Güncel atdişi hibrit mısırlarda (Zea mays indentata Sturt.) kuraklığın dane verimi ve verim bileşenlerine etkisinin saptanması
Determination of the effect of drought on grain yield and yield components in some hybrid dent corn (Zea mays indentata Sturt)
  1. Tez No: 972168
  2. Yazar: IBRAHIM HASSAN IBRAHIM MOHAMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN BARUTÇULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Genotip çevre interaksiyonu, Mısır çeşitleri, Kuraklık, Verim, Genotype environment interaction, Corn varieties, Drought, Yield
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma uygulama alanında güncel atdişi hibrit mısır çeşitlerinin tam sulama (I-100) ve kısıtlı sulama (I-50) düzeylerindeki performansını belirlemek amacıyla yürütülmüştü. Kısıtlı sulama uygulaması, ortalama dane veriminde %44'lük bir düşüşe yol açmıştır; en yüksek verim I-100'de Kontigos (1287.3 kg da-1), I-50'de ise KWS Kashmir (724.7 kg da-1) çeşidinden elde edilmiş; göreceli verim kaybı bakımından KWS Kashmir, Dario ve KWS Kerubino en dayanıklı genotipler olarak öne çıkmıştır. Kuraklık stresi bindane ağırlığını 282.9 g'dan 217.1 g'a indirerek yaklaşık %23'lük azalmaya neden olmuş, buna karşılık tane protein oranını %9.54'ten %10.33'e yükseltmiştir. Korelasyon katsayısı analizi, dane veriminin özellikle koçanda sıradaki dane sayısı (r = 0.823**) ve 1000 dane ağırlığı (r = 0.726**) ile pozitif ve ileri düzeyde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, Çukurova koşullarında kısıtlı su senaryolarına uyumlu genotip seçimi ve kısıtlı sulama stratejilerinin verim kaybını en aza indirirken dane kalitesini koruyabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the performance of current dent hybrid corn varieties at full irrigation (I-100) and restricted irrigation (I-50) levels in the research application area of Çukurova University, Faculty of Agriculture, Field Crops Department. Deficit irrigation caused a 44 % reduction in mean grain yield; the highest yield under I-100 was obtained from KONTIGOS (1 287.3 kg da-1), whereas under I-50 it was recorded for KWS KASHMIR (724.7 kg da-1). With respect to relative yield loss, KWS KASHMIR, Dario, and KWS Kerubino emerged as the most drought-tolerant genotypes. Water stress lowered the thousand grain weight from 282.9 g to 217.1 g, corresponding to an approximate 23 % decrease, while it raised grain protein content from 9.54 % to 10.33 %. Correlation analysis revealed that grain yield was strongly and positively associated with the number of kernels per row on the ear (r = 0.823**) and 1000 grain weight (r = 0.726**). These findings suggest that, under Çukurova conditions, selecting genotypes adapted to limited-water scenarios and adopting deficit-irrigation strategies can minimise yield losses while preserving grain quality..