Sirke asidinin yabancı otlara karşı total herbisit olarak kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of the possibilities of acetic acid as total herbicide against weeds
  1. Tez No: 972159
  2. Yazar: FURKAN TEKKÖKLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNAL ASAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zirai mücadele, Pest management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma doğal olarak üretilebilen ve toprakta kalıcılığı olmayan sirke asidinin yabancı otlara karşı total kontak herbisit olarak kullanılmasını belirlemek amacıyla 2024 yılında Tokat ve Karaman İlleri elma bahçelerinde yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda elma bahçelerinde bulunan yabancı otlara karşı sirke asidinin farklı dozlarının (%10, %15, %20, %25) etkileri belirlenmiştir. Şahit (Pozitif kontrol) olarak da 200g/l diquat dibromide kullanılmıştır. Kontrol parsellerine herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş, parsel büyüklükleri ise 5m x 6m olarak alınmıştır. Arazi gözlemleri denemenin kurulduğu tarihten itibaren 7.gün, 15.gün, 45.gün ve hasat öncesinde uygulamaların yabancı otlara etkisine bakılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre uygulama dozları arttıkça yabancı otlarda meydana gelen ölüm oranlarında gözle görülür bir artış da olmaktadır. Uygulamalarda yabancı otlara % etki ise, ilk gözlemlerde yüksek diğer gözlemlerde ise tedrici olarak bir azalma söz konusu olmuştur. Sirke asidinin %20'lik dozu, şahit olarak kullanılan 200g/l diquat dibromide ile aynı etkiyi göstermiştir. Yapılan bu çalışma ile sirke asidinin %20'lik dozunun yabancı otların mücadelesinde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2024 in the provinces of Tokat and Karaman to determine the use of naturally produced acetic acid as a total contact herbicide against weeds. In line with this objective, the effects of different doses of acetic acid, which is naturally produced and does not remain in the soil, on weeds found in apple orchards were determined. Four different acetic acid (vinegar acid) doses were used in the field trials. The doses used were set at 10%, 15%, 20%, and 25%. As a control, 200 g/l diquat dibromide was used. No application was made to the control plots. The experiments were set up in a randomized block design with four replicates, and the plot sizes were 5m x 6m. Field observations were made on the 7th, 15th, 45th days after the experiment was set up and before harvest to assess the effects of the applications on weeds. According to the results of the study, as the application doses increased, there was a noticeable increase in the mortality rates of weeds. The percentage effect on weeds in the applications was high in the first observations and gradually decreased in subsequent observations. The 20% dose of acetic acid showed the same effect as the 200g/l diquat dibromide used as a control. This study concluded that the 20% dose of acetic acid can be used in weed control.