Preobez ve üstü bireylerin diyet inflamatuvar indeksi, visseral adipozite indeksi, kan biyokimyasal parametreleri ile Tip 2 diyabet riski arasındaki ilişki
The relationship between dietary inflammatory index, visceral adiposity index, biochemical parameters and Type 2 diabetes risk of preobese and above individuals
  1. Tez No: 972778
  2. Yazar: SEMA NUR EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet inflamatuvar indeksi, Obezite, Dietary inflammatory index, Obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite, tip 2 diyabetin gelişiminde ve ilerlemesinde en önemli ve anlamlı risk faktörü olarak tanımlanmaktadır. Düşük dereceli kronik inflamasyonun obeziteye neden olabileceği bu durumunda tip 2 diyabet riskini artırabileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada preobez ve üstü bireylerin diyet inflamatuvar indeksi, visseral adipozite indeksi ve kan biyokimyasal parametreleri ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi incelemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Mart 2025-Nisan 2025 tarihleri arasında Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Diyet Polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18-65 yaş arası 137'si kadın ve 53'ü erkek birey olmak üzere 190 birey ile yürütülmüştür. Katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemiyle sosyodemografik özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, antropometrik ölçümlerini ve bazı kan biyokimyasal parametrelerini içeren 20 soruluk veri toplama formu uygulanmış ve katılımcılardan 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Bireylerin besin tüketim kayıtlarından diyet inflamatuvar indeksi (Dİİ); bel çevresi, beden kütle indeksi (BKİ), HDL kolesterol, trigliserit değerlerinden ise visseral adipozite indeksi (VAİ) hesaplanmıştır. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyini belirlemek için IPAQ-kısa form kullanılmıştır. Katılımcılara tip 2 diyabet risk düzeylerini belirlemek amacıyla FİNDRİSK tip 2 diyabet risk anketi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 36,0812,35 yıl olarak bulunmuştur. Katılımcıların BKİ değeri ortalamaları 33,44±4,94 kg/m2 olarak bulunmuş ve bireylerin %29,5' inin preobez, %36,3' ünün 1. Derece obez, %24,2' sinin 2.derece obez, %10' unun 3. Derece obez olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan bireylerin %64,7' sinin pro-inflamatuvar, %32,6' sının nötr, %2,6'sının anti-inflamatuvar diyet özelliği gösterdiği bulunmuş ve diyet inflamatuvar indeks skorlarının -1,5-3,1 arasında değiştiği görülmüştür. Kadın bireylerin Dİİ skoru erkek bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Bireylerin visseral adipozite indeks skor ortalamaları 6,24±3,93 olarak bulunmuştur. Bireylerin IPAQ toplam puan ortalamaları 1165,30±470,77 MET-dk/hafta bulunmuş ve bireylerin %77,4'ünün minimal aktif, %8,4 'ünün inaktif, %14,2'sinin çok aktif olduğu görülmüştür. x Bireylerin FİNDRİSK diyabet risk puanı ortalamaları 14,72±4,77 bulunmuş ve bireylerin %9,5'u çok yüksek, %43,7'si yüksek, %21,6'sı orta, %20'si hafif ve %5,3'ü düşük diyabet risk düzeyinde bulunmuştur. Bireylerin IPAQ toplam puanları arttıkça FİNDRİSK toplam puanlarında %19.2'lik azalma olduğu görülmüştür (p<0,01). Bireylerin BKİ değerleri arttıkça FİNDRİSK puanlarının anlamlı derecede arttığı bulunmuştur (p<0,001). Bireylerin Dİİ, VAİ skorlarının FİNDRİSK toplam puanları üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi olmadığı bulunmuştur (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada bireylerin diyet inflamatuvar indeksi skorları ve visseral adipozite indeksi skorları ile FİNDRİSK diyabet risk puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Preobez ve üstü bireylerde diyet inflamatuvar indeksi, visseral adipozite indeksi ve tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkilerin daha net ortaya konulabilmesi için ileriye dönük, daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Obesity has been grouped as the most important and significant risk factor for the improvement and progression of type 2 diabetes. It is stated that low-grade chronic care may cause obesity, which may increase the risk of type 2 diabetes. In this context, the present study aimed to examine the relationship between the dietary inflammatory index, visceral adiposity index, and blood biochemical parameters with the risk of developing type 2 diabetes in individuals classified as overweight or obese. Material and Methods: This study was conducted between March 2025 and April 2025 with a total of 190 participants—137 women and 53 men—aged between 18 and 65 years, who applied to the Nutrition Outpatient Clinic of Edirne Sultan 1. Murat State Hospital and agreed to participate. Data were collected through face-to-face interviews using a 20-item questionnaire that included sociodemographic characteristics, dietary habits, anthropometric measurements, and selected blood biochemical parameters. In addition, 24-hour dietary recall records were obtained from the participants. The Dietary Inflammatory Index (Dİİ) was calculated based on the dietary intake data, while the Visceral Adiposity Index (VAİ) was calculated using waist circumference, BMI, HDL cholesterol, and triglyceride levels. The short form of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was used to assess physical activity levels. To evaluate the participants' risk of developing type 2 diabetes, the Finnish Diabetes Risk Score (FINDRISC) questionnaire was administered. Data were analyzed using SPSS version 27, and the statistical significance level was set at p<0.05. Results: The mean age of the study participants was found to be 36.08 ± 12.35 years. The average Body Mass Index (BMI) of the individuals was 33.44 ± 4.94 kg/m², with 29.5% classified as pre-obese, 36.3% as class I obese, 24.2% as class II obese, and 10% as class III obese. Among the participants, 64.7% followed a pro-inflammatory diet, 32.6% a neutral diet, and 2.6% an anti-inflammatory diet, with Dietary Inflammatory Index (Dİİ) scores ranging from -1.5 to 3.1. The Dİİ scores of female participants were statistically significantly higher xii than those of males (p<0.001). The mean Visceral Adiposity Index (VAİ) score was 6.24 ± 3.93. The mean total International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) score was 1165.30 ± 470.77 MET-min/week, with 77.4% of the participants classified as minimally active, 8.4% as inactive, and 14.2% as very active. The mean Finnish Diabetes Risk Score (FINDRISC) was 14.72 ± 4.77, with 9.5% of individuals categorized as having a very high risk, 43.7% high, 21.6% moderate, 20% low, and 5.3% very low risk of developing type 2 diabetes. A 19.2% decrease in FINDRISC scores was observed as total IPAQ scores increased (p<0.01). Additionally, BMI was positively and significantly associated with FINDRISC scores (p<0.001). However, Dİİ and VAİ scores were not found to have a statistically significant effect on FINDRISC scores (p>0.05). Conclusion: In this study, no statistically significant relationship was found between individuals' Dietary Inflammatory Index (Dİİ) scores, Visceral Adiposity Index (VAİ) scores, and FINDRISC diabetes risk scores. In order to more clearly elucidate the associations between the Dietary Inflammatory Index, Visceral Adiposity Index, and type 2 diabetes risk in pre-obese and obese individuals, there is a need for prospective and comprehensive studies with larger sample sizes.