Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi yardımcı sağlık personelinin sağlık okuryazarlığı düzeyi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışı arasındaki ilişki
The relationship between health literacy level and healthy lifestyle behavior of Karaman Training and Research Hospital allied health personnel
  1. Tez No: 971417
  2. Yazar: MEHMET ÖZKÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET LÜTFİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık davranışları, Sağlık okuryazarlığı, Sağlıklı yaşam, Health behaviors, Health literacy, Healthy life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde artan nüfusa bağlı olarak giderek önem kazanan sağlık sistemleri her geçen gün bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, hastalıklarının önlenmesi için gelişmeler göstermektedir. Bu gelişmeler gerek sağlık hizmetinin sunucularını gerekse sağlık hizmetinin alıcıları olsun bütün bireyleri araştırmaya yönlendirmiştir. İlgili araştırmaların daha etkin ve verimli yapılabilmesinde ise bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri belirleyici olmuştur. Sağlık hizmetlerinin sunumunda sağlık profesyonelleri bir sağlık sorununu dinleyebilme, anlama, değerlendirme yapma, karar verebilme açışından önemli bir role sahiptir. Hizmet kalitesinin en iyi şekilde verilebilmesi için sağlık personellerinin sağlık okuryazarlığı seviyelerinin iyi düzeyde olması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı; Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan yardımcı sağlık personelinin sağlık okuryazarlığı düzeyini ve sağlık yaşam biçimi davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma evreni, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi seçilmiş ve evrende bulunan çeşitli branşlarda 350 yardımcı sağlık personellerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yardımcı sağlık personelinin sağlık okuryazarlığı düzeyinin belirlenmesinde veri toplama yöntemi olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı-32(TSOY-32) Ölçeği ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranıl Ölçeği-II anketi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan yardımcı sağlık personelinin, TSOY-32 Ölçeği kullanılarak yapılan değerlendirmede, genel sağlık okuryazarlığı puanı 36,44±7,55 olarak bulunmuş ve sağlık okuryazarlık düzeyi %71 yeterli-mükemmel düzeyde olurken, %29'u sınırlı-yetersiz oran bulunarak sağlık okuryazarlığı düzeylerinin iyi seviyede olduğu görülmüştür. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları anketi sonucuna göre de ölçeğin en yüksek puanı 208 ve en düşük puanı 66 bulunmuş, ortalama puanı ise 145,02±34,53 olarak belirlenmiştir. Bu anket sonuca göre de yardımcı sağlık personelinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının orta düzeyde olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, health systems, which are gaining importance due to the increasing population, are continually evolving to protect and improve the health of individuals and to prevent their diseases. These developments have directed all individuals, both health service providers and health service recipients, to research. The health literacy levels of individuals have been decisive in making relevant research more effective and efficient. Health professionals have an important role in the provision of health services in terms of being able to listen to, understand, evaluate and decide on a health problem. To provide the best service quality, the health literacy levels of health personnel must be at a good level regarding health problems. To provide the best service quality, the health literacy levels of health personnel must be at a good level. The aim of this study was to determine the relationship between the health literacy level and health lifestyle behavior of auxiliary health personnel working in Karaman Education and Research Hospital. The research universe was selected as Karaman Education and Research Hospital, and it was carried out with the participation of 350 auxiliary health personnel from various branches in the universe. Sociodemographic Information Form, Turkey Health Literacy-32 (TSOY-32) Scale and Healthy Lifestyle Behavior Scale-II survey were used as data collection methods in determining the health literacy level of auxiliary health personnel. As a result of the research, in the evaluation made using TSOY-32 Scale, the general health literacy score of the assistant health personnel working in Karaman Education and Research Hospital was found as 36.44±7.55 and the health literacy level was 71% sufficient-excellent, while 29% was found to be limited-insufficient, indicating that their health literacy level was at a good level. According to the results of the healthy lifestyle behaviors survey, the highest score of the scale was 208 and the lowest score was 66, and the average score was determined as 145.02±34.53. According to the results of this survey, it was stated that the healthy lifestyle behaviors of the assistant health personnel were at a moderate level.