Kraniyal BT ile elde edilen görüntülerin retrospektif olarak 3D Slicer programı kullanılarak radyomorfometrik yöntemlerle orbitadan cinsiyet tayini
Sex determination from the orbit using radiomorphometric methods with the 3D Slicer program retrospectively on cranial CT images
  1. Tez No: 972781
  2. Yazar: MERVE KOCAMAN ASLANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TÜRKMEN İNANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, orbita, bilgisayarlı tomografi (BT), üç boyutlu model, cinsiyet tayini, Forensic medicine, orbit, (CT) computed tomography, three dimensional model, gender determination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Adli bilimlerde bütünlüğü bozulmuş cesetlerin kimliklendirilmesinde önemli basamaklardan birisi cinsiyet tayinidir. Çalışmamızın amacı sadece kafatasına ulaşılan koşullarda orbitanın ölçümlerinden faydalanarak cinsiyet tayini kullanılabilirliğini araştırmaktır. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan 01.01.2020-11.02.2021 tarihleri arasında yaşları 23 ile 65 arasında değişen, çalışmanın kriterlerine uygun olan 216'sı kadın, 198'i erkek 414 bireyin Kraniyal BT görüntüleri çalışmaya dahil edilmiştir. 3D Slicer programı kullanılarak BT görüntülerinden elde edilen üç boyutlu model kullanılarak orbita parametreleri cinsel dimorfizm açısından değerlendirilmiştir. Her iki göz küresinde transvers çap, vertikal çap, vertikal çapın transvers çapa oranı, medial duvar, lateral duvar, tavan ve taban mesafeleri, orbital açıklığın çevresi, orbital açıklığın alanı ile intra-orbital mesafe, extra-orbital mesafe parametreleri değerlendirilmiştir. Sağ orbita genişliği, lateral duvar, orbital açıklığın çevresi ve alanı ile intra-orbital mesafe parametreleri cinsiyet tahmininde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). En iyi ayırt edici 'sağ apertura alanı' bulunmuştur. Bu verilere göre kurulan regresyon formülü“Cinsiyet= -0.366 x sağ orbita genişliği -0.135 x intra-orbital mesafe -0.137 x sağ lateral duvar -0.576 sağ orbita açıklığının çevresi +2.374 x sağ orbita açıklığının alanı”şeklinde bulunmuştur. Modelin doğru tahmin yüzdesi %78,3, kadınlarda %79,2, erkeklerde %77,3 olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak kranyumun üç boyutlu modelinden elde edilen orbita verilerinin cinsiyet tahmininde kullanılabileceği gösterilmiştir. Çalışmamız, yerel popülasyona ait morfometrik veri kayıtlarının geliştirilmesine önemli bir rol oynayacaktır. Ayrıca adli radyoloji alanındaki çalışmalara ışık tutacağını ve göz cerrahisinde preoperatif ve postoperatif değerlendirmede yardımcı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In forensic sciences, one of the important steps in identifying decomposed bodies is sex determination. The aim of our study is to explore the use of orbital measurements for sex determination when only the skull is available. Between 01.01.2020 and 11.02.2021, cranial CT images of 414 individuals, aged between 23 and 65, who met the criteria of the study, were included. Among them, 216 were female and 198 were male. These images were obtained from the archives of the Department of Radiology, Bursa Uludağ University Health Practice and Research Center Hospital. Using the 3D Slicer program, a three-dimensional model created from the CT images was used to evaluate orbital parameters in terms of sexual dimorphism. The parameters evaluated included the transverse diameter, vertical diameter, the ratio of vertical diameter to transverse diameter, medial wall, lateral wall, roof and floor distances, the circumference and area of the orbital opening, intra-orbital distance, and extra-orbital distance for both eyeballs. Right orbital width, lateral wall, circumference and area of the orbital opening, and intra-orbital distance were found to be statistically significant in gender prediction (p<0.05). The best distinguishing parameter was found to be the 'right apertura area.' The regression formula derived from these data was:“Sex = -0.366 x right orbital width -0.135 x intra-orbital distance -0.137 x right lateral wall -0.576 x right orbital opening circumference + 2.374 x right orbital opening area.”The model showed an accuracy rate of 78.3%, with 79.2% for females and 77.3% for males. As a result, it has been demonstrated that orbital data obtained from the three-dimensional model of the cranium can be used in sex estimation. Our study will play a significant role in the development of morphometric data records for the local population. Additionally, we believe it will shed light on studies in forensic radiology and in the field of preoperative and postoperative evaluation in ophthalmic surgery.