Contesting conceptions of the Muslim world: The cases of Saudi Arabia and Iran during the First Gulf War
Müslüman dünyasının çatışan kavramsallaştırmaları: Birinci Körfez Savaşı sürecinde Suudi Arabistan ve İran örnekleri
  1. Tez No: 970968
  2. Yazar: MUHAMMET FURKAN KÜÇÜKMERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Suudi Arabistan, Uluslararası güvenlik, İran, İslami söylem, Middle East, Saudi Arabia, International security, Iran, Islamic discourse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Bilgin'in bölgesel güvenlik üzerine eleştirel bakış açısına sahip analitik çerçevesini benimseyerek Suudi Arabistan ve Iran'ın İslamcı güvenlik söylemlerinde Müslüman dünyasının referans obje olarak inşasını incelemektedir. Bu çerçeve geleneksel devletçi, askeriye odaklı Soğuk Savaş Güvenlik Çalışmaları'na meydan okumakta ve bölgenin 'icadı' ile güvenlik 'kavramları ve uygulamaları' arasındaki karşılıklı kurucu ilişkiyi vurgulamaktadır. Bunu yaparken Bilgin dört bölgeyi“jeopolitik güvenlik icatları”olarak ayırmaktadır. Bu icatlardan biri, farklı aktörlerin uzamsal temsilleri ve güvensizlikleri tarafından şekillendirilen 'Müslüm Dünyası'dır. Yıllar içerisinde hem Suudi Arabistan hem de Iran Müslüman dünyasını kendi güvenlik referansları olarak sahiplenmiştir. Ancak Müslüman dünyasına ve bölgesel güvenliğe benzer yaklaşımları benimseyip benimsemedikleri iv belirsizliğini korumaktadır. Bu tezde, Birinci Körfez Savaşı'nı (1991) referans noktası alıyorum ve bu analitik çerçeveyi, iki aktörün söylemlerinin bir analizini yaparak Müslüman dünyasını nasıl ifade ettiklerini, tanımladıklarını ve güvenli hale getirmeye çalıştıklarını incelemek için uyguluyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the construction of the Muslim world as a referent object in the Islamist security discourses of Saudi Arabia and Iran, adopting Bilgin's analytical framework for its critical perspective on regional security. This framework challenges the traditional statist, military-focused Cold War Security Studies and emphasizes the co-constitutive relationship between (inventing) region and (conceptions and practices of) security. In so doing, Bilgin distinguishes between four regions as“geopolitical inventions of security”. One of these is the 'Muslim World', shaped by spatial representations and insecurities of different actors. Over the years, both Saudi Arabia and Iran have appropriated the Muslim world as their security referent. However, it remains unclear whether they share the same approach to the Muslim world or adopt similar approaches to regional security. In this ii thesis, I adopt the First Gulf War (1991) as a reference point, and apply this analytical framework to examine how these two actors articulate, define, and seek to secure the Muslim world through an analysis of their discourses.