Sanal gerçekliğin ortaokul öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce dinleme ve anlama becerilerine etkisi
The impact of virtual reality on enhancing middle school students' English as a foreign language (EFL) listening and comprehension skills
- Tez No: 971209
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Etkin dinleme, Sanal gerçeklik, Active listening, Virtual reality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda, sanal gerçeklik (SG) uygulamaları, yabancı dil olarak İngilizce öğrenimini (EFL) geliştirmek için birçok eğitimci ve araştırmacı tarafından bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu çalışma, İngilizce de dahil olmak üzere çeşitli dilleri öğretmeyi amaçlayan Mondly uygulaması aracılığıyla taksiye binme ve otel rezervasyonu yapma gibi gerçek hayattan konuşma senaryolarına odaklanarak sanal gerçekliğin ortaokul öğrencileri arasında İngilizce dinleme becerilerini geliştirmedeki etkisini araştırmaktadır. Çalışmanın amacı, gerçek dünyadaki konuşma bağlamlarına odaklanarak, sanal gerçeklik teknolojisinin İngilizce dinleme becerilerini geliştirmede geleneksel yöntemlere kıyasla etkinliğini ölçmektir. Çalışmaya Türkiye'nin Samsun ilindeki bir ortaokulun yedinci sınıfında öğrenim gören 40 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar iki gruba ayrılmıştır: Deney grubu gerçek hayattaki konuşmaları pratik etmek için Mondly uygulaması ile sanal gerçeklik gözlüklerini kullanırken, kontrol grubu aynı materyali geleneksel yöntemleri kullanarak öğrenmiştir. Eğitim başlamadan önce, tüm öğrencilere müdahale öncesi seviyelerini öğrenmek için bir ön test uygulanmıştır. Üç aylık eğitim boyunca her iki grup da dinleme becerilerini geliştirmek üzere tasarlanmış aynı eğitim seanslarından geçmiştir. Eğitimin sonunda, ilerlemelerini değerlendirmek için ortak bir dinleme testi yapılmış ve iki grubun performansını karşılaştırmak için veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, sanal gerçeklik grubunun performansında geleneksel gruba kıyasla önemli bir gelişme olduğunu göstermiştir. Sanal gerçeklik kullanan öğrencilerle yapılan görüşmeler, öğrencilerin sürükleyici senaryoları daha ilgi çekici ve pratik bulduklarını ve gerçek hayattaki iletişim ihtiyaçlarıyla yakından uyumlu olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, virtual reality (VR) applications have become an area of research by many educators and researchers to enhance English as a foreign language learning (EFL). This study investigates the impact of VR on improving English listening skills among Lower secondary schools students, focusing on real-life conversation scenarios such as taking a taxi and how to book a hotel through the Mondly app, which aims to teach several languages, including English. The objective of the study is to measure the effectiveness of virtual reality technology compared to traditional methods in developing English listening skills, with a focus on real-world conversational contexts. The study included 40 students in the seventh grade from a Lower secondary School in Samsun, Turkiye. The participants were divided into two groups: The experimental group used virtual reality glasses with the Mondly application to practice real-life conversations, while the control group learned the same material using traditional methods. Before starting the training, a pre-test was given to all students to find out their pre-intervention level. Over the training of three months, both groups have undergone identical training sessions designed to improve listening skills. At the end of the training, a unified listening test was conducted to evaluate their progress, and the data was analyzed using SPSS to compare the performance of the two groups. The results showed a significant improvement in the performance of the VR group compared to the traditional group. Interviews with students using virtual reality indicated that they found immersive scenarios more engaging and practical and closely aligned with real-life communication needs.