Neoadjuvan sistemik kemoterapi alan ileri evre over kanseri hastalarında sıcak kemoterapi (HİPEK) yapılan ve yapılmayanların hastalıksız sağkalım, toplam sağkalım ve komplikasyonlar açısından kıyaslanması
Comparison of disease-free survival, overall survival, and complications in advanced ovarian cancer patients receiving neoadjuvant systemic chemotherapy with or without hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC)
  1. Tez No: 970780
  2. Yazar: DİLAN KARAKUŞ DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMET TOPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Komplikasyonlar, Mortalite, Over neoplazmları, İnfüzyon pompaları, Complications, Mortality, Ovarian neoplasms, Infusion pumps
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada neoadjuvan kemoterapi almış ileri evre over kanseri hastalarında HİPEK yapılan ve yapılmayan gruplar hastalıksız sağkalım, toplam sağkalım ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2018–Şubat 2025 arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde opere edilen, neoadjuvan kemoterapi almış ileri evre epitelyal over, tuba veya periton kanserli 85 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar yalnızca sitoredüktif cerrahi (n=55) ve cerrahi+HİPEK (n=30) gruplarına ayrıldı. HİPEK kapalı teknikle, sisplatin 75 mg/m² ve mitomisin 10 mg/m² ile 41–43 °C'de 90 dk uygulandı. Birincil sonlanım noktası hastalıksız sağkalım, ikincil sonlanım noktaları toplam sağkalım ve komplikasyonlardı. Bulgular: Gruplar başlangıç özellikleri açısından homojendi. NAKT yanıtı, komplet sitoredüksiyon oranları, üst batın cerrahisi ve barsak rezeksiyonu oranları bakımından anlamlı fark yoktu. Hastalıksız sağkalım (medyan 12,6 ay vs. 12,2 ay; p=0,741) ve genel sağkalım (medyan 50,1 ay vs. 38,8 ay; p=0,948) açısından istatistiksel fark saptanmadı. Hastalıksız sağkalım oranları 1. ve 2. yılda benzer, 5. yılda HİPEK grubunda daha yüksekti (%31,5 vs. %22). Genel sağkalım oranlarında 1., 2. ve 5. yıllarda fark izlenmedi. Operasyon süresi HİPEK grubunda daha uzundu (240 dk vs. 180 dk; p<0,001). Üriner komplikasyonlar HİPEK grubunda daha sık görüldü (%16,7 vs. %1,8; p=0,019), diğer komplikasyonlar benzerdi. Clavien-Dindo'ya göre ciddi komplikasyon oranları düşük ve farklı değildi. Sonuç: HİPEK, ileri evre over kanserlerinde ciddi komplikasyon artışı olmadan uygulanabilir görünmektedir. Uzun dönem hastalıksız sağkalımda olası fayda gözlense de, sınırlı örneklem ve takip süresi nedeniyle sağkalım üzerindeki etkilerin netleştirilmesi için daha geniş, randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ntroduction and Aim: This study aimed to compare disease-free survival (DFS), overall survival (OS), and complications between advanced ovarian cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy (NACT) followed by cytoreductive surgery with or without hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC). Materials and Methods: This single-center retrospective cohort included 85 patients with advanced epithelial ovarian, tubal, or peritoneal cancer who underwent surgery at Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine between January 2018 and February 2025 after receiving NACT. Patients were divided into two groups: cytoreductive surgery alone (n=55) and cytoreductive surgery plus HIPEC (n=30). HIPEC was performed using the closed technique with cisplatin (75 mg/m²) and mitomycin (10 mg/m²) at 41–43 °C for 90 minutes. The primary endpoint was DFS; secondary endpoints were OS and complications. Results: Baseline demographic and clinical characteristics were comparable between groups. Response to NACT, rates of complete cytoreduction, upper abdominal surgery, and bowel resection did not differ significantly. Median DFS (12.6 vs. 12.2 months; p=0.741) and OS (50.1 vs. 38.8 months; p=0.948) showed no significant difference between the HIPEC and non-HIPEC groups. DFS rates were similar at years 1 and 2, but higher in the HIPEC group at year 5 (31.5% vs. 22%). OS rates at years 1, 2, and 5 were not significantly different. Median operative time was longer in the HIPEC group (240 vs. 180 minutes; p<0.001). Urinary complications were more frequent in the HIPEC group (16.7% vs. 1.8%; p=0.019), while other complication rates were comparable. Severe postoperative complications according to the Clavien-Dindo classification were low and not significantly different. Conclusion: HIPEC appears to be feasible in advanced ovarian cancer without increasing major complications. Although a potential long-term DFS benefit was observed, the limited sample size and relatively short follow-up hinder definitive conclusions regarding survival outcomes. Larger randomized controlled trials are needed to clarify the survival impact and identify patient subgroups most likely to benefit.