Terörizmle mücadele yöntemi olarak hedef alarak öldürmeler: 2001 sonrası ABD uygulamaları
Targeted killings as a counterterrorism method: Post-2001 U.S. practices
  1. Tez No: 972279
  2. Yazar: ARDA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ COŞKUN SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Savunma ve Savunma Teknolojileri, International Relations, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Hedef Alarak Öldürme, ABD, Güvenlik Stratejisi, Etik, Terrorism, Targeted Killing, United States, Security Strategy, Ethics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, terörizmle mücadelede kullanılan yöntemlerden biri olan“hedef alarak öldürme”uygulamasını 2001-2017 yılları arasında ABD örneği üzerinden incelemektedir. 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında ABD'nin küresel ölçekte benimsediği“teröre karşı savaş”konseptiyle birlikte, hedef alarak öldürmeler daha sistematik ve kurumsal bir hal almıştır. Bu yöntem, özellikle insansız hava araçlarının gelişmesiyle etkinliğini artırmıştır. Tez kapsamında hedef alarak öldürmelerin stratejik, operasyonel ve taktik düzeydeki etkileri analiz edilerek, bu yöntemin terör örgütleri üzerindeki caydırıcılığı ve sınırlılıkları değerlendirilmektedir. Ayrıca etik ve hukuki boyutlar da ele alınmış; uygulamanın suikast, infaz ve meşru müdafaa kavramlarıyla olan ilişkisi tartışılmıştır. Bush ve Obama dönemlerinin karşılaştırmalı analizleri yapılarak, yöntemin siyasi karar süreçleri üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Çalışma, hedef alarak öldürmenin kısa vadeli başarılar sağlasa da uzun vadede stratejik sonuçlarının sınırlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, terörle mücadelede bu yöntemin etkinliğinin, uygulama biçimi, hedefin niteliği ve uluslararası hukukla olan uyumu çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the practice of“targeted killings”as a counter-terrorism method by the United States between 2001 and 2017. Following the September 11 attacks, the U.S. adopted a“global war on terror”doctrine, institutionalizing targeted killings, particularly through the increasing use of unmanned aerial vehicles (UAVs). The study analyzes the strategic, operational, and tactical impacts of targeted killings, evaluating their effectiveness and limitations in weakening terrorist organizations. Ethical and legal dimensions are also discussed, especially in relation to concepts such as assassination, extrajudicial execution, and self-defense. A comparative analysis of the Bush and Obama administrations reveals how targeted killings influenced political decision-making processes. The research concludes that while the method may yield short-term operational success, its long-term strategic effectiveness remains limited. Therefore, the use of targeted killings in counter-terrorism should be assessed based on its implementation, the nature of the targets, and its compliance with international law.