Türkiye'deki anatololacerta anatolica (werner, 1900) türünün genom-çaplı belirteçlere dayalı filocoğrafyası
Phylogeography of anatololacerta anatolica (werner, 1900) in türki̇ye based on genome-wide markers
  1. Tez No: 970803
  2. Yazar: AHMET GÖKAY KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik-popülasyon, Genetics-population
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Batı Anadolu'da yayılış gösteren Anatololacerta anatolica ve A. pelasgiana türlerinin filocoğrafik yapısı, RAD-seq temelli genom çaplı SNP verileri kullanılarak incelenmiştir. Toplam 29 bireyden elde edilen veriler, iPyRAD işlem hattı aracılığıyla analiz edilmiş ve 154.001 SNP içeren yüksek çözünürlüklü bir veri seti oluşturulmuştur. Maksimum Olasılık (ML) analizi, IQ-TREE 2 yazılımı kullanılarak TVM+F+R2 modeliyle gerçekleştirilmiş; sonuçlar, bireylerin tür düzeyinde iki güçlü monofiletik gruba ayrıldığını göstermiştir. Popülasyon genetik yapısı ADMIXTURE yöntemiyle analiz edilmiş ve en düşük CV hata değeri K=2'de gözlenmiştir; bu da iki genetik kümenin varlığını desteklemektedir. Türler arasında sınırlı gen akışı dışında belirgin bir karışım saptanmamıştır. Çalışma hem morfolojik hem de moleküler belirteçlere dayalı önceki sınıflandırmaları genom çapında verilerle test ederek, A. anatolica ve A. pelasgiana arasında genom düzeyinde net bir farklılaşma olduğunu ortaya koymuş, türleşme sürecinin genetik izlerini coğrafi bağlamda açıklamaya katkı sunmuştur
Özet (Çeviri)
In this thesis, the phylogeographic structure of Anatololacerta anatolica and A. pelasgiana, distributed in Western Anatolia, was investigated using RAD-seq based genome-wide SNP data. Data obtained from a total of 29 individuals were analyzed through the iPyRAD pipeline, resulting in a high-resolution dataset containing 154,001 SNPs. Maximum Likelihood (ML) analysis was conducted using IQ-TREE 2 software with the TVM+F+R2 substitution model, revealing two robust monophyletic groups corresponding to the species level. Population genetic structure was examined using the ADMIXTURE method, and the lowest cross-validation (CV) error was observed at K=2, indicating the presence of two distinct genetic clusters. Apart from limited gene flow, no significant admixture was detected between the species. This study tested previous classifications based on morphological and molecular markers with genome-wide data, demonstrating clear genomic differentiation between A. anatolica and A. pelasgiana, thus contributing to understanding the genetic signatures of the speciation process within a geographic context.