Hashimoto tiroiditi hastalarında monosit/HDL oranı ve sistemik immün inflamasyon indeksinin araştırılması
Investigation of monocyte/HDL ratio and systemic immune inflammation index in patiens Hashimoto's thyroiditis
  1. Tez No: 972779
  2. Yazar: AYŞE GÜLDEN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, monosit/HDL (MHR) oranı, sistemik immün inflamasyon indeksi (SII), Hashimoto's thyroiditis, monocyte/HDL (MHR) ratio, systemic immune inflammation İndex (SII)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hashimoto tiroiditi, otoantikorlarla ilişkili kronik inflamatuar otoimmün bir hastalıktır. Bu çalışmada, Monosit/HDL oranı (MHR) ve Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksinin (SII) Hashimoto tiroiditi tanılı hastalarda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Retrospektif olarak 109 hashimoto tiroiditi bulunan hastalar ve 109 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Bakılan parametreler arasında WBC, monosit, lenfosit, nötrofil, trombosit, CRP, TSH, FT4, lipid profili (HDL, LDL, total kolesterol) ile Anti-TG ve Anti-TPO antikorları yer almıştır. MHR ve SII değerleri hesaplanmış ve ROC analizleri ile cut-off değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Hastalarda WBC, nötrofil ve monosit sayıları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur; lenfosit ve trombosit düzeylerinde fark gözlenmemiştir. LDL, trigliserid ve total kolesterol seviyeleri artarken, HDL değerleri gruplar arasında benzer bulunmuştur. MHR ve SII değerleri hastalarda yükselmiş, bu iki parametre arasında korelasyon saptanmamıştır. CRP düzeyleri belirgin biçimde yüksek bulunmuş, FT4 değerleri her iki grupta benzer olmuştur. TSH, Anti-TG ve Anti-TPO düzeyleri hastalarda artmıştır. ROC analizlerine göre, MHR cut-off değeri 0.090 ile %70 sensitivite ve %64 spesifite, SII cut-off değeri 474.38 ile %64 sensitivite ve %51 spesifite saptanmıştır. Sonuç: Hashimoto tiroiditi hastalarında MHR ve SII parametreleri, inflamatuar durumu değerlendirmek ve hastalığın aktivitesini izlemek için klinik olarak potansiyel biyobelirteçler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hashimoto's thyroiditis is a chronic inflammatory autoimmune disease associated with autoantibodies. This study aimed to evaluate the Monocyte/HDL ratio (MHR) and Systemic Immune Inflammation Index (SII) in patients with Hashimoto's thyroiditis. Materials and Methods: A retrospective study of 109 patients with Hashimoto's thyroiditis and 109 healthy controls was included. Parameters examined included WBC, monocytes, lymphocytes, neutrophils, platelets, CRP, TSH, FT4, lipid profile (HDL, LDL, total cholesterol), and anti-TG and anti-TPO antibodies. MHR and SII values were calculated, and cut-off values were determined using ROC analyses. Results: WBC, neutrophil, and monocyte counts were found to be significantly higher in the patients compared to the control group; No difference was observed in lymphocyte and platelet levels. LDL, triglyceride, and total cholesterol levels increased, while HDL values were similar between the groups. MHR and SII values were elevated in the patients, and no correlation was found between these two parameters. CRP levels were higher in the patient groups, while FT4 values were similar in both groups. TSH, anti-TG, and anti-TPO levels were found to be elevated in the patient group. According to ROC analyses, a cut-off value of 0.090 for the MHR yielded 70% sensitivity and 64% specificity, while a cut-off value of 474.38 for the SII yielded 64% sensitivity and 51% specificity. Conclusion: In patients with Hashimoto's thyroiditis, MHR and SII parameters can be considered clinically as potential biomarkers for assessing inflammatory status and monitoring disease activity.