxiety was measured with the Modified Child Dental Anxiety Scale–Faces (MCDASf), the Visual Analog Scale (VAS), and the State Anxiety Scale. Heart rate was also monitored during the procedures. Results showed that the CCLAD group experienced significantly lower pain and anxiety scores than the conventional group. Children with injection-related fear tolerated the computer-controlled injections better due to the device's automatic pressure and flow rate regulation. In conclusion, computer-controlled local anesthesia systems significantly reduce pain perception and anxiety in children with MIH, promoting a more comfortable and positive dental experience. These findings highlight the clinical advantages of CCLAD use in pediatric dentistry and its potential as an effective alternative for patients with enamel defects.