Harran ovası koşullarında renkli ve beyaz pamukta (G. hirsutum L.) farklı organik ve mineral gübre kullanımının; bitkisel özellikler ve lif kalite özelliklerine etkisi konusunda bir araştırma
A study on the effect of the use of different organic and mineral fertilizers on colored and white cotton (G. hirsutum L.) on herbal characteristics and fiber quality in the harran plain conditions
- Tez No: 971863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVHER İLHAN CEVHERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Ziraat, Genetics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ahır gübresi, Azotlu gübreler, Endüstriyel bitkiler, Hayvan gübresi, Kültür bitkileri, Organik gübreler, Sığır gübresi, Üre gübreleri, Farmyard manure, Nitrogen fertilizers, Industrial plants, Animal manures, Crop plants, Organic fertilizers, Cattle manure, Urea fertilizers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Pamuk bitkisi tekstil ve yağ sanayisinin en önemli hammaddesidir. Günümüzde tekstil sektöründe verim ve kalite konusu son derece önemlidir. Tekstil sektöründe kullanılan liflerin boyanması çeşitlilik ve pazarlama yönünden avantajlar oluştursa da çevrenin kirlenmesi ve yönünden bazı dezavantajlar oluşturmaktadır. Bu nedenle günümüzde çevreye sağlığına duyarlı olduğunu düşündüğümüz doğal renkli pamuklar, beyaz pamuklara alternatif olarak üretilebilecek bir potansiyele sahip olup olmadığı araştırılmaya değer bir konudur. Bu amaçla Şanlıurfa bölgesinde yaygın olarak ekimi yapılan Fiona pamuk çeşidi ve doğal kahve renkli pamuk varyetesi değişik gübre formülleri ile denemeye alınmıştır. Araştırma; Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre, üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada Beyaz ve renkli pamuk varyetelerinde mineral ve çiftlik gübresinin farklı dozlarının uygulanması sonucu, yetiştirilen bitkilerde, çeşitli bitkisel ve verim parametreleri incelenmiştir. Çalışmada Kütlü Pamuk Verimi (kg/da), Bitki Boyu (cm), Bitki Başına Odun Dalı Sayısı (adet/bitki), Bitki Başına Meyve Dalı Sayısı (adet/bitki), Bitki Başına Koza Sayısı (adet/bitki), Koza Ağırlığı (g), Koza Kütlü Ağırlığı (g), Çırçır Randımanı (%), 100 Tohum Ağırlığı (g), Lif İnceliği (micronaire), Lif Uzunluğu (mm) ve Lif Kopma Dayanıklılığı (Mukavemet) (g/tex) parametreleri ilgili yöntemler uyarınca incelenmiştir. Tezde renkli ve beyaz varyete ile uygulanan gübreler yönünden incelenen en önemli parametre Kütlü pamuk verim parametresidir. Buna göre Kullanılan pamuk çeşitleri yönünden standart beyaz olan Fiona pamuk çeşidinden en yüksek değer elde edilmiştir. Uygulanan gübreler yönünden en yüksek kütlü pamuk verimi (kg/da) 443.99 ile 6 ton/da çiftlik gübresi uygulamasından elde edilmiştir. Bu tezde amaç, beyaz ve renkli pamuklarda uygulanan farklı gübrelerin incelenen parametrelerine göre verim ve kaliteye etkisini saptamak ve bundan sonra bu konuda yapılacak çalışmalara yol gösterici olmaktır.
Özet (Çeviri)
The cotton plant is the most important raw material for the textile and oil industries. Today, productivity and quality are extremely important in the textile industry. Although the dyeing of fibres used in the textile industry offers advantages in terms of diversity and marketing, it also has some disadvantages in terms of environmental pollution. Therefore, it is worth investigating whether naturally coloured cotton, which we consider to be environmentally friendly, has the potential to be produced as an alternative to white cotton. For this purpose, the Fiona cotton variety and the naturally coffee-coloured cotton variety, which are widely cultivated in the Şanlıurfa region, were tested with different fertiliser formulas. The research was conducted at the Harran University Faculty of Agriculture research field, using a randomised block design, with three replications. In this study, the application of different doses of mineral and farmyard manure on white and coloured cotton varieties resulted in the examination of various plant and yield parameters in the cultivated plants. The study examined cotton yield (kg/da), plant height (cm), number of woody branches per plant (number/plant), number of fruit branches per plant (number/plant), number of bolls per plant (number/plant), boll weight (g), boll yield weight (g), Ginning Efficiency (%), 100 Seed Weight (g), Fibre Fineness (micronaire), Fibre Length (mm), and Fibre Breaking Strength (Resistance) (g/tex) were examined according to the relevant methods. The most important parameter examined in the thesis in terms of fertilisers applied to coloured and white varieties is the cotton yield parameter. According to this, the highest value was obtained from the standard white Fiona cotton variety in terms of the cotton varieties used. The highest cotton yield (kg/da) was obtained from the application of 6 tons/da of farm manure, with a value of 443.99. The aim of this thesis is to determine the effect of different fertilisers applied to white and coloured cotton on yield and quality based on the parameters examined, and to provide guidance for future studies in this area.