Prolaktinoma tanılı hastalarda serum ISTHMIN-1 düzeyinin insülin direnci ile diğer metabolik ve hormonal parametrelerle ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between serum ISTHMIN-1 levels and insulin resistance along with other metabolic and hormonal parameters in patients with prolactinoma
  1. Tez No: 970779
  2. Yazar: MUHAMMET KURŞUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prolaktinoma, İsthmin-1, Adipokin, Metabolik Parametreler, Hiperprolaktinemi, Prolactinoma, Isthmin-1, Adipokine, Metabolic Parameters, Hyperprolactinemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Hiperprolaktinemi, prolaktin hormonunun fizyolojik sınırların üzerinde salgılanması ile ortaya çıkan ve endokrinoloji pratiğinde sık rastlanılan bir durumdur. En yaygın nedeni prolaktinoma olup, artmış prolaktin düzeylerinin glukoz metabolizması ve insülin duyarlılığı üzerinde etkili olabileceği gösterilmiştir. Adipoz dokudan salınan yeni bir adipokin olan İsthmin-1 (ISM1), son yıllarda glukoz homeostazı ve lipid metabolizması ile ilişkili potansiyel bir metabolik biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada prolaktinoma hastalarında serum ISM1 düzeyleri ile bazı metabolik ve hormonal parametreler arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 18 – 65 yaş aralığında, prolaktinoma tanısı almış 30 hasta ile sistemik hastalık öyküsü bulunmayan 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan açlık kan örnekleri alınarak serum ISM1 düzeyleri, açlık glukozu, insülin, lipid profili ve bazı hormonal parametreler değerlendirilmiştir. Prolaktinoma grubunda serum ISM1 düzeyleri, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,01). Ayrıca, serum ISM1 düzeyleri ile insülin düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Bulgular, ISM1'in prolaktinomalı hastalarda insülin metabolizması ve genel enerji homeostazında rol oynayabileceğini göstermektedir. ISM1'in metabolik biyobelirteç olarak klinik kullanımı ve fizyopatolojik etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SERUM ISTHMIN-1 LEVELS AND INSULIN RESISTANCE ALONG WITH OTHER METABOLIC AND HORMONAL PARAMETERS IN PATIENTS WITH PROLACTINOMA Hyperprolactinemia is a common endocrine disorder characterized by elevated prolactin levels beyond physiological limits. The most frequent cause is prolactinoma, a benign pituitary adenoma. Increased prolactin levels have been shown to affect glucose metabolism and insulin sensitivity. Isthmin-1 (ISM1), a novel adipokine secreted from adipose tissue, has recently attracted attention as a potential metabolic biomarker due to its association with glucose homeostasis and lipid metabolism. The aim of this study was to investigate serum ISM1 levels in patients with prolactinoma and to evaluate their relationship with selected metabolic and hormonal parameters. The study included 30 patients aged 18–65 years diagnosed with prolactinoma who presented to the Endocrinology and Metabolism Diseases Clinic of Fırat University Faculty of Medicine, along with 30 age- and sex-matched healthy controls without systemic disease. Fasting blood samples were obtained from all participants to measure serum ISM1 levels, fasting glucose, insulin, lipid profile, and selected hormonal parameters. Serum ISM1 levels were significantly higher in the prolactinoma group compared to the control group (p<0.01). In addition, a positive correlation was observed between serum ISM1 levels and serum insulin concentrations. These findings suggest that ISM1 may play a role in insulin metabolism and overall energy homeostasis in patients with prolactinoma. Further large-scale, prospective studies are needed to clarify the clinical utility of ISM1 as a metabolic biomarker and to better understand its pathophysiological effects.