Sporcularda L-Karnitin takviyesinin yüksek şiddetli aralıklı egzersiz sonrası kas hasarı ve gecikmiş kas ağrısı (GKA) üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of L-Carnitine supplements in athletes on muscle damage and delayed onset muscle pain (DOMS) after high intensity interval training
- Tez No: 972408
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT HARMANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Fizyoloji, Nutrition and Dietetics, Sports, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Ergojenik Yardım, Gecikmiş Kas Ağrısı, Kas Hasarı, L-Karnitin, Sporcu Beslenmesi, Yüksek Şiddetli Aralıklı Egzersiz, Anaerobik, Anaerobik güç, Anaerobik kapasite, Anaerobik yorgunluk, Besin destekleri, Gıda takviyesi, Athlete Nutrition, Delayed Onset Muscle Soreness, Ergogenic Aid, High Intensity Interval Training, L-Carnitine, Muscle Damage, Anaerobic, Anaerobic power, Anaerobic fatigue, Dietary supplements, Food supplement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Sporcularda sezona hazırlık aşamasında fizyolojik yetersizlik sonucu sıkça karşılaşılan erken yorgunluk ve devamında toparlanma/yenilenme aşamasındaki sürenin uzaması hem sporcular hem de antrenörler için performansı olumsuz etkileyen bir süreçtir. Yoğun ve yüksek şiddetli egzersizleri takiben meydana gelen yorgunluk arttıkça egzersize katılan kasların sarkomerlerinde yapısal bozulmalar meydana gelmektedir. Bu süreç egzersize bağlı kas hasarı ile sonuçlanmakta ve dolayısıyla hem sporcunun gelişim sürecine hem de antrenman veriminde kısa süreli gerilemeye neden olmaktadır. Öte yandan L-Karnitin takviyesinin sağlıklı bireyler veya sporcular üzerinde egzersize bağlı meydana gelen kas hasarı ve gecikmiş kas ağrısına yönelik olumlu yanıtlar mevcuttur. Amaç: Bu doğrultuda çalışmanın amacı; sporcularda L-Karnitin takviyesinin yüksek şiddetli aralıklı egzersizler sonrası kas hasarı ve gecikmiş kas ağrısı üzerine etkisini incelemektir. Metod: Çalışmaya aktif olarak spor yapan 25 sporcu (yaş, 20,48±1,61 (yıl)) katılım sağlamıştır. Çalışma wingate -tabanlı yüksek şiddetli aralıklı egzersiz döngülerini içeren (wingate bisiklet ergometresinde 4 dakika aralıklarla bölünmüş, 4 tekrarlı 30 saniyelik maksimal eforlar içeren) çift kör randomize kontrol gruplu bir tasarım içermektedir. Katılımcılar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Öntest olarak katılımcılara wingate-tabanlı yüksek şiddetli aralıklı egzersiz uygulandı. Daha sonra Katılımcılara 21 gün boyunca günde 3 defa olacak şekilde 3g/gün L-Karnitin veya Plasebo olarak pudra şekeri verildi. Sontest uygulamasından sonra katılımcılardan kas hasarı biobelirteçleri için; diyet başlangıcı hemen öncesi, egzersiz hemen öncesi, egzersizden 2 saat, 24 saat, 72 saat sonra kan örnekleri toplandı. Ayrıca egzersiz bitimi 1.,3.,5.,7. ve 9. dakikalarda parmak ucundan kan laktat düzeyine bakıldı. Bulgular: Katılımcıların plazma total karnitin değerleri tüm ölçüm zamanlarında L-Karnitin grubu katılımcıları için daha yüksekti (p<0,05). Katılımcıların çoklu wingate testi sonrası egzersiz performansı güç çıktıları her iki grup için benzerdi (p>0,05). Biokimyasal analizler sonucu 2, 24, 48 ve 72 saatlik kan ölçümlerinde kas hasarı biobelirteçlerinden kreatin kinaz ve laktat dehidrogenaz enzimleri tüm ölçüm zamanlarında gruplar arasında benzer artış göstermiştir (p>0,05). Gecikmiş kas ağrısı ölçümlerinden ilk 2 ve 24 saat için L-Karnitin grubu katılımcıların puanları Plasebo grubu katılımcıların puanlarından yüksekti (p<0,05). Fakat 48. ve 72. saatlerde yapılan ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). Sontest sonucu katılımcıların kan laktat değerleri gruplar arasında farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmaya ait veriler sonucunda sporcularda, 21 günlük L-Karnitin takviyesinin plazma total karnitin konsantrasyonu üzerinde bir artış göstermesine rağmen yüksek şiddetli egzersizler sırasındaki güç çıktılarında, yorgunluğun geciktirilmesinde, vücut kompozisyonunda, egzersiz sonrası toplarlanmada dinlenik kalp atımı üzerinde ve çalışmanın odak noktasını oluşturan gecikmiş kas ağrısı ve egzersize bağlı kas hasarı üzerinde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ergojenik bir fayda sağlamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
During the preparatory phase of a sports season, physiological insufficiency frequently leads to early onset of fatigue and a prolonged recovery/regeneration period. This process adversely affects performance for both athletes and coaches. As fatigue increases following high-intensity and high-volume exercise, structural damage occurs in the sarcomeres of the actively engaged muscles. This sequence results in exercise induced muscle damage, leading to a temporary decline in both training efficiency and the athlete's developmental progress. On the other hand, L-Carnitine supplementation has been reported to elicit beneficial effects on exercise-induced muscle damage and delayed onset muscle soreness (GKA) in both healthy individuals and athletes. Purpose: The aim of this study was to investigate the effects of L-Carnitine supplementation on exercise-induced muscle damage and delayed onset muscle soreness (GKA) in trained athletes following high-intensity interval training (HIIT). Methods: Twenty-five male athletes participated in a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Participants were randomly assigned to receive either 3 g/day of L-Carnitine or a placebo for 21 days. A Wingate-based high-intensity interval exercise protocol was applied before and after the supplementation period. Blood samples were collected before the supplementation, before the exercise, and at 2, 24, and 72 hours post-exercise to assess muscle damage markers (CK and LDH). Additionally, fingertip blood lactate levels were measured at 1, 3, 5, 7 and 9 minutes post-exercise. Results: Plasma total carnitine concentrations were significantly higher at all time points in the L-Carnitine group compared to the placebo group (p<0.05). No significant differences were observed in peak power output between pre- and post-tests in either group (p>0.05). CK and LDH levels showed similar increases across both groups (p>0.05). GKA ratings at 2 and 24 hours post-exercise were significantly higher in the L-Carnitine group (p<0.05), whereas no differences were found at 48 and 72 hours (p>0.05). Blood lactate responses were also similar between groups (p>0.05). Conclusion: Based on the data obtained from the study, although a 21-day L-carnitine supplementation resulted in an increase in plasma total carnitine concentration in athletes, it did not provide an ergogenic benefit compared to the control group in terms of power output during high-intensity exercise, delay of fatigue, body composition, post-exercise recovery, resting heart rate, or in the primary focus of our study—delayed onset muscle soreness and exercise-induced muscle damage.