Huzurevinde yaşayan yaşlıların ağız sağlığı, ağız sağlığı ilişkili yaşam kalitesi ve genel yaşam kalitesi: Tanımlayıcı-ilişkisel bir araştırma
Oral health, oral health-related quality of life and general quality of life of elderly living in nursing homes: A descriptive-relational study
- Tez No: 972409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ERCAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, ağız sağlığı, yaşam kalitesi, halk sağlığı hemşireliği, huzurevi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin ağız sağlığı durumlarının incelenmesi, ağız sağlığı ilişkili yaşam kalitesi ve genel yaşam kalitesinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı-ilişki arayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ili merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı beş farklı yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzerindeki 286 yaşlı birey oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Nisan 2024 – Ağustos 2024 tarihleri arasında“Tanımlayıcı Anket Formu”, OHIP-14 TR Ağız Sağlığı İlişkili Yaşam Kalitesi Ölçeği“, ”EQ-5D-5L Yaşam Kalitesi Ölçeği“ ve ”Ağız Sağlığı Değerlendirme Aracı" aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 ve R programları kullanılarak Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Dunn-Bonferroni testi, Spearman's rho korelasyon katsayısı ile analiz edildi. Huzurevlerindeki yaşlıların OHIP-14 TR ortalama puanı 14,80 ± 6,63, Ağız Sağlığı Değerlendirme Aracı ortalama puanı 4,95 ± 2,63, EQ-5D-5L VAS ortalama puanı 61,27 ± 21,44, EQ-5D-5L indeks ortalama puanı 0,56 ± 0,31 olduğu, OHIP-14 TR puanları ile EQ-5D-5L VAS (r = -0,305) ve EQ-5D-5L indeks (r = -0,352) puanları arasında negatif yönlü zayıf derecede, OHIP-14 TR puanları ile Ağız Sağlığı Değerlendirme Aracı puanları arasında pozitif yönlü zayıf derecede, istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (r = 0,412). EQ-5D-5L VAS ile EQ-5D-5L indeks puanları arasında pozitif yönlü orta derecede istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (r = 0,662). Huzurevlerindeki yaşlıların ağız sağlığı durumlarının hemşireler tarafından düzenli ve kapsamlı olarak değerlendirilmesi ve değerlendirme sonrası ihtiyaca uygun ağız sağlığını geliştirecek hemşirelik girişimlerinin planlanması ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the oral health status of older adults residing in nursing homes, to assess their oral health–related quality of life and general quality of life, and to investigate the relationships between these variables. The research was conducted as a descriptive and correlational study. The sample of the study consisted of 286 older adults aged 65 and over residing in five elderly care and rehabilitation centers affiliated with the Ministry of Family and Social Services within the central districts of Ankara. Data were collected between April 2024 and August 2024 using a Descriptive Questionnaire Form, the Oral Health Impact Profile-14 Turkish version (OHIP-14 TR), the EQ-5D-5L Quality of Life Scale, and the Oral Health Assessment Tool (OHAT) Data were analyzed with SPSS 25 and R software using the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Dunn-Bonferroni test, and Spearman's rho correlation coefficient. The results showed that: The mean OHIP-14 TR score was 14.80 ± 6.63, The mean OHAT score was 4.95 ± 2.63, The mean EQ-5D-5L VAS score was 61.27 ± 21.44, The mean EQ-5D-5L index score was 0.56 ± 0.31. Correlation analyses revealed that: OHIP-14 TR scores were weakly and negatively correlated with EQ-5D-5L VAS (r = -0.305) and EQ-5D-5L index scores (r = -0.352). OHIP-14 TR scores were weakly and positively correlated with OHAT scores (r = 0.412). A moderate positive correlation was observed between EQ-5D-5L VAS and EQ-5D-5L index scores (r = 0.662, p < 0.001). It is recommended that nurses regularly and comprehensively assess the oral health of older adults in nursing homes and plan and implement nursing interventions to improve oral health based on identified needs.