Endüstriyel sistemlerde ekonomizer ile enerji verimliliği ve maliyet analizi
Energy efficiency and cost analysis with economizer in industrial systems
- Tez No: 971249
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekonomizer, Enerji Verimliliği, Maliyet Analizi, Geri Dönüş Süresi, Optimizasyon, Endüstriyel Sistemler, Economizer, Energy Efficiency, Cost Analysis, Payback Period, Optimization, Industrial Systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, endüstriyel sistemlerde ekonomizer kullanımının enerji verimliliği ve maliyet analizi üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, farklı optimizasyon yöntemlerinin ekonomizer yatırımlarının finansal geri dönüş süreleri ve operasyonel performansları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bu doğrultuda, bir işletmedeki ekonomizerin optimum boyutlarının belirlenmesi, gerekli pompa ve fan gücünün hesaplanması, maliyet analizleri ve yatırımın geri dönüş süresinin tespiti için matematiksel bir model geliştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, OPTY2 optimizasyon yönteminin tüm kriterler (PEC1, PEC2, PEC3, PEC4) altında yüksek ilk yatırım maliyetleri ve uzun toplam geri dönüş süreleri (4,82 Ay ilk geri dönüş, 13,58 Ay toplam geri dönüş) sergilediği tespit edilmiştir. Bu bulgu, OPTY2 yönteminin diğer optimizasyon yaklaşımlarına kıyasla daha az maliyet etkin olduğunu göstermektedir. Geri dönüş süresi analizi, endüstriyel ekonomizer sistemlerinin finansal cazibesini belirlemede kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Eğer birincil hedef yatırımın en kısa sürede geri kazanılması ise, PEC1 veya PEC4 kriterleri altında OPTY3 optimizasyon yönteminin tercih edilmesi en uygun yaklaşım olarak belirlenmiştir. Buna karşılık, belirli bir performans veya verimlilik seviyesine ulaşmanın daha öncelikli olduğu durumlarda (örneğin PEC2 kriteri), yatırımın uzun vadeli faydaları ve stratejik hedefler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tez çalışması, endüstriyel ekonomizer yatırımları için bilinçli karar verme süreçlerine katkı sağlayacak değerli bilgiler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, enerji verimliliği projelerinin planlanması ve uygulanması aşamalarında maliyet etkinliğin ve stratejik önceliklerin dengelenmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the effects of economizer usage on energy efficiency and cost analysis in industrial systems. The main objective of the study is to determine the effects of different optimization methods on the financial payback periods and operational performances of economizer investments. In this context, a mathematical model has been developed to determine the optimal sizes of an economizer in a business, calculate the necessary pump and fan power, conduct cost analyses, and identify the payback period of the investment. As a result of the analyses conducted, it was determined that the OPTY2 optimization method exhibited high initial investment costs and long total payback periods (4.82 months for initial payback, 13.58 months for total payback) under all criteria (PEC1, PEC2, PEC3, PEC4). This finding indicates that the OPTY2 method is less cost-effective compared to other optimization approaches. Return on investment analysis emerges as a critical factor in determining the financial attractiveness of industrial economizer systems. If the primary goal is to recover the investment in the shortest time possible, the OPTY3 optimization method under the PEC1 or PEC4 criteria has been determined to be the most suitable approach. Conversely, in cases where achieving a specific level of performance or efficiency is more prioritized (for example, under the PEC2 criterion), the long-term benefits of the investment and strategic goals should be taken into account. This thesis provides valuable insights that will contribute to informed decision-making processes for industrial economizer investments. The findings emphasize the importance of balancing cost-effectiveness and strategic priorities during the planning and implementation phases of energy efficiency projects.