LOW-DIMENSIONAL TRAFFIC ESTIMATION UTILISING TIME-DELAYED MODEL
ZAMAN GECİKMELİ MODEL KULLANARAK DÜŞÜK BOYUTLU TRAFİK TAHMİNİ
  1. Tez No: 971816
  2. Yazar: MUSTAFA CAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANİ ANVARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Ulaşım, Civil Engineering, Engineering Sciences, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalman filtre, Temel bileşenler analizi, Trafik tahmini, Kalman filter, Principal components analysis, Traffic forecast
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Imperıal College London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Hesaplama ve iletişim sistemlerindeki yeni teknolojik gelişmeler sayesinde, trafik ortamına ilişkin ayrıntılı veri setlerinin toplanması, işlenmesi ve paylaşılması artık daha basarilabilir hale gelmiştir. Bu gelişmeler, trafik ağı içinde iletişim kuran bağlı araçlara (connected vehicles) gerçek zamanlı trafik koşullarına uyum sağlayabilmeleri için daha doğru trafik bilgileri sunmak amacıyla kullanılabilir. Kısa vadeli trafik tahmin ve kestirim modelleri, öndeki aracın hızı gibi bilgileri elde etmek ve ağdaki bağlı araçlara iletmek için kullanılabilir. Krol, Anvari ve Lot (2019) tarafından önerilen bir çerçeve, indüksiyon döngülerinden alınan gerçek zamanlı veriler kullanılarak bir yol kesitinin hız profilini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçeve, doğrusal ve düşük boyutlu bir formülasyona dayanmaktadır. Bu çalışmada ise, trafik durumu verilerine farklı zaman gecikmeleri uygulanarak bu çerçevenin performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, farklı boyut indirgeme yöntemlerinin çerçevenin başarımı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çerçeve, indüksiyon döngüsü dedektörlerinden alınan ortalama hız bilgilerini kullanarak herhangi bir konumdaki bir aracın hızını tahmin eden bir model olarak tanımlanabilir. Bu tahmin süreci, sürekli bir hız alanından ayrık hız değerlerinin elde edilmesi gerekliliği nedeniyle yüksek boyutlu olabilir. Bu nedenle, trafik durumunu düşük boyutlu matrislerle temsil edebilmek amacıyla Temel Bileşenler Analizi (PCA) ve Bağımsız Bileşenler Analizi (ICA) gibi boyut indirgeme yöntemleri kullanılmıştır. Bu yaklaşım, yüksek frekansta veri girişiyle kısa sürede çözülebilecek kısa vadeli bir trafik tahmin modelinin geliştirilmesini mümkün kılabilir. Elde edilen sonuçlara göre, zaman gecikmesi sayısı arttıkça model parametrelerinin doğruluğu da artmaktadır. Ayrıca, genel çerçeve performansı değerlendirildiğinde, ICA kullanılan tahminlerin biraz daha iyi sonuçlar ürettiği gözlemlenmiştir. Tahmin doğruluğu (R²), 1 saniyelik gecikme ile 0.78 seviyesine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Collecting, processing and sharing detailed data sets providing information on traffic environment has become more achievable with new technologic capabilities in computation and communication systems. These advances can be used to provide more accurate information on traffic characteristics for connected vehicles that communicate within a traffic network to adapt to real-time traffic conditions. Short-term traffic prediction and estimation models can be used to have this type of information such as the velocity of the vehicle in front and share it with connected vehicles in the network. A framework was proposed to estimate the velocity profile of a road section by using the real-time information received from induction loops (Krol, Anvari & Lot, 2019). This framework was based on a linear and low-dimensional formulation. In this study, the framework is investigated by implementing different time delays on traffic state data and determining their effects on the performance of the framework. Additionally, the effects of using different dimension reduction methods on the performance of the framework are analysed. The framework can be defined as a model estimating a vehicle's velocity at any location by using real-time information including average velocity received from induction loop detectors. This estimation process can be high-dimensional due to the need to determine discrete velocities from a continues velocity field. Therefore, the dimension reduction methods called principal component analysis (PCA), and independent component analysis (ICA) are used in this study to represent traffic state with low-dimensional matrices. This enables a short-term traffic prediction model to be solved within high-frequency data input within a short period of time. According to the results, it is observed that as the number of delays increases, the accuracy of the obtained model parameters increases. Also, considering the overall framework performance, estimations using ICA as a dimensionality reduction method can generate slightly better results. The estimation accuracy (𝑅2) reaches to 0.78 with a 1-second delay.