Sındırgı yöresi halıcılık geleneği ve halı mânileri
Carpet-weaving tradition of the Sındırgı region and carpet manis
  1. Tez No: 972056
  2. Yazar: MUSA EBRAR ÇETİNDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Turkish Language and Literature, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir-Sındırgı, Folklor, Halk bilimi, Halk edebiyatı, Halıcılık, Halılar, Maniler, Yağcıbedir halısı, Balıkesir-Sındırgı, Folklore, Folk literature, Carpet business, Carpets, Manis, Yağcıbedir carpet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı köylerde, geçmişten günümüze halen dokunmaya devam eden Yağcıbedir halısının dokunma süreci ve bu süreçte söylenen mânilerin derlenmesidir. Ayrıca, Yağcıbedir halısının dokunma sürecinde elde edilen sözlü kültür malzemesinin derleme bağlamı içerisinde değerlendirilmesi ve sahaya ait kültür kodlarının tespit edilmesidir. Balıkesir ilinin Sındırgı yöresine ait Yağcıbedir halısı, özgün motifleri ve geleneksel dokuma tekniğiyle bölgenin tarihsel kimliğini yansıtan, yüksek kültürel kıymet arz eden seçkin bir halı örneğidir. Günümüzde geleneksel halı dokumacılığı üretimi, makine dokumacılığın gelişmesiyle giderek azalmaktadır. Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Yağcıbedir halı dokumacılığı geleneği, kurulan dokuma merkezleri, dernekleşme girişimleri, belediyenin yürüttüğü çeşitli faaliyetler ve Yağcıbedir Yörüklerinin gayretleriyle devam etmektedir. Halı dokumasının çok aşamalı süreci, sözlü kültüre de etki etmiştir. Dokuma süreci boyunca dokuyucular tarafından anonim halk edebiyatının çeşitli ürünleri söylenmiş olmakla birlikte bunlar içerisinde en önemli kısmı mâniler oluşturmaktadır. Tezde, halı dokuma icra ortamında söylenen mânilerin konu olarak seçilmesinin sebebi, araştırma yapılan bölgede söylenen mânilerin yazıya aktarılarak kayıt altına alınması ve yazılı kaynaklarda var olanların ise toplanmasıdır. İcrâcılar tarafından icrâ bağlamında derlenen mânilerin kayıtları (kaynak kişilerin izinlerin ve etik kurallara bağlı kalınıp) alınarak görsel ve işitsel platformlar vasıtasıyla kültürün devamlılığını sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda neredeyse kaybolmakta olan halı mânilerinin sözlü kültürden yazılı kültüre geçirilmesi, elde edilen materyallerle de başka araştırma ve incelemelerin ortaya konulmasına olanak sağlayacağı düşüncesi araştırmanın odak noktalarından biridir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to document the weaving process of Yağcıbedir carpets, which have been crafted from past to present in the villages of Sındırgı district in Balıkesir, and to compile the mani verses (traditional Turkish folk poems) recited during this process. Additionally, the study seeks to analyze the oral cultural materials gathered during the carpet-weaving process within a compilation framework and identify the cultural codes specific to the region. Yağcıbedir carpets are a significant cultural heritage of Sındırgı district in Balıkesir. Today, traditional carpet weaving has been declining due to the rise of machine-made textiles. However, in Sındırgı, the tradition of weaving Yağcıbedir carpets persists through the establishment of weaving centers, local associations, municipal initiatives, and the efforts of the Yağcıbedir nomads. The multi-stage process of carpet weaving has also influenced oral culture. Throughout the weaving process, artisans recite various forms of anonymous folk literature, with mani verses holding the most prominent place. The reason for focusing on these verses in the thesis is to transcribe and preserve the orally transmitted manis from the region and compile existing ones from written sources. The recorded manis (collected with the consent of participants and adherence to ethical guidelines) are expected to ensure cultural continuity through audiovisual platforms. Another key focus of the research is transitioning the nearly vanishing carpet-related manis from oral to written culture, which may facilitate future studies and analyses using the compiled materials.