Sosyal kelam'da kadının konumu: Ferîd Vecdî örneği
The status of women in social discourse: the example of Ferîd Vecdî
  1. Tez No: 971762
  2. Yazar: HÜLYA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ferîd Vecdî, Kâsım Emin, Kadın, Sosyal Kelam, el-Mer'etü'l Müslime.doldurulacaktır, Mohammed Farid Wagdy, Qasım Amin, Woman, Social Theology, al-Mar'atu'l Muslimah
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Daha sonra Kadının konumu yaratılışından itibaren ele alınarak günümüz toplumuna kadar geçirmiş olduğu süreçler değerlendirilmiştir. Sosyal kelam bağlamında kadının konumu geniş bir perspektif ile ele alınarak Yeni İlmi kelamın tek alanının akaid esaslarından oluşmadığı, içerisinde bulunduğu bu dinamik yapıdan bağımsız kalamadığı sunulmak istenmiştir. Ferîd Vecdî 19. yüzyılın son çeyreğinde ve 20. yüzyılda pek çok kişiyi etkisi altına almış Mısırlı bir alim ve mütefekkirdir. Kadının konumuna dair yapılan yorumlara, karşılaştırmalara, değerlendirmelere karşı fikirleri ile gündemde yer edinmiş ve İslâm'ın kadına bakışını yazmaya gayret etmiştir. Bu amaçla İslâm'ın kadına biçmiş olduğu yeri irdeleyerek çağdaş yorumlar ile topluma sunmuş 'kadın' meselesini sosyal kelamın konulardan biri olarak ele almıştır. Fakat yapmış olduğu çalışmalar ile bazı gruplar tarafından eleştirilere maruz kalarak düşüncelerine gölge düşürülmeye çalışılırken, Mehmet Akif Ersoy tarafından ise Sırat-ı Müstakim dergisinde eserleri yayınlanarak konu hakkında halkın bilgi edinmesi sağlanmıştır. Bu çalışma üç ana bölümden oluşturulmuş olup temelde Ferîd Vecdî'nin el- Mer'etü'l-Müslime adlı eseri ile Kâsım Emin'e ait olan Tahrîrü'l-Mer'e/Hürriyet-i Nisvan adlı eser irdelenmiştir. Bu doğrultuda Tahrîrü'l-Mer'e/Hürriyet-i Nisvan latinize edilerek el- Mer'etü'l-Müslime ile karşılaştırmalarda bulunulmuştur. Kâsım Emin, Ferîd Vecdî, Mehmet Akif Ersoy gibi fikir adamlarının içinde yaşadıkları toplumdan kayıtsız kalamadıkları ve sürece önderlik ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mohammad Farid Wagdy was an Egyptian scholar who significantly impacted numerous individuals during the latter part of the 19th century and throughout the 20th century. He gained a position on the agenda with his ideas against the comments, comparisons, and evaluations regarding the status of women, and he endeavored to articulate Islam's perspective on women. For this purpose, he examined the place that Islam assigned to women and presented it to the society with contemporary interpretations and handled the issue of“woman”as one of the theological issues. However, while his works were criticized by some groups and tried to cast a shadow on his thoughts, Mehmet Akif Ersoy published his works in the Sirāt al-Mustaqīm Journal, thereby informing the society. This article consists of three main parts and basically two works are examined; one of which is titled al-Mar'atu'l Muslimah by Farid Wagdy and the other one is Tahrir'al Mar'ah (The Liberation of Women) by Qasim Amin. In this context, Tahrir'al Mar'ah (The Liberation of Women) was latinized and comparisons were made with al-Mar'atu'l Muslimah. It has been observed that intellectuals such as Qasım Amin, Farid Wagdy and Mehmet Akif Ersoy could not act independently from the society that they lived in and led the process. The position of“woman”has been examined since her creation and the processes women went through until today's world are evaluated. In the context of social theology, the position of woman is examined in a broad perspective and it is tried to be presented that the New Scientific Theology does not consist of only principles of belief and cannot be independent of the dynamic structure which also covers it.