Deneysel olarak oluşturulan masif bağirsak rezeksiyonu modelinde farklı uzunluklardaki bağırsak rezeksiyonlarında tiyol-disülfit homeostazisi
Thiol-disulfide homeostasis in intestinal resections of different lengths in an experimentally created massive intestinal resection model
  1. Tez No: 971390
  2. Yazar: AHMET ARMANC GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: UZMAN SEFER TOLGA OKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Masif bağırsak rezeksiyonu, kısa bağırsak sendromu, intestinal adaptasyon, oksidatif stres, tiyol-disülfit homeostazisi, Massive bowel resection, short bowel syndrome, intestinal adaptation, oxidative stress, thiol-disulfide homeostasis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu deneysel çalışmada, masif bağırsak rezeksiyonu (MBR) sonrası intestinal adaptasyon sürecinde kalan bağırsak segmentinin uzunluğu ile oksidatif stres (OS) arasındaki ilişkinin Tiyol-Disülfit Homeoastazisi (TDH) üzerinden gösterilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Deneysel çalışma için 30 erkek Wistar-Albino sıçan kullanıldı ve sıçanlar her grupta 10 adet sıçan olmak üzere rastgele 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu sıçanlara sadece laparotomi ile transeksiyon-anastomoz yapıldı. Deney gruplarındaki (MBR-30 ve MBR-80) sıçanlara sırasıyla %30 ve %80 MBR yapıldı. Sıçanların ağırlıkları işlemden hemen önce, işlem sonrası 1. ve 2. haftalarda olmak üzere ölçülüp kaydedildi. Ameliyat sonrası 14. gün sıçanlardan serum TDH ve İskemik Modifiye Albümin (IMA) ölçümü için kan örnekleri alındı. Disülfit (DS), Native Tiyol (NT) ve Total Tiyol (TT) düzeyleri ölçüldü ve aralarındaki oranlar (DS/NT, DS/TT, NT/TT) belirlendi. İntestinal adaptasyon bulgularını incelemek için doku örnekleri alındı, hematoksilen-eozin ile boyanarak histopatolojik kantitatif analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmada cerrahi işlemler sonrası 1. haftada MBR-80 grubunda başlangıç ağılığına göre anlamlı olarak kilo kaybı saptanırken (p<0,05), 2. haftanın sonunda MBR-80 grubunun ortalama ağırlığı, kontrol ve MBR-30 gruplarıyla karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05). TDH analizinde, DS, NT ve TT düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). DS/NT ve DS/TT oranları ise deney gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05), ancak NT/TT oranı sadece MBR-80 grubunda anlamlı olarak yüksekti (p<0,05), deney grupları arasında ise istatistiksel olarak fark yoktu (p>0.05). Serum IMA düzeylerinde gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Hem jejunum hem de ileumda MBR-80 grubunda kontrol grubuna göre villus yüksekliğinde, kript derinliğinde ve mitoz sayısında anlamlı artış vardı (p<0.05). MBR-30 grubunda kontrol grubuna göre ileumda villus yüksekliğinde, kript derinliğinde ve mitoz sayısında anlamlı artış saptanırken (p<0.05), jejunumda ise sadece villus yüksekliğinde anlamlı artış saptandı (p<0,05). Diğer yandan MBR-30 grubu ile karşılaştırıldığında MBR-80 grubunda jejunumda villus yüksekliği ve kript derinliği, ileumda ise kript derinliği anlamlı olarak fazlaydı (p<0,05). Sonuç: MBR sonrasında görülen intestinal adaptasyon sürecinin, rezeksiyon miktarından bağımsız olarak TDH ile ilişkili olduğu ve bu süreçte oksidatif/antioksidatif dengenin antioksidan lehine değiştiği bu çalışmada gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This experimental study aimed to investigate the relationship between the length of the remaining intestinal segment and oxidative stress following massive bowel resection (MBR), by evaluating the thiol-disulfide homeostasis (TDH) as a redox marker of intestinal adaptation. Materials and Methods: Thirty male Wistar-Albino rats were randomly assigned to three groups (n=10 each). The control group underwent laparotomy with transection and anastomosis only. MBR-30 and MBR-80 groups underwent 30% and 80% massive small bowel resection, respectively. Body weights were recorded preoperatively, and on postoperative days 7 and 14. On postoperative day 14, blood samples were collected to assess serum TDH parameters—including disulfide (DS), native thiol (NT), and total thiol (TT)—along with ischemia-modified albumin (IMA). Intestinal tissue samples were collected for histopathological analysis to assess features of short bowel syndrome (SBS) and adaptation, including villus height, crypt depth, and mitotic index, following hematoxylin-eosin staining. Results: A significant weight loss was observed in the MBR-80 group on postoperative day 7 compared to baseline (p<0.05), and by day 14, the mean body weight of this group remained significantly lower than both the control and MBR-30 groups (p<0.05). No significant differences were observed among the groups in DS, NT, or TT levels (p>0.05). However, the DS/NT and DS/TT ratios were significantly lower in both resection groups compared to controls (p<0.05), while the NT/TT ratio was significantly elevated only in the MBR-80 group (p<0.05). There was no significant difference in serum IMA levels across the groups (p>0.05). Histologically, the MBR-80 group showed significantly increased villus height, crypt depth, and mitotic count in both the jejunum and ileum compared to controls (p<0.05). In the MBR-30 group, significant increases in these parameters were observed only in the ileum (p<0.05), while in the jejunum, only villus height was significantly elevated (p<0.05). Compared to the MBR-30 group, the MBR-80 group exhibited significantly greater villus height and crypt depth in the jejunum, and increased crypt depth in the ileum (p<0.05). Conclusion: This study demonstrated that intestinal adaptation following MBR is associated with changes in thiol-disulfide homeostasis regardless of the extent of resection, and that the oxidative/antioxidative balance shifts in favor of antioxidant status during the adaptive process.