Adneksiyal torsiyon tanısında inflamatuvar belirteçlerin klinik öngörü gücü
The clinical predictive power of inflammatory markers in the diagnosis of adnexal torsion
  1. Tez No: 971389
  2. Yazar: CAN BERK KARABUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adneksiyel torsiyon, inflamatuar belirteçler, sistemik immün-inflamatuar indeks (SII), Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR), Trombosit/Lenfosit Oranı (PLR), C-reaktif protein (CRP), Adnexal torsion, inflammatory markers, systemic immune-inflammation index (SII), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), C-reactive protein (CRP)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adneksiyel torsiyon, over kan akımının bozulmasına yol açarak acil cerrahi müdahale gerektiren önemli bir jinekolojik durumdur. Görüntüleme yöntemlerinin sınırlı tanısal doğruluğu, tanıyı destekleyecek biyobelirteçlere olan ihtiyacı artırmıştır (1,2). Bu çalışmada, adneksiyel torsiyon tanısında inflamatuvar belirteçlerin (SII, NLR, PLR, CRP) tanısal değerinin değerlendirilmesi ve SII+CRP kombinasyonunun tanısal performansının ROC analizi ile incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Nisan 2020–Mayıs 2025 tarihleri arasında adneksiyel torsiyon tanısı cerrahi ile kesinleştirilen 154 hasta grubu ile 154 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Nötrofil, lenfosit, trombosit ve CRP değerlerinden SII, NLR ve PLR hesaplanmıştır. Veriler IBM SPSS 28.0 yazılımı ile analiz edilmiş, tanısal performans ROC eğrisi, Youden indeksi ve dual-threshold (Sn≥ %83.8 / Sp≥ %90) yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Torsiyon grubunda nötrofil, NLR, PLR, CRP ve SII değerleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0.001). ROC analizinde, en yüksek AUC değerleri nötrofil (0.902), NLR (0.894) ve SII (0.880) olarak saptanmıştır. Youden analizine göre SII cut-off=672.02, NLR=3.19, CRP=4.05 belirlenmiştir. Dual-threshold yaklaşımında Sn≥ %83.8 için SII≤672, Sp≥ %90 için NLR≥3.19 değerleri saptanmıştır. Sonuç: Adneksiyel torsiyon tanısında SII ve NLR, yüksek duyarlılık ve özgüllük sergileyen güvenilir inflamatuvar belirteçlerdir. SII+CRP kombinasyonu, erken tanıda klinik karar desteğini güçlendirebilecek, ucuz ve erişilebilir bir biyobelirteç modeli olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Adnexal torsion is a significant gynecologic emergency that leads to impaired ovarian blood flow and requires prompt surgical intervention. The limited diagnostic accuracy of imaging techniques has highlighted the need for supportive biochemical markers to aid diagnosis (1,2). This study aimed to evaluate the diagnostic value of inflammatory markers (SII, NLR, PLR, CRP) in the diagnosis of adnexal torsion and to assess the diagnostic performance of the SII+CRP combination using ROC analysis. Materials and Methods: This retrospective observational study included 154 surgically confirmed adnexal torsion cases and 154 age- and BMI-matched healthy controls admitted between April 2020 and May 2025. Neutrophil, lymphocyte, platelet, and CRP values were used to calculate SII, NLR, and PLR indices. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 28.0. Diagnostic performance was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis, Youden index, and the dual-threshold method (Sn ≥ 83.8% / Sp ≥ 90%). Results: The torsion group showed significantly higher values of neutrophil, NLR, PLR, CRP, and SII compared with controls (p < 0.001). The highest area-under-curve (AUC) values were obtained for neutrophil (0.902), NLR (0.894), and SII (0.880). Optimal cut-off values determined by Youden index were SII = 672.02, NLR = 3.19, and CRP = 4.05. In the dual-threshold model, Sn ≥ 83.8% corresponded to SII ≤ 672, while Sp ≥ 90% corresponded to NLR ≥ 3.19. Conclusion: SII and NLR demonstrated high sensitivity and specificity as reliable inflammatory markers in the diagnosis of adnexal torsion. The SII+CRP combination may provide a cost-effective, accessible, and non-invasive diagnostic tool that enhances clinical decision-making in early detection.