Sosyal bilgiler öğretmenlerinin akademik araştırmaların mesleki gelişimlerine katkısına ilişkin görüşleri
Social studies teachers' views on the contribution of academic research to their professional development
  1. Tez No: 971147
  2. Yazar: MELİH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, Akademik Araştırma, Eğitim ve Öğretim, Social Studies Teachers, Academic Research, Education and Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN AKADEMİK ARAŞTIRMALARIN MESLEKİ GELİŞİMLERİNE KATKISINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin yüksek lisans tezleri ve doktora tezleri öncelikli olmak üzere alan dışı ve özellikle alanyazındaki akademik araştırmaları takip etme durumları ve bu araştırmaların mesleki gelişimlerine katkısına ilişkin görüşlerinin incelendiği bu araştırmada Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin ne kadarının akademik araştırmaları takip etmediği ve derslerinde yararlanmadığı tespit edilerek öğretmenleri bu konuda teşvik edici yönde ne tür çalışmalar yapılabilir sorusuna cevap aranmak istenmiştir.İçerik analizi yönteminin kullanıldığı bu araştırmanın örneklemini Yozgat ilinde görev yapmakta olan 20 Sosyal Bilgiler Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonunda Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin kahir ekseriyetinin akademik araştırmaları takip etmediği ve derslerinde akademik araştırmaların öngördüğü yenilikçi metodları kullanmadıkları tespit edilmiştir. Bu duruma gerekçe olarak öğretmenler bir kısmı kendileri bir kısmı eğitim sisteminin yapısı ile ilgili olmak üzere farklı gerekçeler öne sürmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
SOCIAL STUDIES TEACHERS' VIEWS ON THE CONTRIBUTION OF ACADEMIC RESEARCH TO THEIR PROFESSIONAL DEVELOPMENT In this study, which examines the views of Social Studies Teachers on the status of following academic research outside the field and especially in the literature, primarily in master's theses and doctoral theses, and conribution of these researches to their professional development, it was aimed to find an answer to the question of how many Social Studies Teacher's do not follow academic researches and do not benefit from them in their lessons, and what kind of studies can be done to encourage teachers in this regard. The sample of this study in which the content analysis method was used, consist of 20 Social Studies Teachers working in Yozgat province. At the and of the study it was determined that the wast majority of Social Studies Teachers do not follow academic researches and do not use innovative methods foreseen by academic researches in their lesssons, Teacher's put forward different reasons for the situation, some of which are related to themselyes and some to the structure of the education system.