Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinde teknoloji geliştirme bölgelerinin mevcut durum analizi ve gelecek öngörüleri
Current situation analysis and future prospects of technology development zones in the countries of the Organisation of Turkic States
- Tez No: 971160
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ŞEHİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji geliştirme bölgeleri, Türk Devletleri Teşkilatı, Technology development areas, Organization of Turkic States
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada uluslararası kuruluşların ve devletlerin yasal düzenlemeler yaparak, geliştirilmesini ve sürdürülebilir bir zemine kavuşmasını istedikleri TGB'lere yönelik TDT ülkelerinin mevcut durumlarının incelenmesi ve gelecek öngörülerinin sunulması amaçlanmıştır. Yenilikçi teknolojilerin önem kazandığı ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin uluslararası arenada da etkisini yoğun bir şekilde gösterdiği 21. yüzyılın ilk çeyreğinde bölgesel teşkilatlar da uluslararası aktörler olarak önem kazanmıştır. TDT bünyesindeki devletler arasında alınan önemli kararlar ve farklı alanlarda yapılan iş birlikleriyle gelişim göstermiştir. Bu kapsamda, TDT ülkelerinin TGB'lere yönelik yasal düzenlemelerinin etkinliğini değerlendirmek, eksikliklerini ve uyumsuzluklarını tespit edilerek, bu alanda yapılacak düzenlemelerle birlikte başta Türkistan bölgesi olmak üzere TDT ülkelerinin teknoloji transferinde bir köprü olmaktan ziyade söz sahibi ve teknoloji üreten devletler olması noktasında politika yapıcılara iyileştirme önerileri geliştirilmiş olacaktır. Çalışmada literatür taraması yapılarak, ulusal ve uluslararası akademik kaynaklar incelenerek TGB'lerin yasal çerçevesi, uygulama politikaları ve stratejik önemi değerlendirilmiştir. Ayrıca, üye ülkelerin mevcut mevzuatları ve politika dokümanları içerik analizi yöntemiyle karşılaştırmalı bir perspektifle incelenmiş, ortak ve farklı yönler ortaya konulmuştur. TDT ülkelerinin sahip oldukları siyasi yapı, uygulama örnekleri ve uluslararası iş birliklerinin değerlendirildiği uluslararası raporlar incelenerek; devletlerin yasal düzenlemeler noktasında sahip oldukları durumları, bu alandaki ilerlemeleri üzerine etkileri, TDT ülkeleriyle bu konudaki uyumları ve gelecek öngörüleri hakkında detaylı bilgiye ulaşılacaktır. Devletlerin sahip oldukları yasal düzenlemelerin ortak bir düzlemde değerlendirilmesinin; tecrübeleri, birikimleri ve kaynakları noktasındaki farklılıkları göz önünde bulundurularak zor olacağı ancak TDT nezdinde geliştirilecek politika ve stratejilerin devletlerin bu alandaki bilgi, tecrübe ve kaynak paylaşımını artırarak gelişmesine ve iş birliğine zeminin hazırlayacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda uluslararası uygulamalar ve halihazırda TDT devletlerinin sürdürdükleri iş birlikleri çerçevesinde tecrübe ettiği gelişmelerin ölçümünde bir standardın geliştirilmesinin uluslararası alanda da büyük bir açığı kapatacağı önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the current conditions of TDZs in the member countries of the OTS and offers future projections, focusing on the legal frameworks that international bodies and national governments have adopted to foster and sustain these zones. In the first quarter of the twenty-first century, an era marked by rapid advances in innovative technologies and their growing impact on the international arena, regional organizations have emerged as significant actors. Within this context, the OTS has achieved notable progress through collective decisions and cross-sectoral cooperation among its member states. Evaluating the effectiveness of each country's TDZ legislation, identifying gaps and inconsistencies, and formulating recommendations for improvement will help transform the Turkistan region and the broader OTS area from a mere bridge for technology transfer into a hub of indigenous technology creation. The study employs an extensive literature review of national and international academic sources to assess the legal foundations, policy practices, and strategic significance of TDZs. In addition, a content analysis of member states' current legislation and policy documents is conducted from a comparative perspective to highlight commonalities and divergences. By examining international reports that evaluate the political structures, practical experiences, and cross-border collaborations of OTS countries, the research provides detailed insight into the effectiveness of existing regulations, their influence on technological progress, and the degree of alignment among member states. Although harmonizing diverse legal regimes on a single platform is challenging, the study anticipates that policies and strategies developed under the OTS framework will enhance knowledge sharing, experience exchange, and resource pooling, thereby strengthening cooperation. Accordingly, the paper proposes establishing a standard set of metrics for measuring the performance of TDZ collaborations—an initiative that could fill a significant gap in global practice.