Geleneksel kırsal mimari mirasın korunmasında sel ve heyelan afet risk azaltımı model önerisi: Rize İkizdere örneği
Flood and landslide disaster risk reduction model proposal for the conservation of traditional rural architectural heritage: The case of Rize İkizdere
- Tez No: 971970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari değişim, Mimari form, Mimari malzeme, Mimari mekan, Mimari planlama, Mimari projeler, Mimari tasarım, Mimari yarışmalar, Mimarlık, Architectural change, Architectural form, Architectural material, Architectural space, Architectural planning, Architectural projects, Architectural design, Architectural competitions, Architecture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemiz kırsal alanlarındaki çeşitli tehlikelerle ve yok olma riskiyle karşı karşıya kalan özgün mimari mirasın afetlere maruz kalma risklerinin gözardı edildiği görülmektedir. Afetler olmadan önce risk tespiti, risk analizi ve risk azaltım müdahaleleri yapmak, afet olduktan sonra yapılan müdahale ve kurtarma çalışmalarına göre çok daha etkili ve ekonomik olmaktadır. Bu bağlamda tez çalışması kapsamında Doğu Karadeniz kırsalında afete maruz saha içerisinde kalan İkizdere ilçesi Dereköy Köyü'ndeki geleneksel mimari miras için heyelan ve sel risk azaltım model önerisi geliştirilmiştir. Risk analizi, risk değerlendirmesi ve risk azaltımı aşamalarından oluşan modelde, öncelikle çalışma alanın heyelan ve sel duyarlılık haritaları oluşturulmuştur. Yapı ölçeğinde geleneksel kırsal mimaride incinebilirliği etkileyen kriterler belirlenmiş ve iki farklı afet riski için ağırlıkları hesaplanmıştır. Yapıların risk düzeylerini belirlemede etkili olan bir diğer girdi olarak değerlendirilen yapıların genel hasar seviyeleri Bulanık Mantık yöntemiyle tespit edilmiştir. Risk değerlendirmesinde ise elde edilen veriler kullanılarak yapıların risk seviyeleri ve öncelikli risk azaltımı yapılması gereken yapılar tespit edilmiştir. Son bölümde ise risk azaltımı için müdahale yönteminin belirlenmesiyle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is observed that the vulnerability of the unique architectural heritage in rural areas of Türkiye, which is exposed to various hazards and faces the risk of disappearance, is often overlooked in terms of disaster risks. Proactive risk identification, analysis, and mitigation are more effective and economical than post-disaster recovery. In this context, within the scope of this thesis, a landslide and flood risk reduction model has been developed for the traditional architectural heritage located in the disaster-prone rural area of Dereköy Village. The model consists of three main stages: risk analysis, risk assessment, and risk reduction. Initially, landslide and flood susceptibility maps of the study area were generated. Criteria affecting vulnerability in traditional rural architecture at the building scale were identified, and their weights for the two different disaster risks were calculated. The overall damage levels of the buildings were identified using the Fuzzy Logic method. In the risk assessment phase, the collected data were used to determine the risk levels of the buildings and to identify the structures that require priority risk reduction interventions. In the final stage, the study concludes with the selection of appropriate intervention methods for risk mitigation.