Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunda biyobozunur polikaprolakton ve poliglikolik asit tabakalarından oluşan membranın etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the membrane composed of biodegradable polycaprolactone and polyglycolic acid layers in guided bone regeneration
- Tez No: 971841
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN POLAT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Poliglikolik asit, Stereoloji, Polyglycolic acid, Stereology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Kemik defektlerinin rejenerasyonu tedavi süreçlerinde zorluk teşkil etmektedir. Kemik rejenerasyonu amacıyla çeşitli tedavi yöntemleri tanımlanmış ve etkinlikleri araştırılmıştır. Bu çalışmada, biyobozunur polikaprolakton (PCL) ve poliglikolik asit (PGA) tabakalarından oluşan membranın yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu ile yeni kemik oluşumu üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 12 adet Wistar rat kullanıldı. Ratların paryetal kemiklerinde bilateral oluşturulan standart 24 defekt alanı 4 gruba eşit sayıda ve randomize bir şekilde dağıtıldı. Her bir ratın paryetal kemik defekti alanlarına, 3 boyutlu (3B) yazıcı ile üretilen PCL membranlar ve 3B üretilen PCL membranın iç yüzeyinin PGA kaplanmasıyla elde edilen membranlar randomize bir şekilde yerleştirildi. Kontrol grubundaki defektlerde PCL membran kullanıldı. 1. gruptaki defektlerde PCL+PGA membran, insan kaynaklı dondurulmuş kurutulmuş kemik grefti, at kaynaklı ksenogeft ve otolog kan ile kullanıldı. 2. gruptaki defektlerde PCL+PGA membran otolog kan ile kullanıldı. 3. gruptaki defektlerde PCL membran otolog kan ile kullanıldı. Hayvanların yarısına 4 hafta sonra diğer yarısına 8 hafta sonra sakrifikasyon işlemi uygulandı. Histopatolojik incelemeleri ve stereolojik analizleri yapıldı. Bulgular: Stereolojik incelemelerin sonucunda PCL+PGA membran kullanılan 2. gruptaki yeni kemik miktarı 4. haftada tüm gruplardan istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulundu (p<0,001). Toplam doku miktarı açısından değerlendirildiğinde ise 4. haftada 2. grup tüm gruplardan istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulundu (p<0,001). Sekizinci haftada yeni kemik miktarı açısından karşılaştırıldığında 2. grup, 1. ve 3. gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulunurken (p<0,001) kontrol grubu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma kapsamında yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunda, PCL'nin PGA ile kaplanmasıyla oluşan membran kombinasyonunun kemik rejenerasyonunun erken döneminde yeni kemik oluşumunu artırdığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction: Regeneration of bone defects remains a challenge in the treatment process. Various treatment methods for bone regeneration have been identified and their effectiveness investigated. This study aims to evaluate the effectiveness of a membrane composed of biodegradable polycaprolactone (PCL) and polyglycolic acid (PGA) layers on guided bone regeneration (GBR) and its impact on new bone formation. Materials and Methods: 12 Wistar rats were used in the study. 24 standard bilateral defect areas created on the parietal bones of the rats were equally and randomly distributed into four groups. 3 dimensional (3D) printed PCL membranes and membranes obtained by coating PGA to the inner surface of the 3D printed PCL membrane were randomly placed in the parietal bone defect areas of each rat. PCL membranes were used in the defects in the control group. In the defects in group 1, PCL+PGA membranes were used with human-derived freeze-dried bone graft, equine xenograft and autologous blood. In the defects in group 2, PCL+PGA membranes were used with autologous blood. In the defects in group 3, PCL membranes were used with autologous blood. Half of the animals were sacrificed after 4 weeks, and the other half after 8 weeks. Histopathological examinations and stereological analyses were performed. Results: As a result of stereological analyses, the new bone and total tissue volume in group 2 (PCL+PGA membrane) at 4 weeks was significantly higher than in all other groups (p<0.001). At week 4, the total tissue volume in group 2 was statistically significantly higher than that of all other groups (p<0,001). At week 8, new bone volume in group 2 was significantly higher than in groups 1 and 3 (p<0.001), whereas no statistically significant difference was observed between group 2 and the control group (p>0.05). Conclusion: In guided bone regeneration, the membrane combination formed by coating PCL with PGA was found to increase new bone formation in the early period of bone regeneration.