Gençliğin medyada temsili: Abbas Güçlü ile Genç Bakış ve Mevzular Açık Mikrofon örneği
Representation of youth in media: The example of Abbas Güçlü ile Genç Bakış And Mevzular Açık Mikrofon
  1. Tez No: 972006
  2. Yazar: BEYZA CEREN AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SABAHAT UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Medya, Temsil Edilebilme, Medya ve Gençlik, Youth, Media, Representability, Media and Youth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de ekonomik kriz, işsizlik, zorlayıcı çalışma koşulları ve gelecek kaygısı gibi güncel toplumsal sorunlar bağlamında gençlerin medyada temsili ve kendini ifade biçimlerine odaklanmaktadır. Tezin temel amacı, gençliğin medyada nasıl temsil edildiğini ve bu temsillerin hangi anlam çerçeveleri ile kurulduğunu incelemektir. Bu doğrultuda, gençlik programlarında hangi konuların ele alındığı, gençlerin nasıl bir toplumsal grup olarak sunulduğu ve genç katılımcıların kendilerini nasıl ifade ettikleri analiz edilmiştir. Araştırma, nitel yönteme dayalı içerik analiziyle yürütülmüş; veri toplama aracı olarak doküman analizi kullanılmıştır. Örneklemi,“Abbas Güçlü ile Genç Bakış”ve“Mevzular Açık Mikrofon”isimli iki interaktif programın toplam 65 bölümü oluşturmaktadır. Her iki program da gençlerle uzmanlar arasında diyalog kurmaya olanak tanıyan yapısıyla dikkat çekmekte ve farklı medya platformlarında yayınlanmaları sayesinde tarihsel karşılaştırmaya zemin hazırlamaktadır. Analiz sonucunda, programlarda öne çıkan konuların eğitim, işsizlik ve siyasal katılım gibi güncelliğini koruyan sorunlar etrafında yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Çalışma, gençlik temsillerinin medya aracılığıyla nasıl kurgulandığını ve gençlerin bu temsillere nasıl katıldığını anlamaya yönelik önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the representation of youth and their forms of self-expression in the media within the context of contemporary social issues in Turkey, such as economic crisis, unemployment, precarious working conditions, and concerns about the future. The main objective of the thesis is to examine how youth are represented in the media and to explore the meaning frameworks through which these representations are constructed. In this regard, the study analyzes the topics addressed in youth-focused programs, how young people are presented as a social group, and how young participants express themselves. The research is conducted using a qualitative method based on content analysis, with document analysis employed as the data collection technique. The sample consists of 65 episodes selected from two interactive programs: Abbas Güçlü ile Genç Bakış and Mevzular Açık Mikrofon. Both programs are notable for creating a platform for dialogue between youth and experts, and their presence in different media environments enables a historical comparison. The analysis reveals that the prominent issues discussed in these programs continue to revolve around major societal concerns such as education, unemployment, and political participation. Ultimately, this study provides significant insights into how youth representations are constructed through media discourse and how young people participate in or challenge these representations.