Türkiye'deki toplum eczacıları arasında insülin konusunda bilgi, tutum ve uygulamalar
Knowledge, attitudes, and practices on insulin among community pharmacists in Turkey
  1. Tez No: 971761
  2. Yazar: YUSRA SAAD SALIH AL BAYATI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR BAĞDATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: toplum eczacıları, insülin, diyabet mellitus, KAP, Türkiye, eczacılık uygulamaları, community pharmacists, insulin, diabetes mellitus, KAP, Turkey, pharmaceutical practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Diyabet yönetimi giderek daha fazla insülinin etkili kullanımına bağlıdır ve toplum eczacıları, hastaların uygun danışmanlık almasını sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, Türk eczacılarının insülin tedavisini desteklemeye hazırlığına dair kanıtlar sınırlıdır. Bu kesitsel çalışma, Kasım 2024–Nisan 2025 arasında 385 eczacıyla yapılan geçerli bir anketle, Türk toplum eczacılarının bilgi, tutum ve uygulamalarını (KAP) değerlendirmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare, ANOVA, korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleriyle incelenmiştir.Sonuçlar, genel bilgi düzeyinin yalnızca kabul edilebilir olduğunu göstermiştir (ortalama = 14.239, p < 0.001). Katılımcıların yalnızca %25,2'si“iyi”düzeye ulaşmış, hipoglisemi (%44,7) ve diyabetik ketoasidoz (%44,4) yönetiminde belirgin eksiklikler bulunmuştur. Yaş anlamlı bir faktör olarak öne çıkmıştır; genç eczacılar (20–40 yaş) en yüksek, ≥61 yaş grubu ise en düşük puanları almıştır (F = 33.683, p < 0.001). Bu durum, güncel müfredatın etkisini ve sürekli eğitimin gerekliliğini göstermektedir. Tutumlar genellikle nötrden pozitife yönelmiş (ortalama = 3.375, p < 0.001) ve insülinin etkinliği ile hasta eğitiminin önemi vurgulanmıştır. Uygulamalar orta–iyi düzeyde bulunmuştur (ortalama = 3.85, p < 0.001); eczacılar depolama ve uygulama konularında daha güvenli hissederken, komplikasyon yönetiminde daha az güven bildirmiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri, bilgi ile hem tutum hem uygulama arasında zayıf ama anlamlı ilişkiler göstermiştir; bu da bilginin tek başına davranışı belirlemede yetersiz olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, genç eczacıların daha yüksek bilgi düzeyine sahip olduğu belirlenmiş ve sürekli mesleki eğitimin, tutarlı danışmanlık ve daha iyi diyabet bakımının temelini oluşturduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes management increasingly depends on the effective use of insulin, with community pharmacists playing a key role in ensuring proper patient counseling. However, evidence on the readiness of Turkish pharmacists to support insulin therapy remains limited. This cross-sectional study evaluated the knowledge, attitudes, and practices (KAP) of Turkish community pharmacists through a validated survey conducted between November 2024 and April 2025 among 385 pharmacists. The questionnaire included demographic data and 35 items assessing insulin-related KAP. Data were analyzed using descriptive statistics, Chi-square, ANOVA, correlation, and simple linear regression tests.Overall knowledge was acceptable (mean = 14.239, p < 0.001), with only 25.2% achieving a“good”level, while notable gaps remained in hypoglycemia recognition and diabetic ketoacidosis management. Age was a significant factor: younger pharmacists (20–40 years) scored highest, while those aged ≥61 scored lowest, with none classified as“good”(F = 33.683, p < 0.001). These generational differences reflect the effect of updated curricula and emphasize the need for ongoing education.Attitudes were generally neutral to positive (mean = 3.375, p < 0.001), highlighting insulin's effectiveness and patient education, though empathy and economic aspects were weaker. Practices were moderate to good (mean = 3.85, p < 0.001), with higher confidence in storage and administration than in complication management. Weak but significant correlations were found between knowledge, attitudes, and practices, suggesting knowledge alone is insufficient to shape behavior. In conclusion, younger pharmacists demonstrated better knowledge, underscoring the importance of lifelong learning to maintain consistent counseling and improve diabetes care.