İskemik inmeli hastalarda bilgi işleme hızının motor fonksiyon, denge, yürüme ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of information processing speed on motor function, balance, gait, and quality of life in patients with ischemic stroke
  1. Tez No: 970634
  2. Yazar: DUDU KÜBRA AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZKOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, motor fonksiyon, postural denge, yürüme, yaşam kalitesi, Ischemic stroke, motor skills, postural balance, gait, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, inme sonrası hastalarda bilgi işleme hızını belirlemek ve motor fonksiyonlar, denge, yürüme ile yaşam kalitesiyle ilişkisini incelemektir. Araştırmaya 40 yaş ve üzeri, ilk kez iskemik inme geçirmiş ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 108 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların bilgi işleme hızını değerlendirmek için Sembol Sayı Modaliteleri Testi (SSMT), motor fonksiyonlarını değerlendirmek için Fugl-Meyer Motor Değerlendirme Ölçeği (FMMDÖ), denge için Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Euleria Health cihazı (Euleria Lab Pro), yürüme performansını değerlendirmek için Euleria Lab Gait – Zamanlı Kalk ve Yürü Testi, yaşam kalitesini değerlendirmek için ise İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) kullanılmıştır. Tüm değerlendirmeler araştırmacı tarafından yüz yüze uygulanmış ve standart prosedürler takip edilmiştir. Elde edilen bulgular, bilgi işleme hızındaki düşüşün motor ve fonksiyonel alanlarla orta düzeyde ilişkili olduğunu göstermiştir. Düşük SSMT skorları özellikle FMMDÖ puanlarında azalma ile birlikte üst ve alt ekstremite motor fonksiyonlarında belirgin kayıplarla (r=0,307, p=0,001) ve BDÖ skorlarıyla orta düzeyde ilişkili bulunmuştur (r=0,439, p=0,000). Buna karşın, Euleria Lab Pro ile elde edilen objektif denge ölçümleriyle anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Yürüme performansında ise düşük bilişsel hızın, zamanlı kalk ve yürü testinde daha uzun süreler ve dengesiz yürüyüş paternleri ile orta düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir (r=0,379, p=0,000). Ayrıca bilgi işleme hızının yaşam kalitesi üzerinde de anlamlı ilişkileri olduğu; düşük SSMT skorlarının İÖYKÖ'nin hem fiziksel hem de psikososyal alt boyutlarında düşük puanlarla paralellik gösterdiği tespit edilmiştir (r=0,367, p=0,000). Sonuç olarak, iskemik inme sonrası bilgi işleme hızındaki yavaşlama yalnızca bilişsel bir sorun olarak görülmemelidir. Bu yavaşlama, motor fonksiyon, denge, yürüme ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen kritik bir belirleyici olarak öne çıkmaktadır. Bulgular, inme rehabilitasyon programlarında bilişsel hızın düzenli olarak değerlendirilmesi ve tedavi yaklaşımlarına entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine information processing speed in post-stroke individuals and to examine its relationship with motor functions, balance, gait, and quality of life. A total of 108 patients aged 40 years and older, who had experienced ischemic stroke for the first time and met the inclusion criteria, were included in the study. To assess information processing speed, the Symbol Digit Modalities Test (SDMT) was used; for motor functions, the Fugl-Meyer Motor Assessment (FMMA); for balance, the Berg Balance Scale (BBS) and the Euleria Health device (Euleria Lab Pro); for gait performance, the Euleria Lab Gait – Timed Up and Go Test; and for quality of life, the Stroke-Specific Quality of Life Scale (SS-QOL) were applied. All assessments were conducted face-to-face by the researcher and standard procedures were followed. The findings showed that the decline in information processing speed was moderately associated with motor and functional domains. Low SDMT scores were found to be associated with significant impairments in upper and lower extremity motor functions along with reduced FMMA scores (r=0.307, p=0.001), and moderately associated with BBS scores (r=0.439, p=0.000). In contrast, no significant relationship was found with the objective balance measurements obtained by Euleria Lab Pro. Regarding gait performance, low cognitive speed was moderately associated with longer times and unsteady gait patterns in the Timed Up and Go Test (r=0.379, p=0.000). Furthermore, information processing speed was also found to have significant relationships on quality of life, as low SDMT scores paralleled lower scores in both the physical and psychosocial subscales of the SS-QOL (r=0.367, p=0.000). In conclusion, the slowing of information processing speed after ischemic stroke should not be regarded merely as a cognitive problem. This decline emerges as a critical determinant directly affecting motor function, balance, gait, and quality of life. The findings highlight the importance of regularly evaluating cognitive speed in stroke rehabilitation programs and integrating it into therapeutic approaches.