Acil yoğun bakım ünitesinde takip edilen travma hastalarında mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörlerin retrospektif araştırması
A retrospective study of factors affecting mortality and morbidity in trauma patients followed up in emergency intensive care unit
  1. Tez No: 971159
  2. Yazar: HELİN ŞEŞEOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: travma, yoğun bakım, mortalite, travma skorlama sistemleri, biyokimyasal belirteçler, prognostik faktörler, trauma, intensive care, mortality, trauma scoring systems, biochemical markers, prognostic factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Travma, acil yoğun bakım gerektiren ciddi yaralanmalarla seyreden, mortalite ve morbiditeyi etkileyen çok sayıda faktör içeren kompleks bir klinik tablodur. Bu çalışmada, acil yoğun bakım ünitesinde takip edilen travma hastalarının demografik ve biyokimyasal özellikleri ile travma skorlama sistemlerinin mortalite ve prognoz üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal metod: Retrospektif tanımlayıcı bu çalışmamız Dicle Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda 296 dosya numarası ile 16.04.2025 tarihinde etik kurul onayı alındıktan sonra yapılmıştır. Çalışmaya 2021–2025 yılları arasında Dicle Üniversitesi Acil Yoğun Bakım Ünitesinde travma nedeniyle izlenen 18 yaş üstü 256 hasta, hasta gizliliği esas alınarak dahil edilmiştir. Demografik veriler, biyokimyasal ve hematolojik parametreler ile GKS, ISS, NISS, RTS, TRISS gibi travma skorları analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %58,2'si eksitus olmuştur. Eksitus grubunda glukoz, kreatinin, CRP, Na, K, WBC, nötrofil düzeyleri anlamlı yüksek; kalsiyum, hemoglobin ve trombosit düzeyleri ise anlamlı düşük saptanmıştır (tüm p < 0,05). GKS, RTS ve TRISS skorları sağ kalanlarda anlamlı derecede daha yüksekti (p < 0,001; p = 0,008; p = 0,001). Ayrıca bazı biyokimyasal parametrelerle GKS, NISS, TRISS gibi skorlar arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar tespit edilmiştir. AIS skorları da mortalite ile anlamlı ilişki göstermiştir (p = 0,015). Travma mekanizmasına ve yaralanma bölgelerine göre skorlarda sınırlı farklılıklar gözlenmiştir. Sonuç: Travma hastalarında mortaliteyi öngörmede biyokimyasal belirteçlerle birlikte kullanılan skorlama sistemlerinin prognostik değeri yüksektir. Bu sistemlerin klinik uygulamalara entegrasyonu, hasta yönetiminde önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Trauma is a complex clinical picture characterised by serious injuries requiring emergency intensive care and involving many factors affecting mortality and morbidity. In this study, we aimed to evaluate the demographic and biochemical characteristics of trauma patients followed up in the emergency intensive care unit and the effect of trauma scoring systems on mortality and prognosis. Material and methods: This retrospective descriptive study included 256 patients over 18 years of age who were followed up in the Dicle University Emergency Intensive Care Unit for trauma between 2021 and 2025. Demographic data, biochemical and haematological parameters, and trauma scores, such as GCS, ISS, NISS, RTS, and TRISS, were analysed. Results: 58.2% of the patients were deceased. Glucose, creatinine, CRP, Na, K, WBC and neutrophil levels were significantly higher and calcium, haemoglobin and platelet levels were significantly lower in the excitus group (all p < 0.05). GCS, RTS, and TRISS scores were significantly higher in survivors (p < 0.001; p = 0.008; p = 0.001). Additionally, statistically significant correlations were found between specific biochemical parameters and scores, including GCS, NISS, and TRISS. AIS scores also showed a significant correlation with mortality (p = 0.015). Limited differences were observed in scores according to trauma mechanism and injury sites. Conclusion: Scoring systems used in combination with biochemical markers have a high prognostic value in predicting mortality in trauma patients. The integration of these systems into clinical applications may provide significant contributions to patient management.