Çobandere (Malatya) bölgesinin linyit potansiyelinin uzaktan algılama bulguları
Remote sensing findings of lignite potential of Cobandere (Malatya) region
  1. Tez No: 972103
  2. Yazar: MUHAMMET SAİT KÖRDİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBİLAY UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoloji, Linyit, Malatya, Geology, Lignite, Malatya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemizdeki 4B grubu maden aramalarında plansız yapılan uygulamalar nedeni ile ekonomik açıdan verimsizlik olduğu açıktır. Son yıllarda hızlı bir şekilde artan enerji maliyetleri linyit madenciliğinin daha da önemli kılmış ve mostra madenciliğinin yerini dijital ortamdaki yapılan yeni teknolojik faaliyetler ile birlikte sondajlı arama ve yeni modern uzaktan algılama teknikleri kullanılarak ön arama faaliyetlerini zaman ve ekonomik açıdan çok verimli hale getirmiştir. Uzaktan algılama tekniklerinin önemini ortaya çıkarmıştır. Sahada MTA tarafından yapılan etüt çalışmalarının değerlendirilmesi sonucunda elde edilen yeni veriler ışığında linyit içeren lokasyonlar tespit edilmiştir. İlk bakışta tek tip bir litolojik birimde çalışma yapıldığı düşünülse de farklı fasiyeslerin varlığı uydu görüntüsü analizlerinde ve sondajlarda gözlenebilmektedir. Bu fasiyes değişimleri renk, mineralojik bileşim ve özellikle farklı alterasyon seviyeleri ile ilişkilendirilebilir. Fasiyes değişimlerinin haritalanması linyit arayışı için en önemli katkılardan birisi olmuştur. Landsat 8 uydu görüntüsü analizleri ile bu haritalamalar ve linyitli lokasyonların doğrulanması mümkün olmuştur. CBS çalışmaları ile linyitli bölgelerin morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Belirlenen lokasyonlardan 2 adet sondaj çalışması gerçekleştirilen Alibonca Formasyonundaki Çobandere üyesi içerisinde linyit bantları organik malzemeli kiltaşı ve kireçtaşları ile ardalanmalı olarak bulunur. Tatlı su fosilleri içeren organik malzemeli kireçtaşı ve marnlarla ilişkili benzer fasiyesler gölü çevreleyen bataklık çökelleri olarak yorumlanabilir. Linyit fasiyesi içerisinde bulunan damarların kalınlığı Arguvan/Çobandere mevkiinde yapılan sondajda 3.60cm – 0.02 cm arasında değişen kalınlıklarda, Arapgir /Suceyn mevkiinde ki sondajda 1.60cm- 0.05cm arasında değişen kalınlıklarda ve ortalamada kuyu başına 4 metre toplam kalınlıkta, alt ısıl değeri 1200-1500 kcal/kg ortalamasına sahip linyit damarları kesilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is clear that there is economic inefficiency due to unplanned practices in the 4B group mining explorations in our country. The rapidly increasing energy costs in recent years have made lignite mining even more significant, and the introduction of new technological activities conducted digitally has transformed preliminary exploration activities into a very efficient process in terms of time and cost by using drilling exploration and modern remote sensing techniques. This has highlighted the importance of remote sensing techniques. As a result of the evaluation of field survey studies conducted by the MTA, new data has been obtained which has led to the identification of locations containing lignite. Although it seems at first glance that work was carried out in a single lithological unit, the presence of different facies can be observed in satellite image analyses and drillings. These facies changes can be associated with color, mineralogical composition, and particularly different alteration levels. Mapping of facies changes has been one of the most significant contributions to lignite exploration. Through analyses of Landsat 8 satellite images, it has been possible to verify these mappings and locations containing lignite. Morphological features of lignite-bearing regions have been determined through GIS studies. In the Alibonca Formation, where two drilling operations were conducted at the designated locations, the Çobandere member is found interbedded with lignite seams, organic-rich claystones, and limestones. Limestones and marls containing fresh water fossils can be interpreted as swamp sediments surrounding the lake. The thickness of the seams within the lignite facies varies between 3.60 cm and 0.02 cm in the drilling conducted in the Arguvan/Çobandere area, and between 1.60 cm and 0.05 cm in the drilling in the Arapgir/Suceyn area, with an average total thickness of 4 meters per well, having an average lower heating value of 1200-1500 kcal/kg for the lignite seams.