Investigating the accuracy of CFD simulations for Denilfishway through comparison with field installations
Denil tipi balık geçitlerinin hesaplamalı akışkanlar dinamiği benzeşimi doğruluğunun saha deneyleriyle araştırılması
  1. Tez No: 972007
  2. Yazar: DORUK BAHTİYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE KÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kanallar, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Sayısal modelleme, Open channels, Computational fluid dynamics (HAD), Numerical modelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Balık geçitleri, balıkların barajlar ve bentler gibi engelleri aşması için tasarlanmış insan yapımı yapılarıdır. Denil balık geçitleri, basitliği, yapım kolaylığı ve maliyeti nedeniyle en yaygın kullanılan balık geçidi tiplerinden biridir. Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), uzun süredir kullanılmakta ve akım hızı, su derinliği, sediment taşınımı veya balık davranışları hakkında detaylı bilgi sağlamaktadır. HAD, akışkanların karmaşık davranışının pahalı deneylere gerek kalmadan analiz edebilmektedir. Denil balık geçidi için HAD modelleri, laboratuvar ortamları için doğrulanmıştır; ancak HAD modelinin saha uygulamalarına göre doğruluğu tam olarak belirlenmemiştir. Bu araştırmanın amacı, öncelikle Denil balık geçidi için bir baz HAD modeli geliştirmek, ardından bu modeli Montana, ABD'de bulunan sekiz farkli senaryoya uygulamak ve modelin saha ölçümlerine göre performansını değerlendirmektir. Literatürde en yaygın kullanılan beş anahtar eğrisi denklemi kullanılarak hesaplanan debi verilerinin ortalamasına dayanarak, CFD modellerinin Denil tipi balik geçidindeki debileri ortalama 10.47% hata payıyla doğru şekilde tahmin ettiği gözlemlenmiştir. Çeşitli su derinlikleri kullanılarak, CFD çözümleriyle anahtar eğrileri geliştirilmiş ve bu eğriler, Katopodis vd. (1997) ve Odeh (2003) tarafından geliştirilmiş iki iyi bilinen Denil anahtar eğrisi denklemiyle iyi bir uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Fishways are man-made structures designed to assist fish in crossing obstacles such as dams and weirs. Denil fishway is one of the most used fishways due to its simplicity, ease of construction, and cost-effectiveness. Computational fluid dynamics (CFD) has been utilized for a long time, providing detailed insights into understanding the flow in hydraulic structures. It is used to simulate the complex behavior of fluid flows without the need for costly experiments. CFD models of the Denil fishway have been validated in highly controlled laboratory settings; however, the accuracy of a CFD model compared to actual field installations has not been thoroughly established. The main objective of this research is to develop a base CFD model of the Denil fishway, apply that model to eight field installations located in Montana, USA, and evaluate the model's performance against field measurements. It was observed that, based on the average discharge data calculated using the five most commonly used rating curve equations in the literature, the CFD models accurately predicted the discharges in the Denil fishway, with an average error of 10.47%. Using various water depths, rating curves were developed with the CFD models which indicated good agreement with the two well-known Denil rating curve equations by Katopodis et al. (1997) and Odeh (2003).